Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да си отворя пръстите?


Signal-

Recommended Posts

Добър ден! Започнах да свиря на китара и от около две седмици един приятел, който се занимава от 5 години ми показва как да свиря, но ми е проблем, че не мога да си отворя пръстите достатъчно, за да стигам всяка една струна. Например BM ми е доста трудна… Приятеля ми каза да си сложа един ластик около дланта докато спа и така няколко дена и ще се разширят. Идеи?

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се занимавай с глупости, защото това може да доведе до сериозно нараняване.

Свири повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда темата предизвика "широк обществен интерес".

 

Ето мнението на Trendkiller, което надявам се самия той може ще може да разшири:

 

"Здрасти!

Аз преподавам електрическа и класическа китара на деца (възраст от 6 до 18+ години) и този проблем възниква доста често, особено в партии при ниските (басовите) струни. По мои наблюдения, това се случва заради палецът на ЛЯВАТА ръка, тази която стиска грифа на китарата. Повечето начинаещи китаристи свикват да свирят с палец "отгоре" на грифа, т.е. един вид го стискат в дланта на ръката, все едно държат мотика :). Това не е оптимална постановка за достигане на ниските струни, при твоят случай, Bm ти е труден за изсвирване и имаш чувството, че пръстите ти не са достатъчно дълги и подвижни и имат нужда от разтягане. Решението ти е да позиционираш палеца в стредата на грифа, така че да стои директно срещу средния и безименния пръст, един вид все едно се опитваш да балансираш молив, държейки го хоризонтално. Много е важно при такава ситуация дланта на ръката да НЕ докосва грифа. Погледни тези няколко линка и ще ти стане ясно веднага.

 

 

http://www.tempomusicards.com/wp-content/uploads/2011/02/incorrect-thumb-300x182.jpg

 

http://www.tempomusicards.com/wp-content/uploads/2011/02/correct-thumb-300x181.jpg

 

http://www.practice-like-a-player.com/images/left_hand_finger_position.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потърси: Greg Irwin - Finger Fitness -> човека има книга и DVD, също има и много клипове из youtube.

Заслужава си да му се обърне внимание. Става въпрос за различни упражнения за пръсти, които спомагат за тяхното разтягане, координация и особено за автономността на всеки пръст (например много често кутрето и безименния са "вързани" и винаги мърдат заедно - идеята е да успееш да ги "отключиш").

Много полезни упражнения, но се изисква постоянство и не трябва да се прекалява с тях. Човека го е обяснил много хубаво, само че на английски.

Това не е точно и само за твоя проблем, за който вече ти отговориха, но е доста полезно като цяло (поне на мен ми помага доста).

Успех! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първия отговор на Сънчу беше повече от достатъчен.

 

Като посвириш една година ще почнат да се получават нещата. Хм...да...сигурно, всички китаристи са спали с ластици...

Тоз твоя приятел ще те осакати за един Си минор бре....намери си други приятели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези три линка ме върнаха 33 години във времето,и си спомних че и на мен ми беше трудно,но учителя ми ,ми даде точно същия съвет.За всичко е нужно време и репетиции.Ще се научиш ако имаш воля и не се отказваш,а най добре е професионален учител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че synchu отключи темата за да се напишат някакви смислени неща в нея.

 

Както колегите казаха - има достатъчно упражнения за разтягане на ръцете и пръстите, в което няма нищо лошо - в дългосрочен план ще ти помогне. Обаче имам усещането, че тука си градиш някакви илюзии, че като си разчекнеш ръката, пръстите ти ще се удължат с 5 сантиметра. Също няма да се научиш да свириш за два дни. Нито за седмица. Нито за година. Ако нямаш търпение, китарата не е за теб. Стягане с ластици и подобни идиотии могат да ти създадат доста сериозни здравословни проблеми и хептен да не можеш да свириш, затова умната!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип, когато се правят подобни теми е хубаво да дадеш малко повече информация за конкретния проблем, за да може да ти се отговори по-конкретно: "не мога да си отворя пръстите достатъчно, за да стигам всяка една струна" Кои пръсти не достигат кои струни? Bm във втора позиция може да се изсвири по няколко начина, предполагам става дума за баре с първи пръст? Кои струни/ноти са ти трудни за изсвирване? Едно е в случая да не ти излиза "фа диез" на първа струна, друго е да не достигаш "си" на пета. Два различни проблема и съответно едно или повече решения. 

 

"PRACTICE MAKES PERFECT PERMANENT." 

 

Анализирай проблема първо, преди да се хвърлиш да се мъчиш с ластици и хиляди повторения. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно и от мен - често проблемът не е "неразтегнати пръсти" - сухожилията и мускулите на дланта могат да се разтягат до определена степен, а това че начинещия ( а често и напредналия) китарист стяга силно дланта и прилага излишно напрежение в лявата ръка. Вследствие на което същите мускули и сухожилия се съкращават и дланта става "по-малка".

 

Упражнение , което ми показаха когато учих класическа китара , е свирене без палец. Тоест, палецът на лявата вместо да е хвана задната част на грифа , е просто успореден на останалите пръсти на дланта. Така и да искате, няма как да се стегне дланта и се свиква дланта да е релаксирана. Свири се много бавно гами и арпежи, освен ако струните не са много дебели и легато. Показателно е и ако грифът бяга назад - значи има прекалено много натиск от лявата ръка.

На мен лично ми е помогнало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно ще ми трябва повече свирене. Друг въпрос сега е, че имам тунер и с него си оправям китарата, но последните няколко пъти нещо не ми се получава. Някак друг звук издават струните. Сигурен съм, че е нещо от тунера понеже долу има едни букви или т.нар mode и се смянт буквите. Тунера е fzone FT77

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен преди да започнеш да разтягаш, трябва да се научиш да свириш с отпуснати пръсти, защото разтягане със стегната ръка е опасно. Когато спокойно можеш да натиснеш 4те прагчета с всеки пръст в позиция тогава започни да разтягаш, като започваш от високи позиции( 8ма позиция е най удобна за целта) Рикардо Изнаола  има точно такива упражнение в "Гитарологус".  От това което си написал ми се струва, че освен проблем с разтягането ( на една струна хоризонтално) имаш и проблем с гъвкавостта на пръстите( сгъването и разгъването  на пръстите при смяна на струните). Упражнения за това има както Изнаола, така и Скот Тенант и Емилио Пухол. Препоръчвам за начало Тенант, понеже в другите, упражненията са трудни за начинаещи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж,не се мъчи с простотии,си минор и на три струни може да се изсвири и не е задължително с баре,по скоро си намери китара с подходящ гриф,ако ти е по малка ръката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.