Perrin Публикувано Декември 19, 2013 Share Публикувано Декември 19, 2013 Здравейте, Искам да попитам дали е възможно да се махне тремолото на Squier Strat и да се подмени с обикновен бридж. В интерес на истината - рядко свиря на тази китара и тремолото не го ползвам. Искам да го махна, поради съмненията, че заради него или ключовете (а може би и двете) доста се разстройва. Възможно е да няма нищо общо, тъй-като тремолото е застопорено с трупче, но въпреки това съм решил да сменя и него, и ключовете. Тъй-като не съм се занимавал с това, се обръщам за съвет - какви ключове и бридж биха били подходящи, ако въобще има опция за бриджа. Естествено, ако имате идея как да реша проблема с разстройването без да сменям тремолото - също ме устройва.PS: Ако администраторите смятат, че тази тема не е за тук, моля да я преместят. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Декември 19, 2013 Share Отговорено Декември 19, 2013 Принципно е възможно, но много по-добър и обратим вариaнт е блокирането му. https://www.google.bg/#q=blocking+a+strat+tremolo 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Perrin Отговорено Декември 19, 2013 Автор Share Отговорено Декември 19, 2013 Прегледах доста от страниците, които изкарва google, но честно казано не съм много ентусиазиран за блокирането. На първо време, обаче, ще направя точно това, защото ще стане по-бързо и по-евтино (все пак китарата не е нещо кой-знае какво), а и повечето фиксирани бриджове, които гледах няма да станат (ще има проблем със захващането). Ще сменя и ключовете за да видя дали от тях не е проблема. Междувременно - готов съм да чуя всякакви идеи, но не гарантирам, че ще приема всички Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Декември 19, 2013 Share Отговорено Декември 19, 2013 Смяната на бриджа ще наложи малко дърводелска работа, която не знам дали можеш/имаш желание да направиш на китарата. Най-добре е да я дадеш на лютиер ако си решил да слагаш фиксиран бридж - да се запълнят отворите на изваденото тремоло и така. Лично аз на една от китарите си съм решил въпроса с натягане на пружините на тремолото докрай, слагане на плътни дървени подложки така, че да се фиксира тремолото и стягане докрай на болтовете, на които "лежи" тремолото. Бъди сигурен, че в този случай - когато тремолото е легнало плътно в/у дървото, няма как да ти се разстройва от там. Възможно е обаче ключовете ти да изпускат, или струните да приплъзват там ако не си ги навил на ключовете както повеляват правилата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Perrin Отговорено Декември 19, 2013 Автор Share Отговорено Декември 19, 2013 Не искам да натягам пружините тъй-като тогава струнника ляга плътно към тялото, а от многото "статии" и клипчета, който изгледах и изчетох виждам, че това не е "правилната му позиция. Честно казано и аз смятам, че проблема е в ключовете, тъй-като струните са сложени правилно, тремолото е застопорено с трупче и не се ползва и въпреки това китарата се разстройва много. Аз по-принцип не съм китарист и не я ползвам постоянно, но от време на време искам да пробвам някакви неща и това ме дразни много. Идеята ми беше да сменя и бриджа, ако не е много трудно и не се налага намеса на лютиер, но колкото повече чета и гледам, толкова повече се убеждавам, че това ще е трудно (да не кажа невъзможно) за мен, а няма смисъл да давам голяма сума за нов бридж и работата по слагането му. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Декември 19, 2013 Share Отговорено Декември 19, 2013 Натягай смело. Това, че не е "правилна позиция" се отнася към това, че няма да върши работата, за която е сложено, а не че е вредно, или кофти, или нещо такова. Тремолото на моя страт е блокирано така - пет пружини, натегнати докрай, и застопорено със стотинки, ефектът е че се получава точно обикновен hardtail струнник. Пробвай така, ако пак разстройва, тогава мисли вече за смяна на ключове. На една стара китара бях сложил комплект Boston, бяха около 40 лева в малкия цум,и бяха ок. Boston, смятам, е приличен бюджетен вариант за хардуер за бюджетни китари, какъвто е и случаят. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
univox Отговорено Декември 19, 2013 Share Отговорено Декември 19, 2013 (Редактирано) Колегата Icarus право казва Въпросната "правилна" или "плаваща" позиция за която си чел се онася само за нормалната експлоатация на тремолото. Принципно, ако тремолото разстройва причините трябва да се търсят в: 1.Нестабилни ключове. Не е задължително да са със заключване, но е по-добре. 2.Недобре оформени легла н аструните в малкото мостче(нъта) 3.Недобре офомени или износени контактни точки между струната и седлото на бриджа 4. Недобри или стари струни 5.Неправилно поставяне на струните - имам предвид да се "заключват" чрез възел към осите на ключовете (ако не са заключващи ) и да не се навиват повече от 2 витки за дебелите и 3 витки от тънките струни върху оста на ключовете. Все пак не бива да се забравя че обикновеното тремоло не е предвидено за големи амплитуди както това е възможно със заключващите от типа на Floyd Rose и ако се ползва така е нормално да разстройва. При премахване на горните фактори би трябвало системата да си проработи нормално.Ако не, в твоя случай най-лесно и евтино ти е да блокираш тремолото като го свалиш така че да прилепне плътно и с максимално възможната площ към тялото.Така си става фиксиран бридж, би трябвало малко да ти подобри и състейна. Но всички други горепосочени неща са валидни и в този случай. Иначе за можене да се преработи китарата-то всичко може, но като чуеш цената ще се мръщиш и за тази китара трябва да се прецени дали си струва Редактирано Декември 19, 2013 от univox Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Декември 19, 2013 Share Отговорено Декември 19, 2013 Perrin, И аз се присъединявам към последните две мнения че много четеш Четенето особено на форуми понякога вреди. За пръв път чувам за "правилна позиция" в този смисъл и ще ми е интересно да цитираш аргументацията на това твърдение от източника му Всъщност този тип тремоло не са предназначени да са плаващи и съответно правилното им положение в покой е да са допряни до дървото. Друг е въпроса, че повечето хора си ги вдигат умишлено, за да имат все пак и ход нагоре. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
univox Отговорено Декември 19, 2013 Share Отговорено Декември 19, 2013 (Редактирано) support.fender.com/manuals/instruments/Fender_Guitars_and_Basses_(2003)_manual.pdf на стр.12 е показано какво е правилното работно положение н атакова темоло, поне според Fender. Редактирано Декември 19, 2013 от univox Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
univox Отговорено Декември 19, 2013 Share Отговорено Декември 19, 2013 http://support.fender.com/manuals/instruments/Fender_Guitars_and_Basses_(2003)_manual.pdf надявам се този линк да тръгне. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Декември 19, 2013 Share Отговорено Декември 19, 2013 Perrin, И аз се присъединявам към последните две мнения че много четеш Четенето особено на форуми понякога вреди. За пръв път чувам за "правилна позиция" в този смисъл и ще ми е интересно да цитираш аргументацията на това твърдение от източника му Всъщност този тип тремоло не са предназначени да са плаващи и съответно правилното им положение в покой е да са допряни до дървото. Друг е въпроса, че повечето хора си ги вдигат умишлено, за да имат все пак и ход нагоре. Естествено,че трябва да е вдигнато1-2 мм,ако се ползва като тремоло,най малкото струните забиват на нъта,ако не върнеш малко,дори да е смазан с графит и разстройването е често явление.. ,но по темата -блокирай го,както казаха вече,е малко по твърдо ще стане като усещане на струните,сравнено с плаващо тремоло. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Декември 19, 2013 Share Отговорено Декември 19, 2013 Съгласих се, има логика Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Декември 20, 2013 Share Отговорено Декември 20, 2013 ^десетина години дрънчах със стратокастър,та знам от личен опит, Още нещо,как разстройва тая китара? Ако вдига тона-пробвай номера с графита в каналите на нъта,а и чекийката,която притиска трета и четвърта на главата е излишна,ако пада сигурно е за нови ключове. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Perrin Отговорено Декември 20, 2013 Автор Share Отговорено Декември 20, 2013 Благодаря ви за отговорите - ще блокирам тремолото като сложа трупчета и от двете страни така че да не ляга плътно на тялото. Смятам да сменя ключовете, защото китарата пада - нищо че струните са сложени правилно, а са на две седмици - имайте предвид, че не се свири много с нея. Мисля да пробвам тези, които е споменал Icarus - Boston - само трябва да ми остане време да се разходя до малкия ЦУМ. Даже ако имам възможност ще кача и снимки като направя всичко. Още веднъж - благодаря ви. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Декември 21, 2013 Share Отговорено Декември 21, 2013 Из нета съм чел, че най-много се разстройва китарата от нъта. Сега това дали значи "най-често срещана причина" или "най-голямо отклонение дава ако е от него" - не знам. От амнайсе години ползвам китари с двойно заключване на струните и там мърдане няма. Но - може да прочетеш в нета, като потърсиш инфо за триенето на струните в нъта и т.нар. string retainer. Има графитни нътове, смазки разни... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts