Jump to content
Българският форум за музиканти

Как записвате бас китара?


Recommended Posts

Дайте акъл за позициониране на микрофона при запис на бас.

 

Общо взето е като при китрарата, измествайки микрофона встрани от центъра на говорителя дава по-топъл звук с повече ниски и ниски среди и по-малко високи. Ако искате повече бас, може да приближите микрофона, доколкото решетката го позволява. Най-големият проблем е с акустиката на помещението, ако не е професионално направено за студио. Дори и да убиете кънтежа, все на някой тон се получават стоящи вълни и бумти. Не е лесна работа, но щом сте решили.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно бихте могли да търсите позицията на микрофона както blr е споменал максимално близо до решетката - така ще избегнете до голяма степен лошото влияние на акустиката. Къде ще е точната позиция много зависи от баса и усилвателя, затова точна рецепта не мога да се наема да дам, но както при китарата може да се започне от центъра на говоритела и да се търси точното място спрямо блендата която се иска към периферията му. Проверявайте в моно двата сигнала микрофон + директния изход. Там където звучат най-силно заедно би могло да бъде един от вариантите. Друга възможна позиция е там където най-силно се гасят взаимно ( противофаза) намирате това място и просто обръщате фазата при записа. Вариант за намиране на тези места е и с пускане на розов шум през усилвателя и с пускането на обратен сигнал през слушалки на човека който мести микрофона. Брума от включен усилен амп също върши работа. Това са варианти които вършат работа в полеви условия разбира се. За най добрите резултати си трябва студио с отделна апаратна и с  хубава акустика на помещенията + хубави боксове за мониторинг и опитни хора, както знаем, но нищо не пречи да пробвате. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря, ще пробваме!

Резултатите със сигурност няма да са отлични, но важното е занимавка да има и да учим нови неща. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

O да, задължително, ако се свири с грапави струни ги сменете и ги оставете за няколко часа да се поразтегнат за да не се разстройват.

 

Още нещо, което може да е проблем. Ако ОТ има високочестотен говорител (пищялка/tweeter) позиционирането на микрофона става малко трудно. Разбира се можете да го изключите, но така ще загубите много високи. Ако се търси естествения звук на кабинета с високочестотния говорител, няма как да позиционирате микрофона близо до басовия. Ще трябва да го дръпнете поне 35-40 см и да си поиграете доста с позиционирането. Може да се опита и отделно озвучаване с SM57 например, но тогава става още по-трудно. Абе, иска си експерименти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.