Jump to content
Българският форум за музиканти

Стара хармоника Vermona


Recommended Posts

Здравейте , станах собственик на тази хармоника .

http://media.snimka.bg/s1/2120/030484689.jpg?r=0

Отначало имаше няколко лошо звучащи тонове , но се издържаше . По големия проблем се получи като реших да я дезинфекцирам и я потопих във  препарати . След интервенцията работиха само някои тонове . Разглобих я и открих че клапите над прозорчетата / които  запушват , за да може въздуха да раздвижва вибриращите метални пластини / , са се разкашкали и изкривили . Изсуших ги и се вдървиха –възможно от препаратите – и не покриват . Клапите представляват кафяви неметални пластини –като на снимката по долу –там до разглобената хармоника –отдолу съм сложил 1 бройка .

http://media.snimka.bg/s1/2120/030484690.jpg?r=0

 

Понеже бяха криви ги отстраних и залепих бели изрязани от мен клапи –използвах

ламинирана карта , като към прозорците е хартията , а фолиото седи отгоре с цел да е еластично . Не се подобри положението –клапите не запушват и въздуха минава под тях . Някой да знае от какъв материал по принцип са изработени тези клапи ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега,преди да почнеш да почистваш хармониката с препарати е било хубаво да прочетеш как се чисти хармоника,другата ти грешка е,че си премахнал езичетата и се се опитал да ги замениш с някакво фолио,това е като да махнеш струните на китарата и да сложиш някаква тел и да искаш да свири.Изработват се по принцип от месинг или бронз ,но всяко е със строго определен размер за да може да изкара съответният тон.Продават се като консуматив,но е абсурд според мен да ги има в България,а и ти трябват малко по-специфични инструменти за да ги монтираш трябва и да се настроят и т.н. Варианта ти е да се свържеш с Jim-ph той е в час с хармониките има части за тях,ако може нещо да ти помогне...Но в случая хармониката ти е за боклука,другият път чети или питай,това го казвам са най-добри чувства!Успех!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тя и преди това е била за боклука. Имам предвид като инструмент,. Знам , че такива реликви носят и много сантимент в себе си , но това е друга работа. Просто си я остави за украса или спомен , ако има значение това за теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не сте ме разбрали . Вибриращите пластини –камертоните-не са пипани . Става дума за клапи запушващи отворите под тези пластини . Моля да пишат хора запознати с материята. Имам 10 хармоники и знам коя е за боклука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

1. Намери най-близкото кошче за боклук

2. Съветите, които получаваш по принцип са верни, но неизпълними

3. Отиди и си купи нова хармоника

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.