Snowwhite Отговорено Октомври 22, 2006 Отговорено Октомври 22, 2006 невярвам да и стане нещо на китарката кво кат е със по дебели струни на нея и е се ено даже са и е по готино малко разнообразие да има аа аз си паза възглавничките Е, не - не знам за другите, ама аз се потрисам... Може и да се смееш сега, ама за мене каквато и да е китара(и най-изкорубената и очуканата) е нещо повече от припалки за камината с нестандартна форма... С тия дебели струни съсипваш грифа, просто, да не говорим как в един (не)приятен момент той ще се отпори от тялото като хастар на овехтяло пАлто, дето викат по некои краища на България... И не й е все едно на китарата, 'ма си няма езиче да ти издума. Гласче има и съм убедена, че проплаква. 'Баси - само аз ли си уважам инструментите и труда на тоя, дето ги е изработил?!? Цитирай
synchu Отговорено Октомври 22, 2006 Отговорено Октомври 22, 2006 оффтопик:// Винаги съм смятал, че в емотиконите на форума силно липсва - "прекръствам се три пъти" и подобните за другите религии ... :-/ Цитирай
DummTekKa Отговорено Октомври 22, 2006 Отговорено Октомври 22, 2006 значи във това да експериментираш няма нищо лошо , напротив отваря ти нови врати както смених тънките струни със дебели така на тарамбуката махнах мембраната и изпънах ена мушума (аз така си му казвам) и бях супер изненадан от звука който вади мушумата мушума саунд се върна към китарата тва за подпалките . . . явно визираш някой друг или просто така си го споменаваш относно грифа като малък го бях счупил обаче ми го оправиха и то много яко със болтове от горе от долу железарка стана така че няма опастност да се "отпори от тялото като хастар на овехтяло пАлто" и китарката си има гласче са е със по дебел тембър възмъжава на около 20 години е все пак ) и си търси друга китарка със тънки струни голям гриф и малко тяло Цитирай
Snowwhite Отговорено Октомври 22, 2006 Отговорено Октомври 22, 2006 Сънчо - пиле шарено - и аз искам такава емотиконка вече (засега тройно се дзверя само) Човеко DummTekKa - все се е случвало да пореставрирам някой и друг 'струмент - това с болтовете не ми се чини да е сносно, но - ти си знаеш... Просто... Експеримент не е да съсипеш нещо готово, а да направиш от (почти)нищо - нещо ново. Експеримент е да си изработиш(или да ти изработи някой кадърен в областта) тяло на китара, което ще може да издържи на струните, които искаш да сложиш - на мен ми се е искало да си направя класическа китара със седма(или седма и осма) струна - басова, ей така - за едни класики на Карули и Сор, дето мисля, че биха паснали. Но засега не съм си осъществила въжделението, че т'ва ми е кусурът, дето се вика. По-натам - дали аз сама, дали с другаря Pacman, или с един друг разбиращ човек от форума(май пловдивчанин) - все ще се изпълни и тая хрумка... И в заключение - на бас можеш да сложиш струни от китара, но не и обратното. Казвам го с най-добри намерения - не си ме засичал досега из форума, че ме нямаше близо година, но всеки по-"стар" ще ти каже, че аз съм крайно против разприте - да не решиш, че нещо... Цитирай
DummTekKa Отговорено Октомври 22, 2006 Отговорено Октомври 22, 2006 Това със болтовете и върна животеца повече от 5 години не е мръднала и затова съм сигорен че и грифа няма да се изтърбуши.Пък и не вярвам да е толкова голямо натоварването , защоот преди бяха 6 струни сега за 4.Просто махнах 4те най тънки струни и добавих 2 дебели , незнам защо мислиш че съм я съсипал.Даже така и е по кеф защото по често се заигравам със нея ) и аз съм против караниците и не си мисля че ми се караш Цитирай
emigrant Отговорено Октомври 25, 2006 Отговорено Октомври 25, 2006 твоето дете е наясно с цените. въпросът беше да се избере компромисно решение, т.е. да се изберат Ла и Ре от скъпа марка и Ми и Сол - от евтина, тъй като струни Ла и Ре са много по-употрбяема в началното обучение. Цитирай
RockoBG Отговорено Октомври 25, 2006 Отговорено Октомври 25, 2006 оффтопик:// Винаги съм смятал, че в емотиконите на форума силно липсва - "прекръствам се три пъти" и подобните за другите религии ... :-/ Да се добави моментално!!!! а ве юнаци. няма нужда да си атомен физик, за да познаваш (поне донякъде) свойствата на материалите. Цитирай
Vlad Отговорено Октомври 26, 2006 Отговорено Октомври 26, 2006 въпросът беше да се избере компромисно решение, т.е. да се изберат Ла и Ре от скъпа марка и Ми и Сол - от евтина, тъй като струни Ла и Ре са много по-употрбяема в началното обучение. Е това е доста авангардно... Защо мислиш така? Все едно да кажеш, че в началото не се използват всички гласни струни, а само някои. Но няма да е вярно! Цитирай
mproject Отговорено Февруари 22, 2007 Отговорено Февруари 22, 2007 За първи път чета темата и невероятно се забавлявах! Свиря на няколко инструмента и от опит знам,че дори и само да удариш един акустичен инструмент,звукът му се променя...........,защото той има душичка-тя е звука,тя е инструмента. Някои от предложените експерименти са мн.забавни,а други-понаболяват. И все пак,как продължава приказката,какъв е този неочакван край по впр. във форума Сега свири ли човекът на цигулка и въобще к'ва я е свършил????????? Цитирай
7thString Отговорено Февруари 22, 2007 Отговорено Февруари 22, 2007 Snowwhite, относно червото от коч, за алергичните към латекса си се продават презервативи от... "organic membranes", които не съм виждал в БГ Цитирай
Mladen Отговорено Март 20, 2007 Отговорено Март 20, 2007 O.K. Аре вече без простотии, че докато изчета темата направо се ядосах (както никога до сега!!!! ). Ами пича не знае бе обяснете му!!! Оня ден се сдобих с цигулка и естествено в ентусиазма си, като не зная, че ключовете се вадят, скъсах 3 струна Ре и за да си взема 1-ия урок, сложихме с даскала 4 струна от комплект Ернибал за електричка (докато си купя нови) !!! И стана! Ха сега моля някой компетентен и зарибен пич (без надувки), ако може да ми даде информация: 1) Има ли опастност за грифа на цигулката или космите на лъка от тази пригодена струна! Защото за 3 часа свирене не се случи нищо на космите, но за грифа???Логично е, естествено, нещата да се иползват с елементите (струните) измислени за тях!!! Но сега точно нямам отделени финанси в размер на 25 лв. както прочетох по-горе, а и не съм сменял тези на електричката от 3 месеца! 2) На каква цена вървят струни подходящи за един начинаещ цигулар, които да отговарят на задоволяващо (небходимо) качество??? 3) Прочетох по-горе за лъка! Колко струват естествените и колко изкуствените косми??? И кога се сменят??? Какво се прави когато се скъса косъм? Колко косъма тр. да се скъсат за да се смени цял комплект! Съжалявам ако засягам информация побликувана в др. тема, но сега точно нямам време да търся! Тhanking you in anticipation!!! Greats! Bye! Цитирай
CAPMA B MPAKA Отговорено Март 22, 2007 Отговорено Март 22, 2007 1) Аз се съмнявам, че ще има проблем за лъка и струните, но все пак звученето едва ли ще е същото... Но не мога да коментирам съвсем компетентно, като не знам как звучи с китарната струна. 2)За начинаещ може да си вземеш и най - евтините, които намериш. Едно време имаше български - "Гашевска" се казваха, бяха около 10 лв комплекта. Не знам дали още съществуват. Ако пък все пак ти се доискат хубави, намери 65 лв и пиши ЛС да ти кажа от къде и кои да вземеш. 3) За цени за косми не мога да ти кажа, но ако си начинаещ по - добре сложи изкуствени. Като се скъса косъм просто го отрязваш от двата края(най - добре става с нокторезачка). Аз като нямам под ръка нещо за рязане ги късам и режа после каквото остане. Сменят се като останат прекалено малко, за да е удобно или се прецакат много. За съжаление по - подробна информация не мога да ти дам - то си е до конкретна преценка. Най - добре е да питаш учителя си. Тук следва един съвет - от време на време (след известна употреба) космите се цапат и трябва да се перат. Прави се със сапун, вода и четка за зъби, като предарително си ги махнал от лъка или си го увил с хавлиена кърпа. След това се оставят да изсъхнат върхи равна повърхтност(маса например, не два стола с дупка между тях) и ги търкаш хубаво с колофон след като вече са сухи. Цитирай
Mladen Отговорено Март 23, 2007 Отговорено Март 23, 2007 за изчерпателната информация!!! Мн. ми е полезна!!! Ами аз оня ден като ходих да си купувам str. за kитарата, питах само за струните! Най евтините имали Китайски- 14 лв. след туй са до 80 лв.! Абе аз и куфар тр. да си взема, ама и те имат хубави цени!!! Мерси пак САРМА В МРАКА Цитирай
Recommended Posts