Jump to content
Българският форум за музиканти

качествено захранване


Recommended Posts

Значи направих я тази ultra-clean 9 vdc power supply и наистина шумът,който генерира е доста слаб но трансформатора ,който използвах е от едно дърто зарядно и незнам скромните му 0.55А и 5ват дали са му достатъчни защото сега от правения ми дист стана един пърдялник и съответно при ритъм заглушаване не иска да сече ами подпръцква и то доста дразнещо а с предишното китайско зарядно(0.75А,18ват,12волт) звучеше доста сносно въпреки шума.Наскоро попаднах на една схема за дист ,в която е упоменато какви точно диоди на изхода да се сложат за повече fuzz или какви други за повече buzz и пише че добавянето на Led е за повече crunch а аз понеже на захранването ,което правих не сложих такъв ви моля да ме светнете в тая загадка щото на китайското има Led и е ок с crunch-а.

[SIZE=7]И сега за тези ,които са се навили да правят това захранване да не се хабят ами от някой стар веф да свалят захранването ,което даже за по-удобно е в кутийка. 9волт,0.13А е и е тихо колкото тази ултра клийн абе струва си според мен нека някой друг също да го пробва и да сподели впечатления.[/size]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе той лед-а се слага в дистера, там където са кривящите диоди, вместо силициеви или германиеви ПРИМЕР

на тая схема наприме сменяш 1ния диод с ЛЕД, другия го оставяш, или направо сменяш 2та диода.

 

ТОВА НЯМА ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЗАХРАНВАНЕТО - най вероятно разликата е от тва, че едното е било 12в, сега е 9.

токът който ти трябва за един дистер е не повече от 10-20mA

 

УСПЕХ!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно новото ти адаптерче има много ниско напрежение. Имай предвид това, че за да стабилизираш някакво напрежение, ти трябва да му подадеш входно напрежение по-високо от това на което искаш да стабилизираш. Като пример ще ти кажа, че ако искаш да стабилизираш 9 волта е добре да подадеш на входа от 12 волта нагоре, Като границите от минимално и максимално входно напрежение са описани в даташиитовете на стабилизаторите които ползваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ultra-clean 9V supply схемата, популярна из нета иска 24-25V AC трансформатор, и подходящо оразмерен радиатор на LM317:

 

9Vpwr.gif

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ultra-clean 9V supply схемата, популярна из нета иска 24-25V AC трансформатор, и подходящо оразмерен радиатор на LM317:

Напротив. Тръгва на 12 волта ДЦ, което значи малко над 9 волта АC

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е не трябва ли де пипнеш делителя, ако иска6 да я използва6 с 12В захранване. Все пак на картинката долу си сима формула, по която се преизчисляват съпротивленията, за постигане на различни изходни напрежения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен малко по-различни стойности на елементите /и няколко излишни/, не виждам нищо принципно по-различно от схемата в техническото описание на LM317. Ако се използва тример напрежението може да се нагласи още по-точно. Добре би било трансформатора да дава поне 12В променливо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти трябват 9 волта на изхода, не ти трябват 25 променливо на входа. Ако искаш да имаш различни изходни тогава да, но за конкретният случай (захранване на ефекти и имайки предвид, че почти всички бачкат на 9 волта) не ти трябват такива трафове.

 

С 7809 е по- лесно (по-малко части) но той е по-шумен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се изкажа и аз, където не ми е мястото. Наскоро си направих със 7809 (като чипа ми изглежда супер умрял) и мога да кажа, че няма ГРАМ шум, дори на много високи нива - разбирай дикретно в РА на усилвателя, където няма пот и можеш да взривиш квартала!!!

Схемата е подобна на горната. Китайски траф с ~12 v, грец, 2200 мФ, 100н, 7809, 1000 мФ, 100н, изход +9 v. Храня два камиона и няма грижи, хем 7809 чипа е изцяло пластмасов и (логично) няма радиторче...

 

Благодарности на Никифена за идеята, схемата и съпорта!!! :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да не си взел 78L09?? той е за 100-200ма и е в пластматов корпус. Иначе нормалните са в корпус които е метален отзад и се закрепя за радиатор TO-220 май беше и дават поне 1А или 1,5А ток. Аз си направих със 7809 и 2 външни транзистора захранване за камиончета и дава към 5А :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има 78ХХ и 79ХХ с изолиран корпус-вероятно колегата е попаднал на тях.За LM 317 е достатъчно входното напрежение да е с около 2,5 V по-високо от изходното.Във формулите под схемата никъде не фигурира входното напрежение-т.е. то може да е в границите изхдно+ 2-3 V отгоре до максималното според даташийта.Чалъмът на ултра-клийнът е именно в отношенията на резисторите-подбрани са така,че заедно с вградения в чипа филтър да подтискат максимално брума.Иначе са достатъчни един резистор около 240 Ома между изхода и регулиращия вход и от него потенциометър 5 КОма към маса.На практика и с чипове от сериqта 78ХХ-79ХХ се правят отлични захранващи блокчета при условие че се ползва добър траф.Например такъв на Пловдивската фирма AMG.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да не си взел 78L09???...

Нямам идея, не погледнах цялата маркировка, а вече е прекалено затворен "девайса", за да го разпоявам наново. Моите два ефекта я имат 100мА, я не. Пък и трафа е 500 мА (които силно се съмнявам да държи), така че не ми дреме щом работи ОК! B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.