Baby Thomas Публикувано Ноември 8, 2013 Публикувано Ноември 8, 2013 Темата имаше мнооого по-дълго заглавие от типа на "Проектиране и изработка на собственоръчно-поръчков зловещ китарен изцяло лампов усилвател от нулата", което обаче реших да сменя с нещо по-семпло, мака и не толкова цветущо. Имам изработени (и свирещи) 3-4 дребни лампови джаджи в "кариерата" си, като последната, с която изпълних плана за 2013 г., беше един едноканален фендъро-маршало-подобен елементарен амп с две ЕСС83 предусилвателни и две 6V6 крайни лампи. Свири доста добре, но винаги може повече. По план-график през 2014 трябва да направя нещо по-засукано с повече от един канал + превключване с педалиера, така че още отсега стартирам мисловния и чертожен процес докато се намерят минерали за чарковете. Реших да пусна тема и да "документирам" процеса по няколко причини, някои от които са: - Да получа поощрение и помощ от колегите; - Да науча себе си, а надявам се и други съфорумци, на важни неща за ампостроенето; - Да подобрим процента на по-смислените теми спрямо дежурните "Става ли този Стагг за метъл?"; - Да продължим хубавата традиция за DIY джаджи подхваната в съседните теми. Темата със сигурност няма да е силно академична и технически перфектна, но ще е и доста далеко от онзи разпространен "намерих радио в гаража, мога ли да си направя китарен амп" тип теми. Не съм инженер, нито съм запознат с процеса техническо задание/документация/изработка/пускане в експлоатация и т.н., но се надявам да се получи нещо прилично. Тъй като ще съм и от двете страни на барикадата (китарист-поръчител/майстор-с-поялник) ще трябва да направя някои компромиси и с едната и с другата си "половина", за да може все пак да се получи нещо, удовлетворяващо и "двамата". Китарист-поръчителят "Значи искам да ми направиш китарен амп, ама мощен и зловещ, да реже от кръста! Трябва да е: изцяло лампов; с маниашки крайни лампи и даже ако може да работи с няколко модела; да може да се свири всичко от блус до метъл; да има поне 3 канала (чист/драйв/соло), които да се превключват с фуутсуич; да има ФХ Лууп, който също да се вкл.изкл. от педалиерата; да има mute бутон като сменям китарите да не вдига шум или да не ходя да цъкам байпас суича; да няма ривърб и други излишни хави; драйв канала да е изключително динамичен и ако може да има и някакъв лек крънч режим; дизайна не е много важен, но да не е нещо грозно и пръдливо; да няма зелени платки, мразя ги! Еми това е долу-горе. И ако може да е така малко по-ефтено, че криза..." Майсторът-с-поялник "На така поставените изисквания аз мога да отговоря с предлагането на продукт със следните параметри: изцяло лампов ще бъде, без диоди, опампове, транзистори и други боклуци; За крайните лампи предлагам да сложим от по-големите шишета и мисля че можем да подкараме поне 6L6/EL34 (смяната на типа обаче иска превключване на едно ключе и ре-биас); 3-канален (да не говорим 4-канален) ще ми е трудно да направя, а и ще е доста по-сложно/бавно/скъпо, но може да се спрем на един леко модифициран Soldano SLO-100 предусилвател с 2 канала, като първият канал ще има 3 режима - clean, crunch, drive; FX Loop можем да направим, но придържайки се към точка 1 ще трябва да е лампов. Това обаче повишава сложността, изискванията към мощността на захранването и оскъпява продукта; превключванията от педалиера са възможни, но ще искат още четене/проби от моя страна, тъй като за момента не съм правил нещо такова; Mute бутона ще го напъхаме с лекота; Ривърб и аз не препоръчвам предвид кънтящите дупки, в които се свири; Дизайна ще се постараем да е поне приличен, макар че няма да се получи чак като да е от магазина." Това е стенографска версия на проведения първоначален 3-часов разговор-дискусия, при който бяха изпити 4 литра Фанта и то без сламки! В крайна сметка това, което е по първоначален проект и би трябвало да се случи и реално в края на заниманието е следното: изцяло лампов китарен усилвател с turret boards; Soldano SLO-100 базиран и съвсем леко модифициран преамп - модът ще включва превключване от педалиера на стандартните clean/crunch режими, както и един превключващ се трети "псевдо" канал, който всъщност ще включва един от два 1М потенциометъра с различна стойност - 4хЕСС83 предусилвателни лампи; обща EQ секция + презенс; стандартен LongTail Pair фазоинвертор с отрицателна обратна връзка - още една ЕСС83 лампа; PPIMV - мастър волюм след фазоинвертора; крайно стъпало, което ще може да работи със следните типове лампи: 6V6, 6L6GC, EL34, KT66, KT77. Ще се превключват резисторите на решетките и за 6V6 варианта - и вторичната намотка на изх. траф; подходящи за целта нови трафове - достатъчно мощен тороидален захранващ и изх. с вторични намотки за минимум 8/16 ома; необходимите за правилна изработка/работа конектори, щракалки и предпазители (че предния път ме домързя да сложа); платки, компоненти, потове - нови и скъпи! Без повече резистори от 2 стотинки и кондензери от 3; прилично шаси от алуминий огънато на абкант, прахово боядисано, с т.н. faceplates, решетки, дървения тоя път не от ПДЧ и според зависи може и с нещо толексоподобно отгоре. Засега е това, ще видим в процеса на работа колко неща ще отпаднат поради малоумност в дизайна или поради невъзможност да го направя. Ще гледам да поствам поне минимум схеми/сметки (за лейаута ще видим), а по-натам като тръгне работата и снимки. И дано свирне без да се очистя! Предварително благодаря на всички замесили се и помагащи и най-вече на Никифена, който последния път като му казах "Dude, свири!" само имаше сили да каже "Еми супер, ама моля ти се никога не почвай да правиш друг!"... :D 13 Цитирай
Георги Тотев Отговорено Ноември 8, 2013 Отговорено Ноември 8, 2013 Малиййййййй .... то това ако стане дали ще може да хвърчи до Сатурн? 3 Цитирай
synchu Отговорено Ноември 8, 2013 Отговорено Ноември 8, 2013 Запазвам си място да напиша нещо, засега - супер за темата, много и се кефя EDIT: Ето малко повече пост: - великолепно начинание - имам предвид темата, която се надявам да стане интересна и поучителна, в добрия смисъл на думата (със сигурност можем да я пазим такава ). - няколко (не много мъдри), мисли: - тая работа с от блус до метъл е много сложна ще знаеш (като пропускаме да дефинираме дали блус е Робърт Крей, Албърт Кинг, Джо Бонамаса, SRV), аз досега такъв усилвател не съм срещал, не заради друго, ами защото на практика ще трябва да направиш (най-малко) два усилвателя в един с толкова много превключване, че тая проста работа сглобяването на совалки за полети до Сатурн ще ти излезе по-бърза. Пък и единствения ми познат (не че ми е личен) китарист, което съвсем не значи че няма други, свирещ с блус със Сло тип усилвател е Уорън Хейнс. Със сигурност има и други. Изключителната динамика на драйв канала, обаче не е много съвместима с това да произвежда метъл звуци - PPIMV е хубаво решение ама не винаги, предполагам може да се поразгледа дизайна и да се пусне някоя друга симулация, VVR-a (например само за крайните лампи или целия амп) - също се оказва добър вариант, според някои, въпреки некои минуси - тея 6V6 - ки в тоя звер - аре мола ти се Аз съм им фен, ама в усилвател за 6V6, пък и отново работата им ще е в компромисен режим (което не винаги е лошо от страна на звука, въпроса е в стабилността на ампа) - добре направен reverb е хубаво нещо, но за метъл амп има малко файда. За добър чист, блус тип усилвател - е доста, доста добре. И пак - ама много и се кефя на тази тема 2 Цитирай
boreto Отговорено Ноември 8, 2013 Отговорено Ноември 8, 2013 Оппаааа, ще те правим JJ манекен Цитирай
jabs Отговорено Ноември 8, 2013 Отговорено Ноември 8, 2013 'Начи, ако темата е списвана наполовина толкова интересно и с чувство за хумор колкото предговора, ставам скромен фен до гроб. А и Synchu дебне в сенките... Цитирай
liquid_death Отговорено Ноември 8, 2013 Отговорено Ноември 8, 2013 Тук става обещаващо интересно Поръчай си ориндж дропс.Ако е сло, може да го направиш с оптрони, така ще отпадне мют функцията, заради забавянето на оптроните. Цитирай
synchu Отговорено Ноември 9, 2013 Отговорено Ноември 9, 2013 ^това, защо така - имаш предвид, че за конкретния случай ще са подходящи ли? И кои - 715, 225, 6PS, 773 или някой от другите 30-ина вида в серията, а защо да не са SoZo, Xicon MPP, Mallory 150 или Jupiter и още доста има като избор, вкл. и такива, които както изглежда са посипани с fairy dust § mojo директно от всевишния рай на аудио нирваната явно, гледайки цените ? 1 Цитирай
liquid_death Отговорено Ноември 9, 2013 Отговорено Ноември 9, 2013 ^715.Майk Солдано е измислил ампа около тях. Разбира се могат да бъдат използвани и другите които си изброил, или каквито и да било подходящи по параметри кондензатори, но това би довело до друго звучене, което ако е желанн ефект е оправдано. Поради факта, че долавам ирония в поста ти, добавям че има осезаема разлика в звученето на определена лампова схема в зависимост от типа кондензатори, които са използвани.Тази разлика е съизмерима с разликата от типа трансформатор(изходен) който се ползва и от типа лампи(различни производители - дизайн).Който не чува такава, или има много некачествена комбинация от китара/кабинет, или слон му е стъпил на ушите. Цитирай
synchu Отговорено Ноември 9, 2013 Отговорено Ноември 9, 2013 Абсолютно не си прав за иронията. Аз затова питам - дали имаш предвид за този тип амп, колкото и да не е установен за момента, и кой точно от многото видове ориндж дропс имаш предвид. Наясно съм с разликите и не случайно използвам един или друг тип кондензатори. Има и разбира се залитания понякога, в някои форуми, които цитирах по-горе, свързани с fairy dust /) Цитирай
liquid_death Отговорено Ноември 9, 2013 Отговорено Ноември 9, 2013 Прав си.Извинявам се, че не съм те разбрал правилно. И аз не харесвам залитанията. Иначе конкретната схема съм я опитвал и с Wima polyester и Wima polypropylene. Polyester-ните ми звучат по-балансирано и среднисто, докато другите ми звучат по-остро, изцъклено. Цитирай
Gregg Отговорено Ноември 9, 2013 Отговорено Ноември 9, 2013 Нека първо този проект да запали и да тръгне, а после могат да се правят всякакви експерименти с частите. Едно нещо е ясно - такъв проект без платки няма да се размине и то няма да е една, така че първо ще падне чертане. Цитирай
L.K. Отговорено Ноември 9, 2013 Отговорено Ноември 9, 2013 С това разнообразно приложение трудно ще минеш с един тип говорител. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 15, 2014 Автор Отговорено Април 15, 2014 След поредица проблеми в офиса и болничното легло (както и завидно количество мързел) имаме леко раздвижване по проекта: купих лампи, избрах трафове, кондензери май също. Лампи взех двечки KT66 на JJ. Горещо препоръчваха из нета и още две марки (китайски), но нещо не се престраших да взема от тях. Засега ще действам с тези, а с други ще експериментирам по-натам, че бая кинти са и те. Трафове бях харесал други (тороид+нещо на Хамънд), но към момента съм се спрял на комлект за SLO50 от едни италианци inMADout (препоръчани от Synchu). Цената е супер прилична, а прочетох добри отзиви из нетя. И отговарят на моите изисквания. Мислех си за КТ66 специфичен изходен (за JTM45), но реших да запазя оригиналната идея и само да сменям лампи като ми дойде музата. BTW имаше един германец с много зли трафове, но преди време нещо спря да прави и не е ясно дали и кога ще поднови дейност (даже по-скоро май няма). За захранващи кондензери смятам да използвам F+T. Останалите - т. нар. Orange Drops 6PS или 716. Тук нямайки опит разчитам на четене из нета пак и, разбира се - късмет. Относно схемата промените в настроенията не са много - реших да направя стандартно превключване, за да мога да управлявам нещата с МИДИ педалиерата и G-Major-a. ФХ Лууп-а смятам да го преместя след мастър волюмите на каналите. За новия амп смятам да сглобя и някакво 212 кабче. За говорителите имам леки колебания. Свикнал съм доста с Celestion Vintage 30, но искам нещо ново и може би ще атакувам Celestion Creamback-75. Имаше още един-два интересни, но засега този взема превес. Нямам нищо против и да смеся два, но ще е добре да са с еднаква чувствителност. Сега имам V30 & Greenback и втория се чува сигурно 10-20% само, да не кажа хич... Какво предстои: акумулиране на финанси за трафовете, през което време ще има дообмисляне и финализиране на решенията около схемата, малко чертаене. И накрая голямото мислене около turret board layоut-а... Това е засега, битката продължава! 2 Цитирай
bir4o Отговорено Април 16, 2014 Отговорено Април 16, 2014 Еми това е долу-горе. И ако може да е така малко по-ефтено, че криза..." E при това положение /с поръчка на части от чужбина/ горното не може да се покрие ... Цитирай
Recommended Posts