Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко въпроса…


Signal-

Recommended Posts

Добър вечер, за други добро утро! :)

Отдавна исках да си взема акустична китара и ето че ми се отвори този шанс. Искам много да се науча да свиря, в момента съм на 15 години. Не знам от къде да започна, а и в момента не мога да си позволя да отида на уроци поради лични проблеми. Въпросите ми са:

От къде да започна?

От къде мога да науча нотите и най-важните работи?

От къде да се уча? Предполагам има уроци във форума, просто нямам време да разгледам, но и това ще стане!

Дали е проблем, че пръстите ми са малко по-дебели? :blush: Знам, че звучи тъпо, но ми се струва, че все едно натискам с един пръст две струни, дали това е проблем?
Трудно ли ще се науча понеже скоро един много, ама много важен човек за мен има рожден ден и искам да му изпея песента на „Сигнал - Да те жадувам“, защо така там ще бъде и момичето, което ми допада… сещате се, благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добро утро!  Първо съжелявам ако съм ти развалил мечтите, но... Китарата независимо дали е Electric или Acoustic изисква много упоритост и упражнения. Не бъди заблуден и имай търпение. Аз съм самоук и всичката информация която ми е трябвала (уроци, табс и др.) винаги съм я намирал в интернет. Нещата които ще ти помогнат до голяма степен са: владеене на английски (поне ниво B1 и B2) упоритостта, и способността да четеш така наречения таб(Все пак трябва да знаеш какво свириш).

Едни голями учители са  "Кирарни школи" на Юли Марков които благодарение на него, @Baby Thomas и други потребители на този форум са достъпни в .PDF формат който можеш да качиш eBook Reader или направо от PC + идват със касета в .mp3 формат. Лично аз  започнах с "Рок буквар" тъй като свиря на ел. китара а не на акустична китара, но хвърли едно око на другите. Има всичко за начинаещите(Акорди, настройване на китара, как да четеш ноти/табс и др.) направо от ден едно! Като споменах ден едно ето как протече моят: след закупуването на китара първото нещо което направих е да потърся в YT урок за частите и конструкцията на китарата. След това трябваше да се науча коя е правилната позиция за лявата ръка и как да държа перото в дясната ми ръка по най-удобният за мен начин. Започнах да "Pick-вам" отворените струни една по една първо като ги гледах и след това без да ги гледам. Започнах да свиря ноти на 6-тата струна за да се науча как да позиционирам ръцете и пръстите си. И се научих как да настройвам китарата си с ел. тунер. Така протече моят първи ден с китара. Не бъди заблуден, че още на първият ден ще владееш всички техники и ще може да свириш песни. Лично за мен упоритостта е приятел номер едно. Много хора казват, че първо трябва да се започне с акустична и после с електрическа китара, донякъде са прави донякъде не. Аз започнах направо с електрическа понеже знаех какво искам да свиря т.е. рок, няма смисъл ако искаш да свириш рок/метъл и др. да започнеш с акустична китара, от моят опит с акустични китари те помагат за изграждане на сила в пръстите на лявата ръка, казвам го това със шанс да бъда нароган от някой потребител със 500+ мнения, но това е мое лично мнение.

 

Успех!

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошъл във форума малчо. Позволявам си да пиша и да ти дам някои насоки, понеже си на годините на брат ми, плюс-минус 1,2, и той се изявява като китарист. Първо трябва да имаш ясни цели - какво искаш от китарата и изобщо от музиката - да дрънкаш акорди пред компания на купони, да имаш група, или да си "следващия виртуоз"(колкото и широко понятие да е). Всяко едно от тези "определения" си има съответните подходи за начинаещ.  Всяко едно изисква съответна практика и отделяне на време за свирене. Не мисли, че ако свириш 2,3 седмично по 1,2 часа ще напреднеш много. Са ако е само за дрънкане на акорди, може би. Тази съответна праткика трябва да се структурира. Пак казвам всичко зависи от целите. И всичко изисква ТРУД и посвещаване, правилна концепция на поза, опознаване на реакцията на организма, за да не с стига до контузии(тендовагинити - китки, лакти). На въпроса  ти от къде да започнеш. Всеки разумен би те посъветвал -  вземи си учител! Именно, за да ти даде основата и вече всичко зависи от теб. Но в твоя случай, като няма учител, имаш интернет. Има музикални форуми, много полезни със структурирани уроци -само отваряш и почваш. Не давам линкове, за да не прозвучи като реклама. Ако искаш да станеш добър китарист - задължително поне основна теория ти трябва. Почваш от нотите по грифа, Мажорна скала, интервали, ладове и т,н. Ритъмът е много важен, трябва да го усещаш, тва става с времето и свирене. Като нямаш време, не очаквай резултати.  За мен няма "талант", има hard work!  Но това е друга тема. Та така , ако искаш да станеш "добър" - сядаш си на задника, забравяш цигари, алкпохол, доскотеки и простотии: )  Много мога да пиша, ама айде спирам до тук. Малко разхвърляно стана, но поне някакви "насоки" ти дадох. Като за първи пост от мен толкоз. Успех!

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами благодаря за бързите отговори. Значи време и желание имам, просто не знам от къде да започна. Ще прочета книгата на Юли Марков. Предполагам разбрах всичко от по-горе казаното, но аз не знам даже нотите и ще се опитам да ги науча от други форуми. А това за пръсите дали е проблем? И още нещо, дали има шанс китарата ми да е фалшива? Понеже като първа ми я взеха около 120 лева, за да мога да се науча, а за напред ще ми закупят по-скъпа естествено.

 

http://prikachi.com/images/756/6714756F.jpg

http://prikachi.com/images/755/6714755v.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж тази тема. Аз имах проблем със несистематизираната информация в интернет. Вярно, че има всичко, но няма последователност, а и доста неща просто не знаеш, че съществуват. Тази книга щеше да ми спести доста време лутане и я има в повечето книжарници. Аз лично си взех и трите и издания: Блус китара, Рок китара и Китара. Виж тази тема: 

 

http://forum.muzikant.org/topic/25896-eeoadha-for-dummies/

 

http://www.noviteknigi.com/?cid=3&pid=18897

 

P.S. Колегите преди мен са ти дали доста изчерпателни и полезни съвети. Възползвай се от тях, понеже не са много хората, които ще ти отделят толкова време. Бих те посъветвал да отделиш и 15лв за тунер, нещо подобно, което можеш да закачиш на главата. Аз лично почти се бях отказал в началото, понеже не можех да си настройвам китарата по слух и не можех да свиря в други строеве освен стандартен, а повечето от песните, към които се стехях бяха в различен строй. Също така се опитай да се учиш да свириш в темпо. Изтегли си метроном апликация за телефон - безценно: 

http://www.musicworld.bg/bg/c_2044/i_47041/FZONE_FT_77.html

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още веднъж много благодаря! Днеска случайно ми се наложи да оправям да оправям най-меката струна на китарата, ако не се лъжа се нарича горното ми и хоп, скъса ми се струната… Не знам, не съм много сигурен, но все едно издава някакви фашливи тонове и мисля да си поръчам нови струни, но не знам какъв ще е смисъла, ако китарата е фалшива. Още няколко въпроса:

Дали мога да разбере дали е фалшива китарата? Отзад пише нещо на китайски?

От къде да закупя качествени струни?

Също така мога да добавя, че с учителите по музика в даскало сме в добри отношения и може да ми покажат някой работи, което е много добре за мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е фалшива, просто е нисък клас, произведена в Китай. Вземай смело струни за акустична китара от най-близкия магазин. 9-ки, 10-ки, каквито имат, така или иначе няма да усетиш разликата в момента. Не сменяй само 1-вата, смени ги всичките, защото предполагам, че китарата е стояла доста с тях и са си загубили качествата. Струни се сменят на 1-2 месеца, в зависимост колко свириш и дали ги забърсваш след свирене, дали свириш с чисти ръце. Слагай и свири, колкото може повече. Вземи си тунер или намери от приятел, или я занеси при учителите да я настроят след смяната на струните. Няколко дни след това струните ще се отпускат, понеже са нови и пак ще трябва да се настрои, за това като отидеш да си вземеш струни си вземи и един евтин тунер. Като напреднеш малко и ако не си се отказал, ще спестиш някой лев и ще си вземеш по-висок клас... свириш.... по-висок, няма край общо взето, колкото повече - толкова повече :>>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря! Много ми помогнахте в този форум, за което съм ви благодарен! Сега съм се спрял на тези http://www.muzikalen.bg/bg/catalog/id/3983.html понеже са евтини. А за тунер не знам дали да купя или да си сваля приложението за андроид, понеже един приятел го има и ми изглежда добра апликация, а и сега ми е по-мерак за струни и една чанта за да мога да ходя с китарата в училище и да ми показват учителите какво да правя, макар че и там има китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си 10-47, тези, които си дал на линка са по-твърди.

 

И още нещо - струните се отпускат и това е нормално. Китарата се настройва преди всяко свирене - това също е нормално. И да я занесеш на някой да ти я настрои на другия ден пак ще има нужда от корекции. Колко големи вече зависи от качеството на инструмента и струните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си 10-47, тези, които си дал на линка са по-твърди.

 

И още нещо - струните се отпускат и това е нормално. Китарата се настройва преди всяко свирене - това също е нормално. И да я занесеш на някой да ти я настрои на другия ден пак ще има нужда от корекции. Колко големи вече зависи от качеството на инструмента и струните.

 

И аз това бих те посъветвал. Тези 11-ки ще ти режат пръстите доста първите няколко месеца, докато изградиш стабилни мазоли. Вземи 10-47/ 9-42, каквито намериш. Но по-добре почни с 10-ки, за да изградиш сила. Инвестирай 15лв за тунер, най-добре похарчените 15лв в началото. Преди това като грешен дявол се мъчих на ухо с клипчета от нета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

9-42 за акустичка няма. :)

Могат да се сложат такива за ал. китара като това има своите плюсове и минуси.

 

Минусите за електрическа, са че като ги запъна с перо 2мм, все едно си сресвам косата. :>>>

 

9-ки, даже ще ги снимам наложени до китарата ми довечета ако настояваш. :> Вярно, че са 45, а не 42, но... 

http://www.musicworld.bg/bg/c_2960/i_13864/D_Addario_EZ890.html

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеално! Тъкмо с тия басовите ще стават за як palm muting метъл! :metalist:

 

Един приятел като видя, че LTD-то ми е с 9-46 вика: "Веднага да я обезкосмяваш тая китара и да и слагаш мъжки струни!" За бруталии наистина не ми харесват много 9-ки и си свиря на другите китари с 10,11. Но пък приятелката ми свири доста лекички и често клийн неща, за които девятките са и идеални на нежните пръстчета. :> А акустичната ми, аз и викам пръстуубиец защото с 10ки и брутално високия си екшън я ползвам вече само за развиване на мускулатура... :>

 

Та конкретно в случая, не знам за начинаещ дали това е задължително нещо лошо. Добре е че почваш с акустична, аз лично ако бях хванал китара с 9-ки и нисък екшън в началото, сега щях да имам много големи неприятности с китари с мензура над 25 и струни 11-ки. 

 

Сори за оффтопика и се извинявам на Baby Thomas, щото май прозвуча като заяждане моето :>

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.