Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здр. бихте ли помогнали?

какъв и препарата с който се лакира грифа(лак ли е или нещо друго) и мога ли да намеря такъв в България?
Отговорено

Специално този в клипа е " Waterlox " марка tung oil . В България точно такъв едва ли ще намериш а и като гледам хич не е евтин, може да използваш друг вид tung oil . Другия вариант е Tru oil -

може да си го поръчаш от ebay - цък
Отговорено (Редактирано)

В България има няколко вида вносни масла и вакси за импрегниране на дърво, но не знам дали точно те са подходящи за конкретният случай. Има ги в Бриколаж и в магазините за паркет, както и в магазини специализирани за лакове и бои. Аз лично съм ползвал някои от тях за паркет и дюшеме. Някои от тях са: немските OSMO - масла с твърд восък на основата на натурални растителни масла, София, ул. Виктор Григорович 33 т. 02/9515308 e-mail: phivex@abv.bg  

Levis - масло за паркет - вносител Вамко94 т. 02/9713423

За съжаление са скъпи и в големи разфасовки - най-малките са по 0,7 - 1лтр

Редактирано от Лими
  • 1 year later...
Отговорено

Налага се вече, да сменя прагчетата на Фендера си и ми хрумва идеята, да си взема нещо такова...

Пробвал ли е друг, подобен вариант? Дървото, май ще се трябва да се обработи, с разни вакси и лакове?!

Приемам всякакви съвети и препоръки, преди да съм казал ХОП! Благодаря!!!

Старият гриф, ще го запазя и прагчетата даже ще му сменя!

Отговорено

Какво ти има на Фендера, че ще сменяш грифа. Тъй и тъй ще си сменяш прагчетата на оригиналния гриф - защо ти е този. А ако е заради - "Скалопираните" позиции - сигурно си свирил на такъв - на мен лично ми е безкрайно неудобно, дори високите пракчета са ми неудобни. 

Отговорено

Фендера си е супер, но прагчетата са за смяна... Взех го от известен наш китарист, който доста ги беше износил от свирня.  

Никога не съм пробвал Малмстийн-гриф, но смятам, че мога да си позволя такава изгъзица, без да нарушавам уникалността на инструмента?! Представителите на марката в България, имат такава китара, но трябва да преминеш специално интервю, да се обадят на шефа и ако те одобрят - можеш да я пробваш /по думите на колеги/?!

Питането ми е, защо да не си поръчвам китайската "пръчка"???!?

Ако го поръчам, как да пригодя грифа към употреба, защото видимо е полуфабрикат?!

Ако някой е пробвал подобно нещо, ще съм благодарен, ако сподели опита си!

Отговорено

Маркови скалопирани грифове се продават от време на време готови, зависи дали търсиш бял (one piece maple)   или със тъмен фингърборд (Rosewood ).

Относно малстиин страта - мисля че се продаваше в момента един във форума.

Отговорено (Редактирано)

Aко ще лaкирaш фингърбордa, хорaтa обикновенно пръскaт нaпрaво върху прaгчетaтa и докaто не е зaсъхнaл лaкa, ги почиствaт с мaкетен нож внимaтелно около тях и с много финнa шкуркa. Тaкa обaче се нaдирaт и имa трябвa "дресинг" и полирaне, което е игрaчкa.

Нитро лaковете се чистят по-лесно от поли.

Aко се прaви обрaтното имa вероятност дa се нaпукa лaкa, когaто се слгaт нови позиции, aко рaзбирa се грифa е без.

После съответно се полирa. Колко полирaн и с колко слоя лaк си е въпрос нa вкус.

В последни години Фендер полирaт кленовите си фингърборди стaбилно (т.нaр high gloss), a отзaд грифовете сa satin - финен слой лaк, импрегнирaщ и пaзещ дървото, но не лепне зa ръцете.

Инaче при тaковa менте имa голямa веротност нaй-мaлкото прaгчетaтa с остри ръбове по крaя, които ще трябвa дa се изпилят, освен aко не те дрaзни.

Редактирано от Slide