Jump to content
Българският форум за музиканти

slavo.ing

Speaker Impedance and direct (no mic) recording with Audio Interfaces

Recommended Posts

Здравейте.

 

Отскоро се сдобих с нов амп (Marshall DSL40C) и имам един генерален въпрос. Искам да записвам през него като го свържа с аудио интерфейса (TASCAM US-122 MKII), но без да използвам микрофон. Въпроса ми е може ли директно да стане с кабел от speaker output на усилвателя, и ако да как стои въпроса със съпротивлението? Когато свързвам кабинет или 1 колона, по принцип знам какво им е тяхното съпротивление, но как да преценя когато е аудио интерфейс?

 

Амп-а няма dedicated line-out output. Има 1 изход 16 Ома, който се ползва от самия говорител вграден в ампа, както и 2 по 8 Ома. 

 

Ако можете да ми обясните как стои теоретично въпроса със съпротивлението в случая, ще съм много благодарен.

Edited by slavo.ing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абсолютно погрешен подход!!!

Импедансът няма нищо общо с интерфейса !!!

Като резултат ще има повредени усилвател и интерфейс!

 

За да не се повреди усилвателя, който е лампов, трябва винаги да е натоварен с препоръчителния имеданс.

Ако ще се прави запис докато усилвателя ще се чува през вградения високоговорител, е необходимо да се използва устройство, намаляващо изходното напрежение на усилвателя до номиналното входно ниво на Tascam-a. Т.е, от 20 волта да стане 0.5 волта (примерно).

Това става с някои видове Direct Injection Box (DIBox) или Power Attenuator, ако е снабден с вграден DI изход или поне линеен изход за запис. 

Атенюаторът предоставя допълнителното удобство да намалява нивото на звука , за да не бият съседите. Освен това  натоварва усилвателя правилно, а и може да спре излъчването на звук, без да се повреди усилвателя. В същото време изходът за запис остава активен и през него се взима сигнал след крайното стъпало и може да се запише напърчения звук на крайните лампи.

 

Е, не пречи да пробваш и други начини. Ще бъдеш приветстван от майсторите, които печелят от развалени апаратутри ;)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има готови решения, на твоята дилема! 

 

Например:

 

Red Box на Hughes & Kettner 

 

PALMER MI PDI09 - THE JUNCTION
 

И още една дузина други... Но, поразрови малко, почети и ще намериш!  :thumbup:

 

Поздрави!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Супер, мерси за инфото. Така като гледам може би по-добре да си купя микрофон, отколкото DI Box. Него поне мога да го ползвам и за запис на вокали.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Със сигурност микрофон е по-добре.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, за тези пари един Shure SM57 и заспива

Share this post


Link to post
Share on other sites

A дали ще е по-добре наистина? Това силно ще зависи от акустиката на помещението, качеството на озвучителното тяло, силата на звука, позицията на микрофона и не на последно място, търпението на съседите. Резултатът е непредвидим, но често разочароващ в домашни условия. Няма да е лошо да се пробва преди да се похарчат пари за микрофон.

Както казват борците за граждански права: Колкото по-малко микрофони в спалнята, толкова по-добре :).

Edited by blr
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да пригоди едно заслонче със старо одеало и няколко летви за да не записва стаята когато записва китара.

Виж вокала ще е малко по-труден, но пък все пак ще има микрофон да го запише, което е и идеята му.

Share this post


Link to post
Share on other sites

За стаята ще намерим решение. Моя въпрос беше по отношение на самия хардуер и дали ще мога да мина без. Разбрах, че ще трябва или микрофон или DI Box, като поне за моите нужди микрофона предоставя повече възможности, така че ще предпочета този вариант. Вече помещението и звукотретирането са друга тема. Мерси на всички за мненията.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Що ли се хабя да пиша, като то ставало със "заслонче" от одеало пък и ... после щяло да се мисли. Много ми е интересно и как ще намериш решение на проблема със силата на звука, защото много бързо ще разбереш, че нивата, при които комбинацията от усилвател и ОТ започва да звучи добре на запис с микрофон, съвсем няма да са приемливи за околните и тука заслончета не помагат никак (не че иначе помагат особено).

 

Както и да е, карай купувай, увивай в одеала... дано само да нямаш някой комшия по кибритлия.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Заслончето върши перфектна работа за запис. Обаче комшу като дойде с тоягата може ти да се наложи да се криеш в заслончето :greenangel:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 "It's a long way, to the top if you wanna rock and roll"   ...вечно парче...защо ли тия убавци са го написали... :cheers2:  

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Склонен съм да се съглася с горните мнения. Една спийкър симулация или бокса на Палмър (който имам и върши чудесна работа) са по-читави решения. Ако имаш помещение всичко е наред. Аз лично стигнах до няколко извода след като конструирах кабина вкъщи.

1. На нисък волюм не винаги излизат добре записите. Иска си доста пауър амп и не само преамп за да има плътен и сочен тон.

2. С атенюаторите трябва да се внимава. По-евтините решения променят звука.

3. Висок волюм вкъщи (освен ако не си в къща с никой около теб) не е добра идея. Реверберацията на помещението ако не е третирано, вибрациите в евтино третирано помещение... Все неща, които трябва да се вземат предвид. У нас е звукоизолирано (не акустично третирано) но с вибрациите не можах да се справя, въпреки че кабинетът ми е на сандвич от различни материали и подът е повдигнат и с вата. В моето малко помещение имам едни 130 херца, които ме побъркват на по-високи волюми.

4. За много добър запис помещението трябва да е голямо. Разликата м/у голямо и малко такова е огромна. В студиото на бандата ми нещата звучат ОК, в коридора на студиото още по-добре, в зала супер... а в кабината у нас се усеща, че е ... кабина.

5. Някак 4х12 винаги бие всички други сетъпи. Усеща се да му се не знае...

 

Ако не се занимаваш професионално със запис и не ти се правят такива вложения според мен спийкър симулацията е добър вариант. Ако решиш да опиташ пак няма лошо. Важното е да си реалист какво можеш да очакваш. Успех!

  • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съгласен с всички точки, а по четвърта особено държа да кажа - голямо и третирано както трябва :)  Тогава вече няма 6-5. :) 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето ти и друга идея. Хм, може да стане предполагам, но някой по-технически грамотен може да сподели. Видях, че имаш сенд и ритърн. Вземи сигнала от сенда (който ако не се лъжа е след преампа) и запиши/прослушай сигнала в DAW-а, който ползваш. На инсърта на канала сложи например LePou LeCab2 с някакви импулси. Има много такива фрий в нета. Така нищо няма да купуваш. :)

Edited by anomandrus
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.