kulov Публикувано Септември 30, 2013 Публикувано Септември 30, 2013 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=s8OYeN9mAL4 не е първи април - пробвах го и... работи 1 Цитирай
blr Отговорено Септември 30, 2013 Отговорено Септември 30, 2013 Тоя трик е известен, но има много краткотраен ефект и особено при свирене със стоманени струни (такива със стоманени навивки), ускорява износването на праговете. Няма безплатен обяд. В крайна сметка, пак най-добрите струни са новите такива. Дали ще ги тръскаш, вариш или киснеш в някакъв разтворител, това ги чисти, но не възстановява механичното износване на навивките от контакта с праговете. Цитирай
kulov Отговорено Септември 30, 2013 Автор Отговорено Септември 30, 2013 (Редактирано) @7стр - точно така, напълно съм съгласен. преди да разкопчея калъфа винаги имивам ръцете със сапун и ги подсушавам. дори един френд ми се разсърди, щото веднъж свирихме приятели, малко джем в една кръчма и го накарах да иде до кенефа да си измие ръцете преди да ми пипне инструмента. година и половина вече ми дава свободно тоя пич. @блр - на мен не ми беше известен този похват. естествено, че си прав за нещата, които си изброил, няма какво да оспоря. все пак е полезно за хора, които нямат възможност да сменят сетовете често, преди участие или репетиция да се прави по една малка профилактика. между другото, в един магазин видях изложен гибсън тъндърбърд втора ръка и го свалих да го пробвам (800 лири му искаха). струните бяха леш и просто звучеше отвратително. по-зле от студентската ми кремона със струни мой набор. никакъв кеф не ми даде - дори напротив. Редактирано Септември 30, 2013 от kulov Цитирай
blr Отговорено Октомври 1, 2013 Отговорено Октомври 1, 2013 ...а след това - мазане с някое етерично масло - дали ще е кокосово масло или fastfret - няма значение... Нямах намерение да пиша повече в темата по обясними причини, но след горното няма как. Кокосово масло... накратко по-голяма глупост няма как да се измисли. За невярващите и главно за автора на цитирания бисер ще препоръчам да се пробва. Слагат се нови струни, записва се нещо, маже се с кокосово масло и после пак. Ще е интересно да чуем резултата, а той е добре известен на хората, които са имали неблагоразумието да си пипнат инструмента с мазни ръце. Ако не Ви се търси кокосово масло и една мазна баничка ще свърши работа, хапвате с ръце и свирите без да се миете, резултатът ще е идентичен. Няма да коментирам надълго и употребата на термина "етерично масло", освен че нито кокосовото масло, нито Fast Fret имат нещо общо с етеричните масла. Като генерална препоръка: НЕ УПОТРЕБЯВАЙТЕ ДУМИ И ТЕРМИНИ, ЧИЕТО ЗНАЧЕНИЕ НЕ ВИ Е ИЗВЕСТНО, ИЗГЛЕЖДАТЕ ГЛУПОВАТО В ОЧИТЕ НА ОКОЛНИТЕ. Полезно е да се знае, че не всичко, което е мазно на пипане и намлява триенето съдържа мазнини, т.е. триглицериди. Минералните и растителните масла са толкова заменими за третиране на струните, колкото са заменими и в кухнята, точно толкова глупаво е да си мажете струните с кокосово масло, зехтин, слънчогледово олио... колкото и да готвите с течен парафин. 1 Цитирай
chobbi Отговорено Октомври 2, 2013 Отговорено Октомври 2, 2013 Това с "кокосовото масло" съм го изтървал. Може би се търси "по-мазен" тон. По темата: Не вярвам от това упражнение да си повредиш чак толкова прагчетата,както и не ми се вярва да има особен и дълготраен ефект. Аз практикувам почистване с микрофибърна кърпичка след всяко свирене и потапяне в медицински спирт на струните за поне 12 часа,ако искам да им удължа малко живота. Другият вариант е да използваш ръкавици като Etienne Mbappe http://www.youtube.com/watch?v=c_0fyYrKJUk Цитирай
Akerfeldt Отговорено Октомври 2, 2013 Отговорено Октомври 2, 2013 Е па и аз не го знаех тоя трик, да си призная. Все по-рядко посягам към баса напоследък. Живо-здраво, довечера може да го изпробвам и ако се случи така, ще оставя впечатления. Струните ми поостаряха вече, а да видим какво ще стане... Цитирай
Pulchinela Отговорено Октомври 22, 2013 Отговорено Октомври 22, 2013 Аз се инатях да си свиря със старите струни на баса. Купиха ми едни за рождения ден и все едно получих чисто нов инструмент - ама по-готин. 2 Цитирай
jordantcho Отговорено Ноември 18, 2013 Отговорено Ноември 18, 2013 мда като гледам и при вас е като в раздел китара Цитирай
evernas Отговорено Ноември 18, 2013 Отговорено Ноември 18, 2013 мда като гледам и при вас е като в раздел китара тоест? Цитирай
kulov Отговорено Ноември 19, 2013 Автор Отговорено Ноември 19, 2013 @ йорданчо, не знам какво имаше предвид с тази ехидна забележка. добре, да видим какво се случва, без да се заяждам. аз използвам 3 баса, струните на които не са взаимозаменяеми. ще ги наречем 1, 2 и 3. 1=35", 5 струнен. той е малко по-представителен. 2=стейнбъргър, нужни са дабъл бол струни. 3=34", 5 струнен. повече го ползвам за пиянски изцепки. откак взех 1, номер 3 е в немилост. разбира се струните от номер 1 могат да се ползват и тук, но тези за 35" гледам да не ги режа, да имам резервни за 1. преди 2 седмици взех за 1 нов сет д'адарио. с куриера дойде около 50 кинта. сложих ги и откровено ме издразниха, айде звънливост имат, както всички нови струни, обаче звукът изгуби плътност в средите и в ниските. на втория ден ги свалих и си върнах старите (един приятел зъболекар ги избръмча в ултразвукова ваничка) и си звучат много по-добре от новите. преди няколко вечери запивахме с приятели в един частен клуб, взех номер 3 да посвиря малко и 'оп - за зла беда му скъсах струна Е. на тоя бас късам тая същата струна сигурно за 5ти път и имам сумати сетове струни, но всичките без Е. потърсих да купя само Е, но не открих. и давай пак, поръчвай цял сет, тоя път взех уоруик, комплект за 6стр, ще го правя E A D G C. с куриера - 40 кинта. а това си е калъфен бас (нещо като гаражен автомобил). то ест рядко вижда бял свят, просто искам да е със струни на него. и какво се получава накрая - не съм някакъв професионален музикант (пресвирвам от време на време с приятели), а тоя месец съм похарчил 100 лв само за струни. бафма'аму, аз за тези басове ли бачкам? от тази гледна точка линкът от 1вия ми пост в темата е доста полезен за хора като мен, така че бих те помолил да си спестяваш подобни забележки. съгласен съм, че е най-добре на всеки няколко седмици струните да се подменят с нови, възможно най-хубавите на пазара. това обаче ще го оставя за про-тата. аз съм обикновен българин със среден стандарт и 100 лв на месец за струни са ми много. това е. хубав ден на всички! Цитирай
evernas Отговорено Ноември 20, 2013 Отговорено Ноември 20, 2013 Така си е - струните са скъпи.НО-зависи дали и как искаш да ти звучи баса!Някой търсят абсолютно "умрели" струни,докато други искат чисто-нови и звънтящи.Аз ползвам и двата.Мога да ти кажа как според мен (което и правя,де) да си пазиш струните достатъчно дълго в добра форма - мий си ръцете винаги преди свирене.Вярваш или не това спасява струните толкова много - не истина.По време на репетиции и т.н. можеш да изполваш мокри кърпички,а а ко си у вас ги мии пак с вода и сапун.След свирене си бърши грифа и струните -отгоре-отгоре с мек и чист памучен парцал,колкото да "обере" киреча. Цитирай
kulov Отговорено Ноември 20, 2013 Автор Отговорено Ноември 20, 2013 абсолютно вярно!!! преди да извадя бас от калъфа винаги ръцете са старателно измити и подсушени. дори по средата на свирене ходя да ги мия. да довърша историята от последния пост - направих номер 3 E A D G C. посвирих малко, но не ме изкефи. не е за мен това. затова поставих тоя същия сет (6 стр. червен уоруик) в конфигурация В E A D G на номер 1. дължината е ок за 35". като звук ми хареса много повече от д'адариото. аз съм си металист и търся по-плътно и мощно звучене в ниския регистър. а старите струни от 1 отидоха на 3 и така. Цитирай
Recommended Posts