docc Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 Струните се късат на местата,където им се въздейства,т.е. - където има триене: седлата при бриджа;nut-a на грифа;позициите(прагчетата)... където има пречупване(обикновенно е монтажно-неизбежно): леглото на седлото при заключващo(тип Fl.R.) тремоло;заключващи ключове;при някои string through решения,с по-големичък ъгъл... на мястото на производствен дефект;или на появил се допълнително такъв,вследствие на направилно съхраняване на още неотворен комплект. При свирене,пък и само при съхранение(вследствие на темп.промени),струните винаги са подложени на въздействие(триене) в горната и долна опорни точки и в по-малък % - при прагчетата.Видът на седлото, nut-a и състоянието на позициите, могат да направят това въздействие по-упорито,или не(напр "по-острите" седла на LP-тип моста; износени или небрежно обработени позиции,добили правоъгълен профил). При Fl.R. положението е още по-сериозно.Там имаме едно технологично- монтажно пречупване при заключването на стр. в седлото,което е неизбежно,освен в случаите на отстраняване на подпиращата пластина и поместване на топчето в леглото.Върху мястото на това пречупване винаги при свирене(и особено при използване на тремолото по предназначение),се оказва вездействие от типа"чупене на тел" ( последователно огъване в срещуположни посоки). Условията на съхранение и тези при работа,са определящо важни за издържливостта на струната,но при нормално отношение към нещата,проблем с механичната устойчивост не би трябвало да съществува."Здравината" на струната винаги "надраства" тонално-тембровиите И качества(ако няма екстремални,съответно - ненормални фактори).А смисъла и характера на струната е нейният тон(звучене).Т.е. - след като е изчерпен звуковия ресурс,няма значение какво е механично-устойчивото състояние.Затова и различните производители работят върху и предлагат,способи,средства и "екстри",предимно с идея за поддържане звуковите характеристики на струната. Цитирай
Jeff Beck Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 1. Общо взето на 2 месеца 2. След всяко свирене ги забърсвам , това не ги спасява напълно но удължава живота им. 3.Долу при флойда 4. При флойда се огъват и накрая се пречупват. Цитирай
KingdomX Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 1.2 максимум 3 месеца зависи от сезона 2.Дъжа китарата си на възможно най сухото място и бърша струните след всяко свирене. 3.Или долу при флоида или при заключването на грифа.Много рядко ми се случва да скъсам някъде посредата. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 (Редактирано) Аз купувам струни 0.09-0.42, държа ги по около 3 месеца(въпреки, че се е случвало и по 4-5 да седят преди да ги сменя, когато просто се упражнявам вкъщи, и звука не ме грее толкова, даже когато имам още комплекти вкъщи още повече ме боли сърцето да ги употребя), и честно казано от около 2 години не ми се е случвало да скъсам струна. Напълно съм съгласен с docc, че тембровите качества на струните си заминават много по-бързоот механичните(за около 2 седмици максимум в моите потящи се ръчички, а звънтенето си отива за часове). Редактирано Август 3, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Август 3, 2006 Автор Отговорено Август 3, 2006 Честито на печелившите , току-що скъсах и 4та . Явно много им дойде на тея струни Цитирай
Smokejack Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 (Редактирано) Мммпросто си купил некачествени а може и да е от китарата!!! Аз ползвам само Da`ddario-09-046 и късам струни много рядко,въпреки,че свиря доста интензивно и доста силово!!! Редактирано Август 3, 2006 от MDFk Цитирай
Fender_str Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 Аз за 5 години съм късал струна около 5 пъти. Имало е периоди когато съм свирил по 10-12 часа на ден. Всичко зависи от това как се свири има музиканти и музиканти (не че се имам за такъв де) басиста ми преди 3 години на две поредни репетиции скъса 4-та струна Цитирай
npace Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 абе музикант е всеки, който свири с чувсто към музиката (според мен), така че тука повечто сме си музиканти. техниката е друга работа ама това е доста правилно за басиста ти ако свири грубо, а ти леко-леко, има логика аз доста късам струни след 2-3 месеца, ама това е, защотото обичам да се лигавя с попове и слапове на китарата, а с перцето копам като невидел :killyou: Цитирай
sa6tiat Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 Мммпросто си купил некачествени а може и да е от китарата!!!Аз ползвам само Da`ddario-09-046 и късам струни много рядко,въпреки,че свиря доста интензивно и доста силово!!! XL? Цитирай
Smokejack Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 (Редактирано) Мммпросто си купил некачествени а може и да е от китарата!!!Аз ползвам само Da`ddario-09-046 и късам струни много рядко,въпреки,че свиря доста интензивно и доста силово!!! XL? Кво XL?Не схващам въпроса не за друго!?!? ;) Редактирано Август 3, 2006 от Smokejack Цитирай
spotlight_kid Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 1.аз струни не късам 2.струните ми се късат когато един френд земе да свири с мойта мотика Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 (Редактирано) Aбе не знам, ама на мойта китара довечера напрао ше и скъсам струната! Взимайте си най-дебелите струни, и никога няма да се скъсат, освен на концерт, но това вече е заради фактора карък. Редактирано Август 3, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
sa6tiat Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 Мммпросто си купил некачествени а може и да е от китарата!!!Аз ползвам само Da`ddario-09-046 и късам струни много рядко,въпреки,че свиря доста интензивно и доста силово!!! XL? Кво XL?Не схващам въпроса не за друго!?!? ;) тези ли? Цитирай
Overdrive Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 да, може би е от китарата, от ъгъла на огъване на стуните, от тва дали някъде е останал незаоблен ръб. Един приятел с Кремона къса постоянно и то все на едно и също място, като смъкна здрава струна си личи къде точно се е прегъвала и как не е заоблено добре там. Аз с мойта дъска, макар и понякога да тормозя тремолото до изкъртване почти досега не си спомням да съм късал струна, освен от многократно сваляне и слагане. Доскоро бях на 9ки, сега съм с дадарио ХL 10ки Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 3, 2006 Отговорено Август 3, 2006 Според мен зависи от дължината на мензурата - при къса мензура напрежението е по-малко и (би трябвало да) намалява вероятността да се скъса струна. Наистина откакто съм с китара със 625мм мензура(предишната беше 649) не съм късал струни. Цитирай
Recommended Posts