Jump to content
Българският форум за музиканти

Намаляне височината на струните


Lachezardo

Recommended Posts

Хора имам малък проблем с талпичката ми, ако някой от Варна може да помага или да даде насока... :)

Проблемът е, че струните на китарата ми към 12ти праг идват доста високо, а напоследък нещо съм се зарибил и тренирам пикадо -то :) а нагоре по грифа пада ебати натискането и малко ми е неудобно, та ако някой знае къде могат да помогнат ще съм благодарен, мисля че ще се оправи с малко пилене ама... ето нагледно:

 

 

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2958/179447058414113837001369577340jUch6WXAEl0i52NkdI4r.JPG

 

 

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1792/177159947310747186061369577329Jl7Z4K7LMrIggxcbpwi5.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В смисъл, какво се чудиш? Мериш височината над 12тия праг, сваляш струните и пилиш колкото е необходимо. Ако китарата ти е с тръс-род, още по-добре, може да стане и без пилене на saddle-a. 

 

 


Common Measurement Conversions
3/32" = .093 = 2.3mm = .23cm
1/8" = .125 = 3.18mm = .32cm
 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тръс род нямам, ама и не мисля че ще мога да се справя сам с такова фино пилене.... затова търся като вариант някой по - можещ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1) погледни дали грифа не изглежда като "лък" - при натиснати 1 и 17 прагче --- би било проблем ако е много извит --- трябва да е почти прав, но не абсолютно прав

2) като ще пилиш по- добре го направи върху други(не оригиналните горно и долно мостче) --- освен saddle може да е добре да пипнеш и нът-а(Нулево прагче)

3) сваляш старите (saddle e елементарно да се махне без последствия).. пилиш... пробваш... и пак така ... прави го на малки стъпки... ако пък го "предобриш"... взимаш ново(2-3 лв струва парчето)  и поне ще знаеш коя е била оптималната височина преди прецакването ....   тествай с всички струни и всички прагчета, ако имаш проблемно прагче

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не отидеш при майстор може да се справиш и сам. Нищо сложно няма. Първо проверяваш дали не е изметнат грифът. Като погледнеш от главата към струнника трябва да има съвсем лека дъга. Ако всичко е наред отпускаш струните и изваждаш бялото нещо, върху което лягат струните на бриджа. Казвам нещо защото се прави от различни материали. Вземаш лист средно едра шкурка и го поставяш на равна повърхност, маса да речем. Внимателно търкаш долната страна на "нещото" и сваляш първоначално около 2 мм. Връщаш на китарата и пак я настройваш. Ако се наложи ще повториш операцията няколко пъти докато получиш желаната височина на струните. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Това е възможно най-неправилният начин за по-ниски струни. Металните жици на класическа китара няма да коментирам, хора и вкусове разни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз затова искам това да го свърши поне някой, който има опит и го е правил, защото ако объркам нещо ще стане млявина и ще трябва да се прави втори път :) ...и най-вече искам да е както трябва - пилене, нагласяне интониране и газ...

и друг въпрос имам, но за него ще се обърна към определен човек от форума, от който, според многото изчетени теми е обективен и определено с повече опит с китарите... та така:

 

някой от Варна за пилене?

бирите и скарат от мене :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брат, такъв екшън не бях виждал и на контрабас... Сигурно над 5-6 мм...
Сигурен ли си, че китарата ти няма тръсрод? Може да е отдолу, откъм розетката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.