Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов усилвател 2 x EL84 (6п14п) - размисли и страсти


Recommended Posts

Подкарах ампа - даже свири. Само, че има малка проблемация. Когато е включена обратната връзка - всичко е ОК, но като я изключа се се чува един постоянен шум(не брум) като от силно усилен усилвател дори като ампа не е усилен и звучи малко по-силно.  

 

Инъче волтажите са следните. 

 

Катодно пренапрежение: Захранване:  А - 333  В - 321  С - 297  Д - 285. Катод : 10.50 v. 

 

Фиксирано пренапрежение: Зхранване: А - 348 В - 337 С -  312  Д - 298 Катод :  лампа 1 - 24 ма. и лампа 2 -  19ма.  пренапрежение    -13.58v

 

Както Baby Thomas предположи ключето пентод - триод е напълно излишно и ще го махна.

 

Окончателната схема на свързване е тази - Цък. Инъче има достатъчно усилване, дори първата предусилвателна я сложих есс81

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Само, че има малка проблемация. Когато е включена обратната връзка - всичко е ОК, но като я изключа се се чува един постоянен шум(не брум) като от силно усилен усилвател дори като ампа не е усилен и звучи малко по-силно.  

Това е съвсем номално. Обратната връзка се нарича отрицателна, защото изважда част от изходния сигнал от входния. Тя НАМАЛЯВА коефициента на усилване.

Ествствено е да се намалява и паразитния шум на лампите, когато е включена ООВ.

Ако се иска да няма разлика при двете положения на ключа, трябва да се използва друга схемотехника, при която намалението на коефициента на усилване да се осъществява не чрез обща ООВ, а по друг начин.

 

ПП.

Вижда се , че  двата режима не са уеднаквени. Разликата в напреженията говори за различни работни точки и съответно различен звук. Ако се увеличи отрицателното преДнапрежение още, може да се стигне до запушване на лампите, чист клас В, и съответно грачещ звук .

ППП. Вижда се от схемата , че в оригинала преднапрежението е -15 волта, което доказва мнението ми - с каква цел е направено превключването на преднапрежението!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Е супер - благодаря за информацията - аз си мислех, че нещо съм оплескал . При това положение мисля ключето за изключване на връзката да отпадне - няма смисъл от него при положение, че като се изключи става  по - зле. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зле е относително. Ако се цели drive, е добро решение.

Правя такива модификации на стандартни усилватели, като режимът се променя заедно с избора на входен канал. За Clean режим с малко изкривявания (близо до клас А) и за Lead - режим близо до клас Б.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още не съм го пробвал яко усилено - чакам да остана сам вкъщи  :D - тогава по-добре ще се чуе. Инъче го пробвах с преампа - звучи си супер. Само малко да му пооправя външния и вътрешния вид и след 2-3 дена ще пусна снимки и семпли. 

 

Инъче разликата между 2 вида пренапрежение почти не я чувам - като че ли с фиксирания биас звучи малко "по-спокойно" 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^^ Сега видях , че си дописал в поста. Ами незнам с каква цел е направено превключване на напрежението явно за различен звук, но не съм сигурен дали чувам разликата. Крайните лампи които имам явно не са мачнати, че са с различно пренапрежение - гледам една таблица, че за моя аноден волтаж трябва да са от 17 до 24ма, затова ги нагласих някакво средно. 

 

А кое от двата вида пренапрежение е по-добре теоритично. - след време може да оставя само едното 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата в тока на крайните лампи може да е и от сплитера (V3 на схемата). Принципно е добре да е с балансирани триоди, това помага крайните лампи да се износват равномерно. Освен ако нямаш отделно регулиране на преднапрежението им (в случая нямаш). Идеалния вариант е сплитер с балансирани триоди и матчнат комплект крайни лампи.

 

Както знаем прекалено идеално не е чак толкова добре (може да звучи стерилно) и затова самия фазоинвертор модул е проектиран с лек дисбаланс (виждаш елементите, има и формули за изчисления). Така е "композирано", че като сложиш сплитер с балансирани триоди и напаснат сет крайни лампи, гореспоменатия дисбаланс да бъде в разумни и предварително замислени граници. Утре ако не забравя ще измеря мойте "рамена" колко различни бяха, аз имам балансирана лампа за фазоинвертор и matched set крайни.

 

Аз лично съм фен на фиксирания биас, можеш да си го ръчнеш както ти е кеф, а и не си толкова ограничен като пазаруваш нови крайни. Кофти е, че иска повече елементи (евентуално и по-крив/скъп захранващ траф).

 
Пак ще дам акъл да опиташ да сложиш презенс контрол за регулиране на нивото на ООВ. Лесно се прави, има малко елементи, а корекцията е супер готина и полезна.
 
Не слушай разликите в звука в къщи/на тихо. Тогава са ужасно малки и дори в определени случаи клонят към нула. Примерно аз бях сложил "стандартен" Master Volume и PPIMV (Post Phase Inverter Master Volume), за да ги пробвам кой как се държи. В къщи като е намалено на 0,1 не чух абсолютно никаква разлика! А поне теоретично такава трябва да има. Като го занесох в репетиционната и го пуснах на МАХ, тогава вече се чу. Е, не е брутална, но все пак си я има. :)

 

П.П. Тук към края на предния ти пост... кое е волтаж, кое мА... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами може и от  V3 да е разликата - имам още 2 лампи есс83 ще пробвам утре и с тях. А инъче има си  презенс потенциометър (има го в схемата) - държа го съвсем малко отворен инъче ми идват повече високите. При първа възможност ще дам ръчка на ампа да видя как се държи - днес го усилих повече за съвсем малко - доста сила са тези примерно 15 вата. 

Очаквах като за първи амп да се боря с някакви брумове, но няма такива. Масите съм ги разделил на 2. Биаса, средните точки,  първия кондензатор 2 х 50uf и земята на вторичната на изходния на едно, другата маса е точно до входа със всичко останало. 

В предишния пост имам предвид, че четох за пренапреженията за ел84(фиксиран биас) при аноден ток към 350в. трябва да са от 17ма.(cool) до 24ма.(hot). Мойте съм ги нагласил 19ма и 24ма. при -13.58v . То като ги меря ги меря в миливолти, но през 1ом съпротивление тъй, че директно си ги обръщам в мА. . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аноден ток към 350в...нямам думи...това ще го прочете някой начинаещ и ще се образова... наскоро видях в един форум следното - някой си прави НЧУ с ЕCL86 и понеже утечното съпротивление на триода е 10 мегаома, явно е решил че е близко до безкрайност, просто го махнал от схемата.... друг негов съфорумник му отговаря - чудесно се е получило, а как е на звук...та ми се струва че и вашата работа е същата.EL84 или 6П14П са едни от най често използваните лампи за крайни маломощни стъпала - схемни решения бол, но според мен не е чак толкова важно дали стъпалото е с фиксирано или автоматично преднапрежение. И двете лампи са със сравнително високо вътрешно съпротивление, което има отношение най вече към изходния трансформатор...Ако погледнете в тази посока, ще видите че картинката е съвсем друга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което виждам в последните постове мога да характеризирам само като големи глупости! Да  ме извините, ако съм ви засегнал, ама това е чистата истина!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Разликата в тока на крайните лампи може да е и от сплитера (V3 на схемата). Никаква връзка с режима на крайните лампи, определян от началния ток.

.....

Пак ще дам акъл да опиташ да сложиш презенс контрол за регулиране на нивото на ООВ.  Presence контрол от маршалски тип не регулира дълбочината на ООВ като цяло. Идеята на този тип регулиране е да се променя честотната характеристика, чрез промяна на дълбочината на ООВ. Като допълнение, заедно с повдигането на високите честоти, породено от намалението на ООВ за тях, стъпалото повишава КНИ (коефициент на нелинейни изкривявания). Така изходния спектър се обогатява с висши харминици, което в случая се възприема като "брилянтност" и е придобило нарицателно за маршалов звук.

 

 

Ами може и от  V3 да е разликата. Не може!

В предишния пост имам предвид, че четох за пренапреженията за ел84(фиксирано биас преднапрежение) при аноден ток към 350в. трябва да са от 17ма.(cool) до 24ма.(hot). Мойте съм ги нагласил 19ма и 24ма. при -13.58v . Я по-добре прочети за класовете на работа на крайните стъпала. Това, което цитираш е доста неверно. Когато анодния ток е близо до нулата (0...1mA) класът е "B" . В този случай ще чуеш дрезгавеенето дори по-силно при ниски нива! Няма да изнасям лекция, чети ! За EL 84 нормалният постоянен аноден ток е 36 mA, без значение дали е еднотактна или двутактна схема. Този ток вкарва лампата в клас "А", и е половината на възможния/ допустим ток в анода. В този режим КНИ е минималният възможен и звукът е максимално чист. Което може да усети и не-музикант.

Вярно е , че лампите е желателно да са с еднакви параметри, което ще доведе до малка разлика в анодните токове. Но разлика от 10% или малко повече е нещо нормално и не е причина за нередност. Освен това има доста допълнителни причини за разлика в хода на характеристиката на лампите.  Дълга тема, още повече търговците перфектно обработват общественото мнение на китарджиите и последиците от това са явно видими.

 

Предупреждение! Голям аноден начален ток може да повреди лампите!

(Имах случай с човек, на който бях направил възможност за външен контрол на началния ток. Така му харесал определен режим, че беше стопил стъколто на едната лампа и спукал другата!)

Игра с началните токове може да прави само този, който знае какво прави !

 

 

...EL84 или 6П14П са едни от най често използваните лампи за крайни маломощни стъпала - схемни решения бол, но според мен не е чак толкова важно дали стъпалото е с фиксирано или автоматично преднапрежение. Неверно. Особено за китарни усилватели.

И двете лампи са със сравнително високо вътрешно съпротивление, което има отношение най вече към изходния трансформатор...Ако погледнете в тази посока, ще видите че картинката е съвсем друга. Не виждам идеята за този коментар, в аспекта на повдигнатите въпроси.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Напълно е възможно на пиша и глупости. Прочетох малко и видях, че пренапрежението се настройва различно за различните класове. Усилвателя смятам утре да е напълно готов. Сега направих някой измервания и сметки.

 

С катодно пренапрежение: Катоден ток 32.7 и 38.8ма. Решетъчен ток  2.6 и 3.2 ма. Аноден ток  30.1 и 35.1ма  -  Според разни материали които чета в нета всичко е рамките на нормалното. 

 

С фиксирано пренапрежение: Катоден ток 19.4 и 24ма. Решетъчен ток 1.6 и 1.9ма. Аноден ток 17.8 и 22.1ма. Отстрани оригиналната схема пише следното: EL84 max plate dissapation is 12 Watts. Set BIAS ADJ in Fixedmode to provide 8.4 Watts (70% max). Measure mV between BIAS and COM test points and directly convert to mA. Measure Plate voltage.(Plate voltage) X (mA) = plate dissapation. При мен се получава 6.79W и 8.4W .  Естествено мога да го регулирам и друго ятче от потенциометъра за пренапрежение. 

 

Инъче днес тествах усилвателя на по-високи нива със копието на  engl E530 предусилвателя и съм доста доволен от резултата  :rocker:  - няма шумове, брумове всичко е на 6. Включих го в 1х12 кабинет който си направих с Fane Medusa говорител. Утре се надявам да има снимки. 

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно е възможно на пиша и глупости. Прочетох малко и видях, че преДнапрежението се настройва различно за различните класове. Усилвателя смятам утре да е напълно готов. Сега направих някой измервания и сметки.

 

С катодно пренапрежение: Катоден ток 32.7 и 38.8ма. Решетъчен ток  2.6 и 3.2 ма. Аноден ток  30.1 и 35.1ма  -  Според разни материали които чета в нета всичко е рамките на нормалното. Не е в решетка първа нали? Предполагам че са токовете в решетка втора. Това трябва да се отбелязва изрично! По какъв метод са мерени тези токове?

 

С фиксирано преДнапрежение: Катоден ток 19.4 и 24ма. Решетъчен ток 1.6 и 1.9ма. Аноден ток 17.8 и 22.1ма. Отстрани оригиналната схема пише следното: EL84 max plate dissapation is 12 Watts. Set BIAS ADJ in Fixedmode to provide 8.4 Watts (70% max). Measure mV between BIAS and COM test points and directly convert to mA. Measure Plate voltage.(Plate voltage) X (mA) = plate dissapation. При мен се получава 6.79W и 8.4W .  Естествено мога да го регулирам и другоятче от потенциометъра за преДнапрежение. 

Този метод на определяне на преднапрежението се повтаря непрекъснато, но не е нито най-удачен, нито най-правилен. Колко трябва да е преднапрежението се определя от режима който се иска да се получи (съответно какъв да е звука и колко да е максималната изходна мощност). С посочения метод не се получва най-високата възможна изходна мощност, защото режимът е близо до клас А. Той се характеризира с нисък КПД и малка изходна мощност, но с чист сигнал. За HI FI усилвател горе-долу става. Но за китарен усилвател такава категоричност е меко казано глупава. Ако се прегледат много и различни модели и производители, ще се открият различни методи за настройка.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да втора решетка - краче 9. Ами измервам в двата края на резистора 1к и деля на 1000. При катодното преднапрежение нищо няма да пипам данните от измерванията са точно като на маршал 18W - тя и схемата е почти същата де. А при фиксираното   какви предлагаш да са преднапреженията. Някъде прочетох, че на маршал EL84 20/20 са доста екстремни към 60ма. 

 

Инъче ето една снимка отвътре как съм подредил чаркалъка. Отвън по-късно защото тъкмо оформях капака на изходния и ми се развали дремела. 

 

029905479-big.jpg

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.