rbtrjll Публикувано Февруари 10, 2013 Публикувано Февруари 10, 2013 (Редактирано) Здравейте! Преди година може би с помощта на братовчед ми успяхме да сковем ето това: Тялото е от акустичен Орфей, а грифа от електрически (мисля че беше от виолин Орфей) Китарката общо взето стана доста успешна, сглобките не си личаха. Звука си е нормало силен, за акустичен инструмент, въпреки че я ползвам със струни за електрически бас. Най важното е, че тялото и слепките не поддадоха въобще, въпреки опъна на струните. Идеята и беше да мога да се упражнявам без да съм зависим от кабели, усилватели и т.н. Преди това имах един китаец акустичен, на който странно защо му се счупи главата при смяна на струни, но вече ми беше харесала идеята и затова реших да си направя този. Като цяло обаче инструмента не ми допадна, проблемите му бяха, че нямаше баланс(грифа увисваше), човека който ми продаде грифа не беше съвсем честен и той се оказа без прагчета,след като си го получих с Еконт, а аз едва ли бих се справил с набиването на нови и се наложи да запълня фугите и да го карам фретлес, но основния проблем беше тесния гриф и малкото разстояние между струните, на което така и не свикнах(свиря с пръсти, даже незнам как се държи перо). Та заради всички тези неща реших да си направя още един , който този път да ми е удобен. За целта се сдобих с по-широк Кремонски гриф, с прагчета , и такава китара, като лявата: Тялото и не е особено голямо, което си мисля че ще ми е в минус, а е и плитка(8см). Приемам всякакви съвети, имам даже идея как да направя тялото по дълбоко, имайки се предвид че задната страница е разлепена, т.е. дали по дълбоко тяло би ми дало по силен звук? Този път ще сложа истински струни за акустичен бас, мисля дайе и пиезо да и сложа, предусилвател имам направен, въпреки че няма да го ползвам кой-знае колко(реших го това, за да не запушвам дупките на тялото). Предусилвателя е вградения в тялото онборд на Алберт Кройцер. Засега след 4-5 часа играчка я докарах дотук (напълно изшкурена и идеално гладка челна страница и свален гриф) : Редактирано Февруари 10, 2013 от rbtrjll 1 Цитирай
rbtrjll Отговорено Февруари 10, 2013 Автор Отговорено Февруари 10, 2013 Съжалявам за поредните постове, не успях да намеря начин да допиша под снимката. Грифа на последната снимка е само наложен отгоре, не зъм копал тялото още. Мисля си да поизрежа главата, но не вярвам да се балансира дори и след това. по какъв начин да я балансирам, че да не и увисва главата? За външния вид си мисля за тъмен баиц + шеллак(вече си купих, ще се експериментира ). Като цяло ме интересува как да я направя най-силно звучаща. Благодаря Цитирай
tatkoogi Отговорено Февруари 11, 2013 Отговорено Февруари 11, 2013 Не пипай главата - няма да ти помогне, само ще я окепазиш! Или трябва да отежниш тялото, или ползваи колан, както при акустичните китари - закачен за самата глава. Успех с начинанието! Цитирай
rbtrjll Отговорено Февруари 11, 2013 Автор Отговорено Февруари 11, 2013 Най накрая успях да направя една човешка снимка и аз Главата мисля само да я резна където съм отбелязал, че ми прилича малко на лъжица за бъркане на лютеница. Конструктивно ми е ясно как да продължа, само се чудя за царгите - да ги удължа ли малко, незнам защо съм си навил че ако тялото е с по-голям обем ще вади повече ниски Цитирай
Fats Отговорено Февруари 11, 2013 Отговорено Февруари 11, 2013 Не пипай главата, тя също свири, а ти искаш да я намаляваш?!?!?!Откажи се от по-дълбоко тяло, резултатът ще е нулев. Доколкото си спомням тия китари бяха целите от шперплат. Първо позиционирай грифа и га залепи. Преди да залепиш дъното намери някаква тежест, която ще залепиш вътре (срещу пъпката за колана) за да балансираш по-тежкия гриф. Баланс може да постигнеш и с по-тежък струнник. С шеллак може да лакираш някоя маса или стол в къщи, за китарата не става. Купи си спрей с нитроцелулозен лак, струва 4-5 лв. Не те съветвам да се заиграваш с пиезо, сам ще се вкараш в доста премеждия. Сглоби си китарката и свири, ще я чуваш достатъчно силно за домашни условия. Виждам, че пипаш чисто, желая ти успех в начинанието. И още везнъж, не си прави сам сложен живота. Цитирай
rbtrjll Отговорено Февруари 11, 2013 Автор Отговорено Февруари 11, 2013 Това за главата наистина съм го чувал, че помага за по бавното отзвучаване, няма да я пипам, но шеллака защо да не става? Нямах предвид да намацам с четка, а да опитам френска политура Цитирай
Fats Отговорено Февруари 11, 2013 Отговорено Февруари 11, 2013 Пак да повторя - корпусът е от шперЦплат, както и да го лакираш няма да подобриш звука. С нитроцелулозния става бързо и чисто. И съхне веднага. Цитирай
rbtrjll Отговорено Февруари 11, 2013 Автор Отговорено Февруари 11, 2013 Да, тялото наистина е от шперплат, както си и личи по малкото отчупено парченце(остана под фретборда, въпреки че много внимавах). Вслушвам се в съветите Ви и оставям тялото непроменено, както и главата, но мислите ли, че ще зазвучи по зле ако успея да я френско-полирам? то че по добър звук няма да изкара е ясно, ама дали ще е по зле сравнено с нитроцелулозен? Самия шперплат не е подбиран и няма някаква симетрична и хубава шарка, но ако мислите че няма да се отрази по зле на звука ми се ще да опитам, поне за експеримента. Иначе от десетките клипчета в youtube ми стана ясно, че ще има търкане до припадък с това вързопче. А пък не стане ли-здраве да е, има шкурка Другото което ми направи впечатление е, че вишнавия орфей от 1-вата снимка си беше чамов, ама масивен. Този шперплат незнам от какво дърво е, но като цяло по-зле ли е от чамовото масивно или е по-добре, говоря за акустични качества? Иначе боята му е нитроцелуозен спрей, но не покриваше хубаво и отидоха много ръце. В края на краищата ми се струва, че се натрупа и позаглъхна Цитирай
BLj Отговорено Февруари 11, 2013 Отговорено Февруари 11, 2013 Супер, но там дето контактуват грифа и тялото, така както виждам, дали не е слаба връзката, нали знаеш при кухарките има една пета, по-голяма площ е залепено.На снимките не го виждам това.То лепилото здраво ама... да не те тресне нещо по главата като се развихриш баш. Успех ! Цитирай
rbtrjll Отговорено Февруари 11, 2013 Автор Отговорено Февруари 11, 2013 (Редактирано) Петата ще я има, още не е издялкана.то и отвътре сам я замислил същата, при 1-вия бас оцеля тази конфигурация, дано и сега не ме предаде Мерси на всички за пожеланията Редактирано Февруари 11, 2013 от rbtrjll Цитирай
Fats Отговорено Февруари 12, 2013 Отговорено Февруари 12, 2013 Лаковото покритие при тази китара е без значение. Но щом си готов да "четкаш" до припадък с тамлона, давай. Придобитият опит може да типотрябва и д зруг случай. Като стана дума за грифа бих те посъветвал да вградиш вътре в тялото кубче от масивна дървесинаточно там където ляга грифа. Може и сега да има някакво, но не е достатъчно. Свали внимателно дъното и виж как стоятнещата. Това допълнително укрепване ще предотврати евентуалното изтръгване на грифа от опъна на струните. Петата си е пета, но ти си вържи гащите. Има варианти когато грифът е захванат без пета, а с четири винта през това трупче, като на електрическите китари. Цитирай
rbtrjll Отговорено Февруари 12, 2013 Автор Отговорено Февруари 12, 2013 Ще почеткам, пък каквото стане. Този 1-вия бас, вишневия, е направен така, както ми обяснявате - с трупче вътре, ама тогава понеже нямах матерял и не вярвах, че нещо ще се получи ползвах пдч. Получи се точно така, със черно е съществуващото трупче и петата (която взе че пасна идеално), а със синъо - пдч-то. Незнам дали не се престарах излишно, залоствайки пдч-то между двете страници, но се получи суперздраво, даже в началото имах бъзове на първите прагчета и я бях вдигнал с тон и половина, и то с medium електрически струни - гък не каза. Само че бях пуснал и по 2 надлъжни летвички на страниците, дали е било нужно и дали не съм поубил малко звука с тях? Цитирай
tatkoogi Отговорено Февруари 12, 2013 Отговорено Февруари 12, 2013 Брат виж - с тази система "сбирщайн", никога не можеш да си сигурен в какъвто и да е резултат, в който и да е етап от проекта ти! Освен това без сериозен опит /лютиерски/, нещата така и така ще вървят към проба - грешка, така, че давай! И снимай - на всеки етап! Поздрави и успех! P.S. Добре, че се отказа да пипаш главата! 2 Цитирай
rbtrjll Отговорено Февруари 14, 2013 Автор Отговорено Февруари 14, 2013 Ми така ще е , като няма пари за истинска Пък и опит няма така че каквото стане. Днес я докарах дотук работата. Някакви идеи за кантовете?от какво мога да изрежа? А трупчето допълнителното вътре от по-твърдо дърво ли да го направя, имам само чам тука? Оставих малко по широка фугата между грифа и тялото, за да мога да донаместя ако се наложи, без това няма да се вижда Цитирай
BLj Отговорено Февруари 14, 2013 Отговорено Февруари 14, 2013 (Редактирано) Мооля те недей с чам, той определено не е за китаростроене.По-добре бук, дъб . Редактирано Февруари 14, 2013 от BLj Цитирай
Recommended Posts