Jump to content
Българският форум за музиканти

Fieldy sound


mita4eto97

Recommended Posts

Здравейте, пичове от извесно време съм фен на корн и супер много искам да докарам саунда на Fieldy имам 55 струнен корт и Rumble 75 bass amp обаче не мога да се опражя с EQ-то моля Helpp!!! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Експериментирай с настройките на еквалайзера.

Сигурен съм,че ще изкараш звук,който повече ще ти пасне!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Странно как тъй нищо не си намерил, ето само от първата страница няколко цитата :)

 

> The most important part of the sound is the mic'ing of the horn though.

The miking of the horn is the big thing here.

I read somewhere (totally unintentionally) that he uses lots of 10" cabs with horns.

Yeah, but the reason you HEAR that is because of the miked tweeters.

Highs all the way up, lows all the way up, tweeters and horns.

 

Думичките horn и tweeter би трябвало да ти правят впечатление, потърси що е то. Вероятно след това ще откриеш, че Rumble 75 няма такова чудо. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз се чудя как нищо не си разбрал след като пише доста неща и то сравнително синтезирано. Не че е мой проблем защо не разбираш де... :D

 

Аз не слушам Корн, съответно не съм запознат с неговото звучене /на Филди/, но доколкото разбирам от тази и една скоро появила се друга тема интересното му е дрънченето на струните в праговете. В интерес на истината аз също го харесвам тоя ефект...в известна степен де. Това, което правя аз е /освен че свиря в Ре, съответно и струните са по-хлабави/, че сложих и по-тънки струни - .40 - .130 за 5-ак, или .40 - .100 ако си с 4-ка. Ниски струни също, естествено - трябва да се намери компромис между степен на тракане, която ти харесва и все пак да не страда прекалено много тона и отзвучаването. Вече ако не ти пука за звучене и мелодичната страна на нещата е по-лесно :D

 

 

То зависи и тоягата каква е. Някои дървета звучат по-глухо, някои са по-резонантни. Предния ми бас беше махагонов и трудно изкарвах приятен за мен агресивен тон. Сегашния ми е с по-светло звучащи дървета и на моменти даже ми дрънчи прекалено много.

 

Естествено помага и да свириш по-агресивно, а не да галиш струните с върха на пръстенцата. E, не така както пича от предната тема дето си беше изпотрошил адаптерите, ама все пак вложи малко сърце :D

 

Това е скромният ми опит в бас звученето, или по-точно в някои негови аспекти :)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах, моя грешка :D

 

Значи "Естествено помага и да свириш по-агресивно" да се чете "не свири чак толкова агресивно" :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звукът на бас китарата е резултат от комбиниране на  инструмент и усилвател, като всеки от двата компонента има свой тембър и определя крайния резултат. Свириш през комбо с 12 инчов говорител без хорна, а както виждаш по-горе хорната е важен компонент за този тип звук. Освен това (без да имам ясен спомен за  конкретния модел)  вероятно цялостния тип звук, за който е проектирано комбото ти е различен (с повече мидбас, по-малко ниски и високи честоти) и честотите, на които работи вградения еквилайзер не са най-подходящите за постигане на този тип звук. Това не означава непременно, че усилвателя ти е лош, просто  е за по-различно приложение от желаното от теб.

Не коментирам бас китарата ти, защото не си казал кой е модела, но вероятно и там има разлики, които са важни.

Преди десетина  години бях чел материал за Фийлди в списание Bass Player. Спомням си, че обясняваше как китаристите в групата свирели с много подчертани среди и нищо под и над тези честоти и това го принудило да търси звук, който да "пасва" с техния и да работи добре в постигането на балансирано общо звучене на групата. По това време използваше усилвател Trace Elliot  (с графичен еквилайзер, който позволява корекция на 10-12 различни честоти) + озвучителни тела с 4х10 говорители и хорна и с 1х15 инчов говорител. Сигурен съм, че в следващите години е сменил доста различни марки, но звукът му е останал същия - както повечето добри музиканти знае какво иска от оборудването и може да го постигне с различни модели. 

За постигане на подобен звук със сила, подходяща за домашно свирене би могъл да използваш допълнителен еквилайзер - може да бъде от процесор, отделен еквилайзер, активен ДИ бокс с корекции като моделите на  Tech 21, MXR, Behringer и  т.н. Няма правило, трябва да пробваш с твоето оборудване за да разбереш дали ще се получи. 

 

Звукът на Фийлди е коментиран предостатъчно на английски в нета - търси и чети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За EQ - то Fieldy казва, че вдига високите и ниските докрай а средните са на 0. Пробвай и да намалиш action-a на струните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.