Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Такааа, значи напоследък ми се налага да свиря на един доста стар бас Орфей, който не вади чак отвратителен звук, и горе доло върши работа. Обаче има един отвратителен недостатък - няма къде да си подложа пръстите, докато свиря. Има един адаптор, който е някак вграден в тялото (стратокастърско някакво е), и така адаптора фактически си е изравнен с тялото. А няма ли къде да си опра пръстите, ръката ми се изнемощава за изключително кратко време, и от време на време си опирам палеца на един винт (забележете - винт!), който е 2 мм над тялото, и карам така докато палеца ми не запищи от болка.

Идеята ми е да си монтирам стойка за пръстите, но не знам дали няма да повредя нещо... не, че баса е особено скъп, но е единствения, с който разполагам в момента. Затова - помагайте.

Аз си мислех просто да взема една дървена пластина, която да закача с въпросния винт, или по-скоро с някой по-дълъг де :lol:

И понеже нямам снимка, изрових някаква от нета, с която нагледно само да ви обесня за какво става дума

Картинка

Отговорено

Абе щото баса не е мой, и ме е страх ако го лепна дали няма да прецакам тялото, ама то няма какво да се притеснявам - стратокастърската плочка, всъщност не е твърда, ами е няква мека, ама забравих как се казваше тоя материал - абе накратко, мисля, че няма проблем със сменянето и :lol: Прав си - ще си зема лепило

Отговорено

Ако адаптера на баса е с винтове го повдигни нагоре. Така ще подобриш и динамиката на баса и той ще звучи по-добре (поне аз си вдигам адаптерите колкото мога повече до струните)

Отговорено

Трябва да постна една снимка, когато мога - такива адаптери не съм виждал, с каквито е тоя орфей - той като че ли е част от тялото, и нямам прекрасната възможност да го повдигна :)

Отговорено

Мога да ти предложа два варианта:

1. Подпирай палеца на ръба на грифа. Сигурно не е много удобно и комфортно, но е вариант...

2. ЯКО СЛАП, БАТКА!!! :green:

Отговорено

Първо се разбираш с притежателя на този бас - евентуално,че няма нищо против ъпгрейди по инструмента му.После си намираш една ей такваз джаджа(thumb-rest) - това,което се намира между първия адаптер и края на грифа:

g11.jpg

И я монтираш,но над струните,на място,на което ще ти е удобно.

• 2 weeks later...
Отговорено

Имам приятел с абсолютно същия бас като този, за който говориш. При него проблема е решен кардинално.На мястото на онзи винт е сложено едно пластмасово трупченце(0.5х1х0.2см), на около 5см от адаптера(в посока грифа де). Самия бас не се е повредил по никакъв начин, а трупчето решава отвсякъде проблема с умората.Провери дали не можеш да вземеш по-дългичък винт, от този, на който се подпираш сега и да монтираш чрез него някакво подобно трупченце.Така ще се лишиш и от проблема с купуването на нова плочка.