Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, пичове от извесно време съм фен на корн и супер много искам да докарам саунда на Fieldy имам 55 струнен корт и Rumble 75 bass amp обаче не мога да се опражя с EQ-то моля Helpp!!! :D

Отговорено

^^ Странно как тъй нищо не си намерил, ето само от първата страница няколко цитата :)

> The most important part of the sound is the mic'ing of the horn though.

> The miking of the horn is the big thing here.

> I read somewhere (totally unintentionally) that he uses lots of 10" cabs with horns.

> Yeah, but the reason you HEAR that is because of the miked tweeters.

> Highs all the way up, lows all the way up, tweeters and horns.

Думичките horn и tweeter би трябвало да ти правят впечатление, потърси що е то. Вероятно след това ще откриеш, че Rumble 75 няма такова чудо. 

Отговорено (Редактирано)

Да, и аз се чудя как нищо не си разбрал след като пише доста неща и то сравнително синтезирано. Не че е мой проблем защо не разбираш де... :D

Аз не слушам Корн, съответно не съм запознат с неговото звучене /на Филди/, но доколкото разбирам от тази и една скоро появила се друга тема интересното му е дрънченето на струните в праговете. В интерес на истината аз също го харесвам тоя ефект...в известна степен де. Това, което правя аз е /освен че свиря в Ре, съответно и струните са по-хлабави/, че сложих и по-тънки струни - .40 - .130 за 5-ак, или .40 - .100 ако си с 4-ка. Ниски струни също, естествено - трябва да се намери компромис между степен на тракане, която ти харесва и все пак да не страда прекалено много тона и отзвучаването. Вече ако не ти пука за звучене и мелодичната страна на нещата е по-лесно :D

То зависи и тоягата каква е. Някои дървета звучат по-глухо, някои са по-резонантни. Предния ми бас беше махагонов и трудно изкарвах приятен за мен агресивен тон. Сегашния ми е с по-светло звучащи дървета и на моменти даже ми дрънчи прекалено много.

Естествено помага и да свириш по-агресивно, а не да галиш струните с върха на пръстенцата. E, не така както пича от предната тема дето си беше изпотрошил адаптерите, ама все пак вложи малко сърце :D

Това е скромният ми опит в бас звученето, или по-точно в някои негови аспекти :)

Редактирано от Yves
Отговорено

Хах, моя грешка :D

Значи "Естествено помага и да свириш по-агресивно" да се чете "не свири чак толкова агресивно" :P

Отговорено

Звукът на бас китарата е резултат от комбиниране на  инструмент и усилвател, като всеки от двата компонента има свой тембър и определя крайния резултат. Свириш през комбо с 12 инчов говорител без хорна, а както виждаш по-горе хорната е важен компонент за този тип звук. Освен това (без да имам ясен спомен за  конкретния модел)  вероятно цялостния тип звук, за който е проектирано комбото ти е различен (с повече мидбас, по-малко ниски и високи честоти) и честотите, на които работи вградения еквилайзер не са най-подходящите за постигане на този тип звук. Това не означава непременно, че усилвателя ти е лош, просто  е за по-различно приложение от желаното от теб.

Не коментирам бас китарата ти, защото не си казал кой е модела, но вероятно и там има разлики, които са важни.

Преди десетина  години бях чел материал за Фийлди в списание Bass Player. Спомням си, че обясняваше как китаристите в групата свирели с много подчертани среди и нищо под и над тези честоти и това го принудило да търси звук, който да "пасва" с техния и да работи добре в постигането на балансирано общо звучене на групата. По това време използваше усилвател Trace Elliot  (с графичен еквилайзер, който позволява корекция на 10-12 различни честоти) + озвучителни тела с 4х10 говорители и хорна и с 1х15 инчов говорител. Сигурен съм, че в следващите години е сменил доста различни марки, но звукът му е останал същия - както повечето добри музиканти знае какво иска от оборудването и може да го постигне с различни модели. 

За постигане на подобен звук със сила, подходяща за домашно свирене би могъл да използваш допълнителен еквилайзер - може да бъде от процесор, отделен еквилайзер, активен ДИ бокс с корекции като моделите на  Tech 21, MXR, Behringer и  т.н. Няма правило, трябва да пробваш с твоето оборудване за да разбереш дали ще се получи. 

Звукът на Фийлди е коментиран предостатъчно на английски в нета - търси и чети.

Отговорено

За EQ - то Fieldy казва, че вдига високите и ниските докрай а средните са на 0. Пробвай и да намалиш action-a на струните.