Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте.Както се подразбира от заглавието на темата изкам да попитам за захвата на тялото на китарата и грифа.Конструкцията е bolt on.Понеже въпросният гриф е свален и поставян няколко пъти,отвирите са се поразширили.Изкам да ме посъветвате как да процедирам за да се получи наи доброто решение.Да се запълват с стърготини и лепило или само лепило?Приемам всякакви идеи.

Отговорено

Най-простото решение, е да поставиш във всеки отвор по една клечка за зъби без никакво лепило! Този метод ми го препоръча бай Спас, един от най-големите майстор-лютиери в миналото! Вечна му памет.

Отговорено

^ Това е много лошо решение, защото нарушава цялостта на дървото и в същото време клечката "натиска" отвора в една посока. Би трябвало варианта със стърготини и лепило(на друг език - пдч) да е добър вариант за целта - после се пробиват нови отвори и така. Някой от лютиерите, които влизат тук беше казал, че имало и по-добри варианти, но не ги спомена, та ще е добре да се даде мнение :)

Отговорено

Сваляш боята в зоната на контакт м/у грифа и тялото. мажеш с лепило Henkel Wood Standard и стягаш с дърводелски  стеги. След 24 часа сваляш стегите, навиваш болтовете и си свириш.

Отговорено

Ако са малко разширени, с клечки за зъби става. Ако са много разширени - стърготини, лепило, нови дупки. Само че лепилото, според мен, не е добре да е от новите - поксипол или капчица или др.- те стават много твърди като стегнат - да е някакво по-обикн. лепило за дърво. Аз го направих на едно място с клечки за зъби - намазах клечките за зъби с лепило, натъпках ги в дупката и изчаках да изсъхнат. Преди това ги бях поизтънил - всъщност разцепих ги на две, дори малко ги посмачках (със зъби :-) ), за да мога да натъпча три половинки в поразширената дупка - така, че  плоската от разцепването страна да натиска към стената на дупката. Така винта влиза в центъра на тройката (и на дупката) и натиска разцепените половинки в три посоки към стените на дупката. След това завих болтовете и стана.Те са по меки от дървото на грифа и само уплътняват дупката - не нараняват допълнително дървото или поне не много. Малко кърпена работа, ама е най-лесният начин. След това не съм констатирал проблем вследствие на тази намеса.

Отговорено (Редактирано)

Рзпробиват се по-широки отвори, в които се набиват дървени шпилчици от сходен или същият материял, естествено слагаш и лепило.

213149632411341982041366443073vo25uGRmHT

Чакаш да стегне/изсъхне лепилото, изрязваш ненужното, заглаждаш с шкурка и пробиваш нови отвори.

15685789783658093921366443079XGxH2Reeb1U

Клечки за зъби, стърготини  с лепило или други бабини деветини, не са сто процентово решение на въпроса.

П.П. Ако нямаш нужните инструменти, сръчност и умения, по- добре да не се захващай изобщо, можеш да оплескаш нещата до вариант непоправимо.

Още малко история в картинки, цък.

Редактирано от ciriljhonson
Отговорено

Абе,Кире,човека иЗка,няколко пъти го е написал..,епоксидна смола с клечки,може и парчета от кибритени и заспива,а и не е нужно лепило с клечките.

Отговорено

@ ciriljhonson Вашият метод отпада защото двата отвора са точно накрая на грифът.Ако тръгна да набивам такива дървени шпилки ще се сцепи,даже леко се е цепнал.Отворите са точно накрая.Сега немога да пусна снимки защото грифът е монтиран.Маи ще остане методът с клечките и лепилото или подобно.

Някои можели да каже какво се променя при леко разширени отвори?Говоря за звукът и как ще повлияе въпросния ремонт.

Сваляш боята в зоната на контакт м/у грифа и тялото. мажеш с лепило Henkel Wood Standard и стягаш с дърводелски стеги. След 24 часа сваляш стегите, навиваш болтовете и си свириш.

Извиняваи ама много не разбрах.Да залепя грифа за тялото ли казваш?Ако да,мисля си го........

Отговорено

Ако грифът се държи дамо на една бурма, ТЕОРЕТИЧНО може да има някакво изместване от няколко десети от милиметъра приизползването на клечки. Но тъй като винтовете са 4 (четири), това няма как да се случи. Да не говорим, че те се завиват чак когато грифът е в леглото на тялото. Желателно е да несе използват смоли, а лепила оттип Мевилит, С 200. Преди да настъпи пълна полимеризация за няколко дни те са меки и гъвкави, което позволява лесно навиване на винтовете. Естествено, методът с дървените парчета е сигурен, но се прилага в случаите когато винтовете не се крепят в отворите, за малки хлабавини не си струват толкова усилия. Понякога елементарните решения са за предпочитане, особено при липсана на подходящи инструменти и умения. Нещо, което никога не е липсвало на покойния Бай Спас, а през ръцете му са минали повече инструменти, отколкото ние на куп притежаваме. 

Сега вече "специалистите" може да ме оборят и заклеймят. Моля, желателно е да се приложат формули и изчисления по всички правила от учебниците по Съпромат.

• Like 1
Отговорено

Е,то станало цяла поема.

Каза се,че дупките са в края и няма как да се пробият отвори и да се набият дюбели,а е и излишно.

Запълни както ти се каза с клечки и лепило,изчакай да изсъхне,изрежи,може с едно шило да центроваш за да тръгнат винтовете точно и навивай.

Толкоз.

Отговорено (Редактирано)

...тука...чувам...клечките на бай Спас били...деветини...Бай Спас,беше най добрия майстор,още от тоталитарно време правеше страхотни китари,познавах го лично и доста неща съм научил от него...всичките разбирачи от форума...може само да се поклоните пред духа на Големия Майстор!!!

А по повод на това,че някой от лютиерите казал,че има и по-добри варианти,но не ги споменава...ами естествено,че няма да си издаде тайните,все едно,да откриеш нещо,след толкова много труд и главоболия и след това,да обясниш подробно на всички,без да пропускаш нито един детайл...как си го направил... :thumbup:

Редактирано от gnarf655
  • Like 1
Отговорено

Едно рамо за мнението на gnarf655 Ще допълня, че много от питащите най-често не разполагат нито с необходимата сръчност, нито с необходимия инструментариум за да постигнат резултата, който се очаква. На нивото на задаващите въпросите, клечките на "бай" Спас /лека му пръст/ вършат идеална работа. За повече - има хора дето му разбират!

Нека никой не се обижда, аз самият съм лаик в областа! Поздрави!

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.