alexthegreat Публикувано Август 3, 2006 Публикувано Август 3, 2006 Привет, мъчи ме един въпрос: след като съм си измислиф на хартия някаква форма на китара, как да направя професионален чертеж така че да е ясен за всеки образован дърводелец? Т.е. да може да направи по него тялото, извивките и вс. необходимо до готов за финишинг продукт (или поне за финално шкурене). Накой да има идея.... софтуер ли какво ли? Кои са задължителните мерки и т.н. Имах на времето някакво понятие от техническо чертане..ма беше много отдавна. Моля споделете ако имате опит. Мерси Цитирай
Nikifena Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 Не се мъчи. ако му го начертаеш на майстора с техническо чертане, ще му е трудно да го разбере. Те все пак не са машинни инжинери а лютиери. Най-добре го нарисувай в мащаб 1:1 с молив и му го дай. Цитирай
wolfgang Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 готови за разпечатване чертежи има из нета по $5-6, но съм срещал и фрий ... но наистина се съмнявам, че повечето дърводелци биха имали успех с тях - най добре е да си направиш шаблон и от него да пречертаеш на талпата къде ва да се реже и да се молиш "майстора" да е "подгрял" още от закуска, за да не му треперят ръцете :-D Цитирай
Zlatanov Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 (Редактирано) има един доста лесен вариант вземаш снимка на китарата която искаш и си я правиш векторна на някоя графична програма ... после я чертаеш на плотер изрязваш и ето ти шаблон, налгаш го върху талпата очертаваш и после си я режеш при някой дърводелец ... аз имам готово тяло на Ибанец лесно става ... ако искаш ми прати сканирана рисунка на това което искаш и аз ше ти го векторизирам ... Редактирано Август 3, 2006 от Petrucci Цитирай
alexthegreat Отговорено Август 3, 2006 Автор Отговорено Август 3, 2006 Мерси за отговорите, но.... става дума за по-нестандартна форма с разни релефи, извивки и т.н.....нещо доближяващо се и до резбарство донякъде - направо 3D произведение. Освен това няма аз да го режа и мажа, а търся начин да го документирам надлежно и да го запратя на един приятел по нета и той да го изпълни.. Ако бях аз, нямах да имам нужда и от чертеж дори.. Та затова. Цитирай
icho7ryches Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 :think: резба казваш?! ми дай да ти издялам едно умалено копие, пък ти после ша си го снимаш! :green: Бъзика настрана - ако е толкова сложна формата - начертай един 3D модел в 3Ds Max, AutoCad или друга програма за чертане в 3 измерения! Цитирай
TONY Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 виждал сьм една фирма на запад предлага 3 д китари - такива с дьрво резба както ти ги определи обаче имай впредвид че трябва всичко да е измислено и центьра на тежеста да е пресметнат - защото ще ти килва насам натам впротивен случай :idea: Цитирай
spineless Отговорено Октомври 6, 2009 Отговорено Октомври 6, 2009 Някой знае ли къде мога да намеря шаблон за ESP F series тяло за бас. Направо ми трябва да я принтирам от някъде. Цитирай
BassTraffic Отговорено Октомври 7, 2009 Отговорено Октомври 7, 2009 (Редактирано) Не се мъчи. ако му го начертаеш на майстора с техническо чертане, ще му е трудно да го разбере. Те все пак не са машинни инжинери а лютиери. Най-добре го нарисувай в мащаб 1:1 с молив и му го дай. Тук не съм съгласен с теб, да не кажа, че изобщо не съм съгласен. Автоматично прибави всички лютиери и дърводеци към графата технически неграмотни люде, а това изобщо не е така. Повечето от лютиерите, които познавам (които изработват ел. и акустични китари) са технически грамотни и работят с техническа документация, което си е задължително при работата с подобна материя. За дърводелците е също от значение да се чете и работи с техническа документация и много хора го правят, макар и да има изключения, но нека изключението не го превръщаме в правило. Преди месец имах среща с лютиер от Казанлък относно изработка на гриф за цигулка. Грифчето се начерта във всичките му проекции, измерваше се със шублер и се гонеха десети от милиметъра точност. Имаше и друг стандартен технически чертеж - шаблон, на който се нанасят желаните от клиента размери. Аз например работя с всякакви чертежи, с обикновени рисунки - в мащаб и художествени, а имам и техническо образование така, че примери има доста. К. Димитров Редактирано Октомври 7, 2009 от BassTraffic Цитирай
dandilov Отговорено Октомври 7, 2009 Отговорено Октомври 7, 2009 (Редактирано) Трябва ти AutoCad според мен, а ето и готови чертежи на някои модели китари на dwg-формат за AutoCad. http://www.guitarbuild.com/modules/mydownl...leA&show=10 Редактирано Октомври 7, 2009 от dandilov Цитирай
Recommended Posts