soundcraft Публикувано Април 25, 2013 Публикувано Април 25, 2013 Накратко - има ли връзка съпротивлението на адаптерите с тяхната позиция при монтаж(нек, мидъл, бридж), и ако "да" - каква е тя?Благодаря предварително на отговорилите! Цитирай
7thString Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 Аз лично не съм чувал да има... всеки адаптер си звучи по определен начин и това определя къде да бъде сложен - по вкус на клиента. Като цяло двойните адаптери и тези със силен сигнал имат по-високо съпротивление, просто защото има повече проводник намотан на шпулата - със съответните последствия от това. Цитирай
viksps Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 (Редактирано) .... не, че е задължително .... но не се ли предпочита (и предполага) обикновено, че, напр., бриджа трябва да е "по хот" от другите - тоест с повече аутпут, което е добре предвид по-малкото трептене на струните и поради това по-слабия сигнал към него и по-острия звук от него, с повече високи ... само питам, де ... моите наблюдения са такива досега. Не е ли истина, че предвид различните трептения на различните позиции, се разработват целенасочено и специално адаптери, които са предназначени - в смисъл, че са нарочно направени, при взети предвид характеристики на трептенията - за да реагират по добре (и съответно да се поставят) на съответната позиция? Според мен е вярно ... но нека си кажат думата разбирачите - аз съм лаик, обикновен "хобист " .... чел-недочел, разбрал-недоразбрал. Но пък съм чувал произведен като за "бридж" адаптер, поставен на друга позиция - в конкр. случай резултата не беше хич добър, въпреки, че поначало адаптера си беше добър - имам предвид марков, скъп и т.н. На бриджа си звучеше супер, а на нека - като л... Е, вероятно понякога става - но е въпрос на конкр. случай, според мен - и на харесване. А няма ли значение и какъв ще е другия? - ако сложиш на бриджа по-слаб(за нек) , а на нека по-силен (за бридж) - няма ли да има сериозен дисбаланс между двата? Май ще има ... Редактирано Април 25, 2013 от viksps 1 Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 Накратко - има ли връзка съпротивлението на адаптерите с тяхната позиция при монтаж(нек, мидъл, бридж), и ако "да" - каква е тя?Благодаря предварително на отговорилите! Накратко- струната в нек позиция вибрира доста повече сравнено с бриджа и затова се слагат по слаби адаптери или се свалят ниско предните,за да звучат балансирано в режим заедно, Ти си правиш майтап май.. 1 Цитирай
7thString Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 Закон - няма. По принцип(само по принцип!) си прав, че повечето адаптери за нек се вземат с по-нисък аутпут, но това идва и с определени последствия. Аз съм фен на димарцио ево и на моя китара бях сложил двете версии - нек и бридж на съответните места - еми нек адаптера не успя да ме грабне - звучи ми по-тънко и... не ми хареса След това пробвах две бридж ево-та на двете позиции, като просто този, който е на нек позицията, го смъкнах малко по-далеч от струните и ми беше супер. В момента съм с x2n, който съм сложил точно на нек, а той е още по-силен от ево-то на бриджа и ми харесва как звучи. Общо взето всичко е субективно и човек трябва да пробва колкото е възможно повече комбинации и да не се подвежда по разни "правила" и "логика", които нямат много общо с добрия или лошия звук Накратко- струната в нек позиция вибрира доста повече сравнено с бриджа и затова се слагат по слаби адаптери или се свалят ниско предните,за да звучат балансирано в режим заедно, Не си съвсем прав, защото струната, докато вибрира, се при нека се отдалечава значително от адаптера в сравнение с бриджа - така, когато е възможно най-далеч от адаптера, това си се компенсира. Помисли и друго - когато свириш на ниски позиции, максимума на трептенето ти идва на 12-то прагче, а когато свириш на високи позиции сола, максимума ти идва почти където е средния пикап, така, че тази зависимост не е баш така, както изглежда. По-скоро при адаптер с много силен магнит, какъвто е моя последен, когато е на нек позиция и приближен твърде много, докато струната трепти и е най-близо до адаптера, явно магнитното поле я улавя и "забавя", та тона почва да фалшивее - все едно се появява някаква модулация. При бридж позицията няма как да се случи това заради законите за лоста Цитирай
soundcraft Отговорено Април 25, 2013 Автор Отговорено Април 25, 2013 Hillbilly, няма майтап,питам си щот' не знам.А т'ва "силни-слаби" и "висок-нисък аутпут" пак са ми леко мъгливи.С моите скромни познания по електроника донякъде си представям нещата така - силен адаптер = ниско съпротивление, ама висок "аутпут" нещо не го схващам, пак същото ли ще да е? Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 Абе,седма жица,аз дрънча на двата адаптера заедно на гибито,Цепелински тон,ма нямам кинти за паф-ове,високия аутпут не е панацея,ти ако свириш метъл гледаш по друг начин,то е ясно. Цитирай
7thString Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 (Редактирано) Не свиря метъл. Често Високия аутпут ми е нужен по други причини. Казвам ти, че не е баш вярно това, че сигнала винаги и безусловно от нек позицията е по-силен, особено ако разглеждаме всички честоти. soundcraft баш обратното е - колкото повече жица има навита, толкова по-голямо съпротивление и толкова по-голям аутпут - демек толкова по-силен ток излиза от адаптера. Това е в общия случай. В частния има и други фактори, които влияят. Пак ти казвам - не се занимавай със сметкаджийство - ако си решил да сменяш адаптери - слагаш това, което ти е на душа. Това, за което трябва да се внимава е аутпута на всички адаптери да е що годе балансиран, за да не се получи като смениш на една позиция китарата ти да е тиха, на друга - силна. Разбира се, ако не ти е точно това целта Редактирано Април 25, 2013 от 7thString Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 Ето ТУК има една интересна тема с подобна насоченост. Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 Hillbilly, няма майтап,питам си щот' не знам.А т'ва "силни-слаби" и "висок-нисък аутпут" пак са ми леко мъгливи.С моите скромни познания по електроника донякъде си представям нещата така - силен адаптер = ниско съпротивление, ама висок "аутпут" нещо не го схващам, пак същото ли ще да е? Ма кво се праиш на луд па ти ,видях там в друга тема,че си пуснал китарата на Данчо от едно време къде е,много си в час,ама се майтапиш.. Едно време като свирех със страт му бях сложил димарзио хъмбъкър на бриджа,силен изходен сигнал формат релса,керамичен,е мидъл сингъл-а беше по-пробивен в общата картинка.. Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 Изходния сигнал на адаптера (аутпут ?!) зависи основно от силата на магнита и индуктивността на намотката, изключвайки влиянието на струната (маса, магнитни свойства на материала, честота и амплитуда на трептенето, разстояние от полюсите на адаптера и т.н.). Колкото повече жица е намотана, толкова по-голяма индуктивност. От друга страна омичното съпротивление на адаптера (това, на което някои казват аутпут напълно грешно) - 6к, 8к, 9килоома и т.н. зависи само от това колко навивки от какъв проводник има намотката на адаптера. Това обаче не би трябвало да се взема в предвид при оценката на евентуалния "аутпут" на адаптера - възможно е адаптер с ниско омично съпротивление на намотката да има по-висок изходен сигнал от друг поради разлики в свойствата на магнита или самия дизайн на адаптера. Така че, да не се бърка - 9k не е задължително по-силен от 6к и съотвено не е задължително по-подходящ за бридж позиция например. 4 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 (Редактирано) Увеличаването на индуктивността и съпротивлението обаче, имат отношение към загубата на все повече високи честоти. Твърде силните магнити не са универсален лек за силно изходно ниво, понеже дърпат струните прекалено много. Всичко е въпрос на компромис, съответно - на вкус. И още нещо - различният адаптер може да подчертае или прикрие нещо, което китарата има в звука си, но не може да съчини нещо, което китарата няма. Редактирано Април 25, 2013 от Evtim Djerekarov 3 Цитирай
L.K. Отговорено Май 6, 2013 Отговорено Май 6, 2013 Ако адаптерите са с еднаква конструкция този с по-високо съпротивление се слага на бриджа. Ако са с различна трябва да се четат препоръките на производителя. Това са правилата, ако може въобще да се говори за правила. Цитирай
Recommended Posts