Jump to content
Българският форум за музиканти

Освежаване на струните


kulov

Recommended Posts

Тоя трик е известен, но има много краткотраен ефект и особено при свирене със стоманени струни (такива със стоманени навивки), ускорява износването на праговете. Няма безплатен обяд. В крайна сметка, пак най-добрите струни са новите такива. Дали ще ги тръскаш, вариш или киснеш в някакъв разтворител, това ги чисти, но не възстановява механичното износване на навивките от контакта с праговете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@7стр - точно така, напълно съм съгласен. преди да разкопчея калъфа винаги имивам ръцете със сапун и ги подсушавам. дори един френд ми се разсърди, щото веднъж свирихме приятели, малко джем в една кръчма и го накарах да иде до кенефа да си измие ръцете преди да ми пипне инструмента. година и половина вече ми дава свободно тоя пич.

 

@блр - на мен не ми беше известен този похват. естествено, че си прав за нещата, които си изброил, няма какво да оспоря. все пак е полезно за хора, които нямат възможност да сменят сетовете често, преди участие или репетиция да се прави по една малка профилактика.

 

между другото, в един магазин видях изложен гибсън тъндърбърд втора ръка и го свалих да го пробвам (800 лири му искаха). струните бяха леш и просто звучеше отвратително. по-зле от студентската ми кремона със струни мой набор.

никакъв кеф не ми даде - дори напротив.

Редактирано от kulov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...а след това - мазане с някое етерично масло - дали ще е кокосово масло или fastfret - няма значение...

Нямах намерение да пиша повече в темата по обясними причини, но  след горното няма как. Кокосово масло... накратко по-голяма глупост няма как да се измисли. За невярващите и главно за автора на цитирания бисер ще препоръчам да се пробва. Слагат се нови струни, записва се нещо, маже се с кокосово масло и после пак. Ще е интересно да чуем резултата, а той е добре известен на хората, които са имали неблагоразумието да си пипнат инструмента с мазни ръце. Ако не Ви се търси кокосово масло и една мазна баничка ще свърши работа, хапвате с ръце и свирите без да се миете, резултатът ще е идентичен.

Няма да коментирам надълго и употребата на термина "етерично масло", освен че нито кокосовото масло, нито Fast Fret имат нещо общо с етеричните масла. Като генерална препоръка: НЕ УПОТРЕБЯВАЙТЕ ДУМИ И ТЕРМИНИ, ЧИЕТО ЗНАЧЕНИЕ НЕ ВИ Е ИЗВЕСТНО, ИЗГЛЕЖДАТЕ ГЛУПОВАТО В ОЧИТЕ НА ОКОЛНИТЕ. 

Полезно е да се знае, че не всичко, което е мазно на пипане и намлява триенето съдържа мазнини, т.е. триглицериди. Минералните и растителните масла са толкова заменими за третиране на струните, колкото са заменими и в кухнята,  точно толкова  глупаво е да си мажете струните с кокосово масло, зехтин, слънчогледово олио... колкото и да готвите с течен парафин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с "кокосовото масло" съм го изтървал. :)  Може би се търси "по-мазен" тон. :)

По темата: Не вярвам от това упражнение да си повредиш чак толкова прагчетата,както и не ми се вярва да има особен и дълготраен ефект.

Аз практикувам почистване с микрофибърна кърпичка след всяко свирене и потапяне в медицински спирт на струните за поне 12 часа,ако искам  да им удължа малко живота.

Другият вариант е да използваш ръкавици като Etienne Mbappe :)

http://www.youtube.com/watch?v=c_0fyYrKJUk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е па и аз не го знаех тоя трик, да си призная. Все по-рядко посягам към баса напоследък. Живо-здраво, довечера може да го изпробвам и ако се случи така, ще оставя впечатления. Струните ми поостаряха вече, а да видим какво ще стане...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Аз се инатях да си свиря със старите струни на баса. Купиха ми едни за рождения ден и все едно получих чисто нов инструмент - ама по-готин. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

@ йорданчо, не знам какво имаше предвид с тази ехидна забележка.

добре, да видим какво се случва, без да се заяждам. аз използвам 3 баса, струните на които не са взаимозаменяеми. ще ги наречем 1, 2 и 3.

1=35", 5 струнен. той е малко по-представителен.

2=стейнбъргър, нужни са дабъл бол струни.

3=34", 5 струнен. повече го ползвам за пиянски изцепки. откак взех 1, номер 3 е в немилост. разбира се струните от номер 1 могат да се ползват и тук, но тези за 35" гледам да не ги режа, да имам резервни за 1.

 

преди 2 седмици взех за 1 нов сет д'адарио. с куриера дойде около 50 кинта. сложих ги и откровено ме издразниха, айде звънливост имат, както всички нови струни, обаче звукът изгуби плътност в средите и в ниските. на втория ден ги свалих и си върнах старите (един приятел зъболекар ги избръмча в ултразвукова ваничка) и си звучат много по-добре от новите.

 

преди няколко вечери запивахме с приятели в един частен клуб, взех номер 3 да посвиря малко и 'оп - за зла беда му скъсах струна Е. на тоя бас късам тая същата струна сигурно за 5ти път и имам сумати сетове струни, но всичките без Е. потърсих да купя само Е, но не открих. и давай пак, поръчвай цял сет, тоя път взех уоруик, комплект за 6стр, ще го правя E A D G C. с куриера - 40 кинта.

а това си е калъфен бас (нещо като гаражен автомобил). то ест рядко вижда бял свят, просто искам да е със струни на него.

 

и какво се получава накрая - не съм някакъв професионален музикант (пресвирвам от време на време с приятели), а тоя месец съм похарчил 100 лв само за струни. бафма'аму, аз за тези басове ли бачкам? от тази гледна точка линкът от 1вия ми пост в темата е доста полезен за хора като мен, така че бих те помолил да си спестяваш подобни забележки. 

 

съгласен съм, че е най-добре на всеки няколко седмици струните да се подменят с нови, възможно най-хубавите на пазара. това обаче ще го оставя за про-тата. аз съм обикновен българин със среден стандарт и 100 лв на месец за струни са ми много. това е.

 

хубав ден на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така си е - струните са скъпи.НО-зависи дали и как искаш да ти звучи баса!Някой търсят абсолютно "умрели" струни,докато други искат чисто-нови и звънтящи.Аз ползвам и двата.Мога да ти кажа как според мен (което и правя,де) да си пазиш струните достатъчно дълго в добра форма - мий си ръцете винаги преди свирене.Вярваш или не това спасява струните толкова много - не истина.По време на репетиции и т.н. можеш да изполваш мокри кърпички,а а ко си у вас ги мии пак с вода и сапун.След свирене си бърши грифа и струните -отгоре-отгоре с мек и чист памучен парцал,колкото да "обере" киреча.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абсолютно вярно!!! преди да извадя бас от калъфа винаги ръцете са старателно измити и подсушени. дори по средата на свирене ходя да ги мия.

да довърша историята от последния пост - направих номер 3 E A D G C. посвирих малко, но не ме изкефи. не е за мен това.

затова поставих тоя същия сет (6 стр. червен уоруик) в конфигурация В E A D G на номер 1. дължината е ок за 35". като звук ми хареса много повече от д'адариото. аз съм си металист и търся по-плътно и мощно звучене в ниския регистър. а старите струни от 1 отидоха на 3 и така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.