Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez SR305 или Yamaha RBX375


mita4eto97

Recommended Posts

Смятам някои от двата баса да е втората ми покупка.Търся твърд тон за метал (ну) но не мога да реша кой от двата баса е по-подходящ.Моля помогнете :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет! Извини ме, че ти отговарям с въпрос на въпроса, но каква е първата ти покупка? Ако старият ти бас е ок, но търсиш по-твърд звук, по-плътен и наситен и добре вписващ се в микса, видях колега да продава SansAmp Paradriver DI http://forum.muzikant.org/topic/141752-sansamp-paradriver-di-14000-%D0%BB%D0%B2/ . Цената му е доста прилична. Така де, модерната музика се нуждае от съвременен подход ;). Не ти казвам да не си купуваш нов бас (все пак аз го правя през къси периоди от време напоследък) :), но това е не лош вариант. Успех в начинанието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стария ми бас е корт.Приличен е за пържа покупка, но търся нещо по-хубаво за по-скоро слап стил.Искам да вади твърд клик-клик саунд (с много требо).А на корта ми адаптерите се изтъркаха точно от много слап.А на Ибанеза е пак пластмасов и не искам пак да се изтърка, но вади точния звук,а Ямахата е с метални ,но не съм сигурен, че вади подходящия звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам до колко ти е нужен нов бас, но със сигурност са ти нужни уроци. След като си успял да изтъркаш КАПАЧКИТЕ (не самите адаптери), нещо генерално не е наред с техниката на свирене и нов инструмент няма да реши въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ходя на уроци естествено не се пиша профеесионалист, но и баса не е от най-професионалните просто техниката която свиря е по-бясна.Слапа който свиря е от Fieldy inspired не е точно фънк слап ако искаш пусни си в youtube да видиш пича как си блъска на баса и му няма нищо на адаптерите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Пича" съвсем не блъска, но вероятно го правиш ти, при това доста неправилно. Преди да започнеш дори да се опитваш да правиш подобни неща, няма да е лошо да наблегнеш над уроците и класическите похвати, техники и упражнения за още поне година-две. Ще дойде време и за такива техники, но още е далеч, повярвай ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен ти трябват адаптери от самонаклепваща стомана Г13. Колкото повече биеш слапове, толкова  по-здрави да стават адаптерите.

 

Сега шегата на страна ....Корта най вероятно ще ти е достатъчен още много години... Стига да спреш да мъскаш по него . Че иначе и китара от траверса няма да може да издържи.. Това че Филди замахва . не значи, че изнасилва китарата си..Така че , ако ходиш наистина на уроци , кажи му на даскала ти да ти покаже как става( стига и той да знае де)..Иначе за нова с твоята идея ..по- добре  ESP или LTD.

С увжение Гого

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом Ibanez-а "вади точния звук" - вземи него. Ако му се "изтъркат" капачките, ще си имаш два баса с изтъркани капачки, кво толкова... запази си Cort-а да си изкарваш агресията на него, с Ibanez-а по-полека в началото и така.

 

Вероятно нещо не ти е съвсем наред на слап техниката, но не мисля, че трябва да я отлагаш 1, 2 или N години. Просто разбери какъв е проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към автора на темата - "Клик-клик" звука идва от удара на струните в прагчетата, не в адаптерите. Представи си слап-удара в две фази. В първа фаза имаш контактната точка на пръста със струната и струната е опъната между bridge-а и nut-a или между bridge-a и което прагче си натиснал. Ти прилагаш натиск в контактната точка и струната се премества надолу, докато не се опре в последното прагче на грифа (21-во, 24-во в зависимост от баса). От тук започва втора фаза, в която ти пак прилагаш натиск в същата контактна точка, но струната е силно скъсена (само между bridge-a и последното прагче) и силата, която трябва да приложиш за да се постигне същото преместване е доста по-голяма. В тази фаза няма нужда да се "задълбава" - минимално навлизане в нея е напълно достатъчно. Както каза и rudibass - Fieldy може да замахва, но това не значи, че удря като MMA боец. Просто движението на ръката му е по-свободно и амплитудата му може да е по-голяма - това помага на мускулите на ръката му да не се натоварват прекалено.

 

Втори вариант - баса ти е сетъпнат така, че адаптерите са много високо, ти свириш що-годе нормално, но все пак ги удряш. Това е поправимо - свали ги малко. И все пак не блъскай - направи си експеримент колко най-леко можеш да удряш и да получаваш клик-клик звука, който търсиш. Най-малкото, ако блъскаш толкова силно, колкото си представям от описанието ти може да си травмираш пръста и дори да го увредиш трайно, което няма да е добре за теб в дългосрочен план.

 

И последно - 99% съм сигурен, че използваната от теб дума "требо" е всъщност думата "treble". Това са високите честоти. Предполагам, че така го чуваш от YouTube клипчетата, които гледаш, но не е лошо да знаеш за какво става въпрос, а и да си говориш на един и същ език с колегите в областта :) Иначе трябва да минем на "требо", "басо", "грифо", "адаптеро" и "жако"(не Jaco). 

 

Успех,
Марински

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове,мерси за отговорите.Сега разбрах проблема- капачките са се изтъркали заради това ,че бриджа с течение на времето се е отпуснал и струните са се търкали в капачките.Отделно струните ми са в отпуснат строй и се търкат още-повече.А относно звукът на Филди, как мога да го докарам?

 

Мерси, много за отговорите. :godbless:  :godbless:  :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега,

 

1. Най-добре ще е да занесеш китарата на лютиер за цялостен setup.  Явно нещата са доста далеч от оптималното, което влияе, както на звука, така и на пригодността и за свирене. По начина, по който обясняваш нещата е ясно, че това не ти е по силите. Твърдиш, че ходиш на уроци, учудващо е как учителят ти не е забелязал проблема.

 

2. Ако ще се стояваш по-ниско ти трябват по-дебели струни. Добре е да купиш един нов комплект, когато занесеш китарата, за да бъде set-ната точно за този размер.

 

3. Как да звуча, като еди кой си е безмислен въпрос. Ще ти трябват най-вече същите ръце и мозък, както и същият инструмент, ефекти, усилвател... Въпросите, които аз бих си задал на твое място е как да се науча да свиря правилно, как да опозная инструмента си, така че поне да мога да забелязвам появили се проблеми и т. н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бриджът не се отпуска току-така, приятелю. Адаптерите ти са високо, даже доста явно. Иначе по въпроса между тези два баса.. SR305 ми се струва по-удобен откъм гриф. Но виж, за звук не мога да преценя, а това е по-важно,  на другото се свиква.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само като добавка - това звукоизвличане, дето те кефи - тракането на струните в праговете, идва повече от атака, отколкото от сила - и сам ще стигнеш до тоя извод, с повече практика. Силно преповъчвам само за техника, да си отделиш 20-30 минути да свириш с невключен бас !  Да си чуваш акустично удара на струните в прагчето !  Като си прецизираш удара, ще го усетиш сам, как става без много сила !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.