Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се свири без перце?


vanko358

Recommended Posts

 

както казва пича от видеото, един вид да експлоадират, нагоре/надолу, последователно и бързо.

За неразбралите говоря за първата половина от приложеното по-горе видео.

 

Това, което той казва и това което се чува (мазня) за две различни неща. Това, което съм изсвирил и share-нал по-горе е bulerias, така както трябва да звучи. Пръстите на дясната ръка не трябва да се свиват в юмрук, едно че нямаш достатъчно време да ги свиеш ако искаш да завъртиш фигурата поне два пъти, например две квинтоли една след друга, второ че много лесно можеш да си нараниш ръката перманентно и за нула време.

Пръстите са или напълно свободни (за по-светъл "shimmering" ефект) или се "изстрелват" от палеца на дясната ръка, леко и без сила, за по-агресивен звук, като при bulerias и siguiriya.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=SkgTxtvpJ28

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина ли това се е случва в т.нар. музикантски форум.

Не стига, че някой пита как се свири на кухарка без перце, ами се намират и хора, които започват да му обясняват.

 

Не искам да обидя никоя от двете страни, просто си споделям впечатления.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък викам да отворим цяла тема за свирене с пръсти , като може изцяло да оставим настрана класическата постановка, и си говорим само за свирене с пръсти при блус, фънк, рок и тн...Перцето е само един от начините да се свири на китара....

 

Иначе, Икарус го е описал добре, отпусната китка и движение със всички пръсти надолу и нагоре с вътрешната страна на палеца, най добре с нокът. Алтернативно аз лично предпочитам ударът надолу да е само със средния и безименния пръст, така е възможен по бърз ритъм.

Относно Rasguedo-сите, които трендкилър е показал, за съжаление това изглежда далеч по лесно отколкото е ( поне за мен) и изисква упорит труд и желязно внимание към постановката...поне от 6 месеца опитвам да работя в различни варианти тази техника и все още съм далеч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Авторът на темата vanko358 с видеокоментара си в №11 ясно показва за каква техника става въпрос. Тя е проста(никакво расгеадо) - само полусвити пръсти с леко разтваряне при удар и не изисква кой знае какви упражнения. Нещо такова има и тук - веднага след началните арпежи от 0:32  - Clocks - Coldplay ac. guitar.

П.П. Надявам се правилно да съм разгадал въпроса!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая тема стана мазало :D

 

Харесва ми обаче идеята на PlamenM за нова тема за свирене с пръсти (изключвайки класическата постановка, там си е нужно изцяло друга), с примери, пинизи и предпочитания - техники и различни китаристи с различните им похвати валяло, и всеки е интересен. Ако ми остане време и се зарибя, ще опитам да погледна това-онова, и да се разлафим на някаква нормална тема, най-накрая.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.