dragon_fire Публикувано Май 6, 2013 Публикувано Май 6, 2013 Здравейте, гледах няколко клипа на които правят обработка с Тру Ойл и ефекта е доста приятен, но никъде не намерих да се продава този продукт освен в Ebay.... Според това което прочетох Тру ойл всъщност е марката на продукта който е на база растително масло та въпроса ми е има ли аналогичен продукт, който може да се използва и съответно да се продава в България? някой пробвал ли е да използва Лимоненото масло на Дънлоп с такава цел?! За уточнение въстановявам един гриф на корейски Ибанец ЕХ от началото на 90-те грифа е светъл с тъмен фингърборд но какво е дървото..... Мерси предварително Поздрави Цитирай
blr Отговорено Май 6, 2013 Отговорено Май 6, 2013 На базата на ленено масло е. Лененото масло полимеризира на въздуха и образува твърд филм, подобно на лаковете. Лимоново или всяко друго растително масло няма да ти свърши работа Цитирай
dragon_fire Отговорено Май 6, 2013 Автор Отговорено Май 6, 2013 (Редактирано) На базата на ленено масло е. Лененото масло полимеризира на въздуха и образува твърд филм, подобно на лаковете. Лимоново или всяко друго растително масло няма да ти свърши работа а продава ли се готов продукт в България произведен на тази база Редактирано Май 6, 2013 от dragon_fire Цитирай
blr Отговорено Май 6, 2013 Отговорено Май 6, 2013 В България се продава ленен безир. Аз не бих си безиросал инструмента, но... хора всякакви. Преди да мислиш за подобен тип покрития, надявам се си премахнал напълно съществъващия лак. Цитирай
dragon_fire Отговорено Май 6, 2013 Автор Отговорено Май 6, 2013 да лака го свалих, но тъй като оригинално лаково покритие има само до фингърборда (който е доста дебел) ме притеснява че ако го лакирам по стандартния начин ще се получи ръб, който не съм сигурен че ще успее да се прелее с изшкурване . За това търся алтернатива Цитирай
ciriljhonson Отговорено Май 7, 2013 Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) Ако държиш да обработваш грифа или тялото с натурални, природни продукти, тук в България опциите са малко, но.... Ленено масло, тунгово олио, описаното от теб тру ойл, тиково масло, вакси с пчелен или карнаубски восък, шел лак, смоли, както и всичко останало, свързано с натуралната обработка на дървесината, можеш да откриеш в магазините за оръжие или тези които продават материали за художници. Има рецепти и технологии в нета, и все пак първо пробвай на нещо евтино, опита при такива дейности е от значение. У нас има вносители на фирмите: Liberon, OSMO, GUBRA и др. които произвеждат точно това от което се интересуваш. Приготви си от 30 до 50 лв. по-евтино няма да минеш. Редактирано Май 7, 2013 от ciriljhonson Цитирай
Fats Отговорено Май 7, 2013 Отговорено Май 7, 2013 Може да направиш проба върху парче дърво по следния начин: 1. Купуваш ленено масло каквото ползват художниците, мисла, че 250 мл ще са напълно достатъчни. 2. Загряваш го на котлон в подходяш съд и като заври прибавяш пчелен восък да се разтопи в маслити. Пропорцията е 1 л масло / 20-30 г восък. Ползвай восък купен от пчелар, тоя от черковните свещи не става. 3. Нанасяш с мека четка неколкократно върху дървото докато маслото е горещо. 4. Като попие добре и изсъхне, лъскаш с вълнен парцал докато си забравиш името. Съществува вариант да замениш восъка с пчелен прополис, може да опиташ и двата варианта. Имам гриф обработен по този начин - много приятен на пипане, много "бърз", не се влияе от изпотяване на ръката. Задължително след свирене се почиства с мека кърпа. Цитирай
agrogrind Отговорено Май 7, 2013 Отговорено Май 7, 2013 Интересна тема, която ще следя с удоволствие. И за да не съм ще задам следния въпрос : В каква насока влияе този тип финиш на звука на китарата. Питам, понеже имам един бас , който почти е останал без лаково покритие. Грифа е от клен с кленов фретборд Цитирай
ciriljhonson Отговорено Май 7, 2013 Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) +1 за рецептитата на Fats, само бих допълнил и терпентиново МАСЛО (разни терпентинови бози от железарията не са за препоръчване ) Ето още една проверена рецепта: ВАЖНО: Всички съставки е препоръчително да са истински, не производни на нефтени продукти. Затопленият пчелен восък(не повече от 70°С) прониква добре в дървените повърхности. Смесен с масла или алкохол образува кремообразни пасти или разтвори.Изпитана рецепта:- дървото се грундира с ленено масло- следват една или повече полирания със следната смес:1/3 ленено масло, 1/3 терпентиново масло и 1/3 пчелен восък.Резултата са много добре гланцирани(мат) и устойчиви повърхности.Нанасянето е желателно да се извършва напреки на жилките на дървото, финалното плиране надлъжно. Всъшност ще си позволя да пусна и упътването което пуснах на лични: 1. Заглаждаме много добре повърхностите с шкурки 240, 320, 400, 600 Почиства ме с терпентин 2. Обмазваме многократно с ленено масло и полираме със шкурка до 2000 . Добре е тази операция да се повтаря поне 4-5 дни. Може да се приложи подгряване с въздушна струя 60/80°С с цел по дълбоко проникване на маслото Внимание! : Маслото може да се нагрее до много висока температура и може да изгори сериозно ръката Ви , както и да повреди грифа. Бъдете внимателни! 3. Добре е последният слой да е от финишно масло Danish Oil, Tru Oil, Tung Oil. Нанасяме с кръгообразни движения маслото, изчакваме да изсъхне и полираме с чист вълнен парцал. Внимание! : Полирането трябва да става много нежно, без грубост и натиск, защото рискуваме да отнемем и полезните наноси. 4. Така полученият резулта се нуждае и от подръжка, т.е. периодично трябва да мажете повърхността със споменатите масла. Редактирано Май 7, 2013 от ciriljhonson 2 Цитирай
dragon_fire Отговорено Май 7, 2013 Автор Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) Благодаря на колегата за изчерпателния отговор!!!! Започнал съм процедурата като е готов ще сложа снимки Редактирано Май 7, 2013 от dragon_fire Цитирай
Hillbilly Отговорено Май 7, 2013 Отговорено Май 7, 2013 (Редактирано) Gibson LP,мойто - аз като човек без работа се заиграх с китарата,че и без това беше толко очукана..лененото масло колкото повече слоя минеш,толкова подчертава жилката на дървото,но със сешоар загряваш и обираш излишното с парцал, А това за капак и с шеллак го минах,ама е тежка работа за аматьор,най добре да се вземе не готов,а суров на люспи-5 кинта,разтваря се на водна баня със спирт,ама е много важно как ще уцелиш пропорцията,че без лубрикант задира,сваля долния слой и се връщаш в начална фаза.. едит-китарката беше стандартно червена,характерно за модел от 90-те Редактирано Май 7, 2013 от Hillbilly 3 Цитирай
Recommended Posts