Jump to content
Българският форум за музиканти

Подпирачка за пръстите


kolega

Recommended Posts

Такааа, значи напоследък ми се налага да свиря на един доста стар бас Орфей, който не вади чак отвратителен звук, и горе доло върши работа. Обаче има един отвратителен недостатък - няма къде да си подложа пръстите, докато свиря. Има един адаптор, който е някак вграден в тялото (стратокастърско някакво е), и така адаптора фактически си е изравнен с тялото. А няма ли къде да си опра пръстите, ръката ми се изнемощава за изключително кратко време, и от време на време си опирам палеца на един винт (забележете - винт!), който е 2 мм над тялото, и карам така докато палеца ми не запищи от болка.

Идеята ми е да си монтирам стойка за пръстите, но не знам дали няма да повредя нещо... не, че баса е особено скъп, но е единствения, с който разполагам в момента. Затова - помагайте.

Аз си мислех просто да взема една дървена пластина, която да закача с въпросния винт, или по-скоро с някой по-дълъг де :lol:

 

И понеже нямам снимка, изрових някаква от нета, с която нагледно само да ви обесня за какво става дума

Картинка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе щото баса не е мой, и ме е страх ако го лепна дали няма да прецакам тялото, ама то няма какво да се притеснявам - стратокастърската плочка, всъщност не е твърда, ами е няква мека, ама забравих как се казваше тоя материал - абе накратко, мисля, че няма проблем със сменянето и :lol: Прав си - ще си зема лепило

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

другия вариант е да ползваш дупката за винта - пак едно парче дръвце - с един по-дълъг винг го хвани там. после махаш всичко, слагаш стария винт и я връщаш :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако адаптера на баса е с винтове го повдигни нагоре. Така ще подобриш и динамиката на баса и той ще звучи по-добре (поне аз си вдигам адаптерите колкото мога повече до струните)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да постна една снимка, когато мога - такива адаптери не съм виждал, с каквито е тоя орфей - той като че ли е част от тялото, и нямам прекрасната възможност да го повдигна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ти предложа два варианта:

1. Подпирай палеца на ръба на грифа. Сигурно не е много удобно и комфортно, но е вариант...

2. ЯКО СЛАП, БАТКА!!! :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо се разбираш с притежателя на този бас - евентуално,че няма нищо против ъпгрейди по инструмента му.После си намираш една ей такваз джаджа(thumb-rest) - това,което се намира между първия адаптер и края на грифа:

 

g11.jpg

 

И я монтираш,но над струните,на място,на което ще ти е удобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Имам приятел с абсолютно същия бас като този, за който говориш. При него проблема е решен кардинално.На мястото на онзи винт е сложено едно пластмасово трупченце(0.5х1х0.2см), на около 5см от адаптера(в посока грифа де). Самия бас не се е повредил по никакъв начин, а трупчето решава отвсякъде проблема с умората.Провери дали не можеш да вземеш по-дългичък винт, от този, на който се подпираш сега и да монтираш чрез него някакво подобно трупченце.Така ще се лишиш и от проблема с купуването на нова плочка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.