Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Струните се късат на местата,където им се въздейства,т.е. - където има триене: седлата при бриджа;nut-a на грифа;позициите(прагчетата)... където има пречупване(обикновенно е монтажно-неизбежно): леглото на седлото при заключващo(тип Fl.R.) тремоло;заключващи ключове;при някои string through решения,с по-големичък ъгъл... на мястото на производствен дефект;или на появил се допълнително такъв,вследствие на направилно съхраняване на още неотворен комплект.

При свирене,пък и само при съхранение(вследствие на темп.промени),струните винаги са подложени на въздействие(триене) в горната и долна опорни точки и в по-малък % - при прагчетата.Видът на седлото, nut-a и състоянието на позициите, могат да направят това въздействие по-упорито,или не(напр "по-острите" седла на LP-тип моста; износени или небрежно обработени позиции,добили правоъгълен профил).

При Fl.R. положението е още по-сериозно.Там имаме едно технологично- монтажно пречупване при заключването на стр. в седлото,което е неизбежно,освен в случаите на отстраняване на подпиращата пластина и поместване на топчето в леглото.Върху мястото на това пречупване винаги при свирене(и особено при използване на тремолото по предназначение),се оказва вездействие от типа"чупене на тел" ( последователно огъване в срещуположни посоки).

Условията на съхранение и тези при работа,са определящо важни за издържливостта на струната,но при нормално отношение към нещата,проблем с механичната устойчивост не би трябвало да съществува."Здравината" на струната винаги "надраства" тонално-тембровиите И качества(ако няма екстремални,съответно - ненормални фактори).А смисъла и характера на струната е нейният тон(звучене).Т.е. - след като е изчерпен звуковия ресурс,няма значение какво е механично-устойчивото състояние.Затова и различните производители работят върху и предлагат,способи,средства и "екстри",предимно с идея за поддържане звуковите характеристики на струната.

• Отговори 66
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

1. Общо взето на 2 месеца

2. След всяко свирене ги забърсвам , това не ги спасява напълно но удължава живота им.

3.Долу при флойда

4. При флойда се огъват и накрая се пречупват.

Отговорено

1.2 максимум 3 месеца зависи от сезона

2.Дъжа китарата си на възможно най сухото място и бърша струните след всяко свирене.

3.Или долу при флоида или при заключването на грифа.Много рядко ми се случва да скъсам някъде посредата.

Отговорено (Редактирано)

Аз купувам струни 0.09-0.42, държа ги по около 3 месеца(въпреки, че се е случвало и по 4-5 да седят преди да ги сменя, когато просто се упражнявам вкъщи, и звука не ме грее толкова, даже когато имам още комплекти вкъщи още повече ме боли сърцето да ги употребя:blink:), и честно казано от около 2 години не ми се е случвало да скъсам струна. Напълно съм съгласен с docc, че тембровите качества на струните си заминават много по-бързоот механичните(за около 2 седмици максимум в моите потящи се ръчички, а звънтенето си отива за часове).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Мммпросто си купил некачествени а може и да е от китарата!!!

Аз ползвам само Da`ddario-09-046 и късам струни много рядко,въпреки,че свиря доста интензивно и доста силово!!! :blink:

Редактирано от MDFk
Отговорено

Аз за 5 години съм късал струна около 5 пъти. Имало е периоди когато съм свирил по 10-12 часа на ден. Всичко зависи от това как се свири има музиканти и музиканти (не че се имам за такъв де) басиста ми преди 3 години на две поредни репетиции скъса 4-та струна ;)

Отговорено

абе музикант е всеки, който свири с чувсто към музиката (според мен), така че тука повечто сме си музиканти. техниката е друга работа ;)

ама това е доста правилно за басиста ти ако свири грубо, а ти леко-леко, има логика

аз доста късам струни след 2-3 месеца, ама това е, защотото обичам да се лигавя с попове и слапове на китарата, а с перцето копам като невидел :killyou:

Отговорено

Аз ползвам само Da`ddario-09-046 и късам струни много рядко,въпреки,че свиря доста интензивно и доста силово!!! ;)

XL?

Отговорено (Редактирано)

Аз ползвам само Da`ddario-09-046 и късам струни много рядко,въпреки,че свиря доста интензивно и доста силово!!! ;)

XL?

Кво XL?Не схващам въпроса не за друго!?!? ;) ;)

Редактирано от Smokejack
Отговорено (Редактирано)

Aбе не знам, ама на мойта китара довечера напрао ше и скъсам струната!

Взимайте си най-дебелите струни, и никога няма да се скъсат, освен на концерт, но това вече е заради фактора карък.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

XL?

Кво XL?Не схващам въпроса не за друго!?!? ;) ;)

тези ли?

Отговорено

да, може би е от китарата, от ъгъла на огъване на стуните, от тва дали някъде е останал незаоблен ръб. Един приятел с Кремона къса постоянно и то все на едно и също място, като смъкна здрава струна си личи къде точно се е прегъвала и как не е заоблено добре там. Аз с мойта дъска, макар и понякога да тормозя тремолото до изкъртване почти досега не си спомням да съм късал струна, освен от многократно сваляне и слагане. Доскоро бях на 9ки, сега съм с дадарио ХL 10ки

Отговорено

Според мен зависи от дължината на мензурата - при къса мензура напрежението е по-малко и (би трябвало да) намалява вероятността да се скъса струна. Наистина откакто съм с китара със 625мм мензура(предишната беше 649) не съм късал струни.