travelcaster2 Публикувано Февруари 2, 2013 Публикувано Февруари 2, 2013 Привет народе! Вдигаме завесите за втори сезон, макар че на кьоше е по-подходящо да отворим стария китарен калъф. А в него - дребни монети и самотна двулевка. Преди да се качи на сцената всеки музикант се разсвирва. Спортистите се разгряват. Сериозните пиячи при загрявката казват: "Светло чувство в мен напира - страшно ми се пие бира." Някои биха възкликнали: "Уф, каква досада! Пак гами." Затова показвам по-интелигентно упражнение за разсвирване. Разходка по грифа от близо четири октави. Конструирах го предимно от квинти и кварти. Те внушават едновременно стабилност и неопределеност. Няма усещане за тоналност, защото липсват терци. Така на Китаризъма придаваме привкус на Брекеризъм. (справка Michael Brecker) (последната нота се свири с 3-ти пръст, а знака за октава е само до края на първия такт) Не ми се смейте на винтидж таблатурата, но толкова успях. Поредността на нотите с цифри и къде се свирят. Днес, на втори Февруари ставам на две годинки като член на форума. Гордея се, че съм сред отбраното общество на музиканти. Хора, ползващи и двете полукълба на мозъка си. По този повод ви черпя с това упражнение. Не забравяйте, че без загряване китките може да омекнат. 13 Цитирай
a_panov Отговорено Февруари 3, 2013 Отговорено Февруари 3, 2013 (Редактирано) Да пишеш ноти и табулатури за тях си е труд който иска адмирации от публиката. Благодаря за положения труд и споделянето му! Малко критика нищо че по музикални възможности в сравнение с колеги би трябвало да си замълча. 1. Хубаво са дадени ноти, това е повече от прекрасно. 2. Така наречените табулатури според мен трябва да предават: - удара на перцето или съответния пръст на дясна ръка - струна и позиция на грифа и сътоветен пръст на лява ръка (при "нормално" хващане на китара) - украшения, строй на китарата Нещо подобно на долната картинка, там обаче не са дали фингърингъ на дясната ръка - коя нота с кой пръст на лявата се хваща. Но нека да екпериментираме... Редактирано Февруари 3, 2013 от a_panov Цитирай
travelcaster2 Отговорено Февруари 3, 2013 Автор Отговорено Февруари 3, 2013 Приемам критиката. Съгласен съм с теб. Написах нотите, но ми се опря таблатурата и взех, че я надрасках на ръка. Малко е старомодна. 1 Цитирай
TONY Отговорено Февруари 3, 2013 Отговорено Февруари 3, 2013 (Редактирано) Едно голямо браво. Повтаряща се фигура на квинти, предлагам третата нота да се свири с 3-ти пръст. Или пък в коренно различна пръстовка, аз по нотите тръгнах така да свиря - 20( 1) 18 (2) 15, 17 (3) 18 ( 2) 18 (1) - позиция ( струна). На "чичо" Митко пръстовката е по-джазова, моята по-шред. Редактирано Февруари 3, 2013 от TONY 1 Цитирай
a_panov Отговорено Февруари 3, 2013 Отговорено Февруари 3, 2013 (Редактирано) Както ме съветва един човек от форума, да го нареча и мой приятел има голяма разлика как ще се извирят нотите на китарата, не само да ги и "извъртиш" но и да звучат добре. Удари надолу и свирене на мелодия на една струна я прави с много силна артикулация. Друго е да свирите само с 3 пръста на лявата, друго е шред с 4. Трето е да прехвъляте отделни пасажи на отделни струни. Четвърто е да се гони бързина... Много са факторите, нарочно си направих едната китара 13-56 да видя аджеба свиря или дрънкам. Всичко това го говоря за чиста китара в усилвател, като мине през дистер и тоновите разлики между отделните струни почват да се заличават. Редактирано Февруари 3, 2013 от a_panov Цитирай
travelcaster2 Отговорено Февруари 3, 2013 Автор Отговорено Февруари 3, 2013 ТONY, благодаря ти. Твоята пръстовка е по-авангардна. Това е смисълът на разговора - да се търсят нови изразни средства. Архитектурата на инструмента предлага различни пръстовки. Имам предложение. 4-ти, 5-ти и 6-ти такт да се научат наизуст. Това е конструкция от кварти и квинти, 12 ноти, но е съставена само от 5 тона! Сол мажорната пентатоника: Сол, Ла, Си, Ре , Ми. На втора позиция (1-ви пръст винаги е на 2-ро прагче). Наизустена, същата конструкция пренасяме на седма позиция. Получава се До мажорната пентатоника: До, Ре, Ми, Сол, Ла. Същото, пренесено на 12-та позиция е Фа мажорната пентатоника. Фа, Сол, Ла, До, Ре. Изчерпахме белите клавиши. Прекъсваме за реклама, защото се уморих. 2 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Февруари 10, 2013 Автор Отговорено Февруари 10, 2013 Продължение: Сол маж. пентатоника = Ми мин. п-ка Фа маж. п-ка = Ре мин. п-ка До маж. п-ка = Ла мин. п-ка Има добра отделна тема за пентатониките. Да не навлизам в полето на колегите. Компютърът изгоря. От бараката измъкнах един стар, но няма програма за нотопис. А магазините за софтуер в Неделя са затворени. Затова храбро с молива и на ръка. В последния такт струните малко се поизкривиха, но карай. В този лик има два сблъсъка. 1. Една и съща фраза от 7 ноти се повтаря възходящо. Сблъсъкът е, че при 4/4 ти размер всичко е кратно на 2,4,8...А при 7 се получава изненада за слушателя. Нещо като мелодичен синкоп. 2. До мажорно тризвучие, следва Фа# мажорно тризвучие - на "дяволския" интервал от До - Тритонус (три цели тона) или увеличена кварта. Дисонансно. Ако се свири бързо звучи много метъл! 9 Цитирай
a_panov Отговорено Февруари 10, 2013 Отговорено Февруари 10, 2013 Сребърно-златен си с оттенъци на платина! 2 Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Февруари 10, 2013 Отговорено Февруари 10, 2013 И тук таме по някой диамант проблясва . 1 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Февруари 11, 2013 Автор Отговорено Февруари 11, 2013 Вие ме взехте за мезе. Остава да кажете, че в мен има и метеоритни остатъци. Цитирай
synchu Отговорено Февруари 11, 2013 Отговорено Февруари 11, 2013 A има ли? Много е хубаво да отвориш тема с такова съдържание - поне за мен. Цитирай
travelcaster2 Отговорено Февруари 12, 2013 Автор Отговорено Февруари 12, 2013 Обичам да играя хоро, но не обичам да го водя... Цитирай
travelcaster2 Отговорено Февруари 17, 2013 Автор Отговорено Февруари 17, 2013 Умалената скала е много интересна. Симетрична. Странно звучаща. Прилага се на доста места...Първо да научим този лик, а след това ще говорим къде може да се приложи. Със слурове и пул-оф звучи "китарджийски". Взаимствал съм ги от Робен Форд (негови книги, видеа). Всичко е описано - ноти, пръсти, струни, позиции, движение на перото. Няма оправдание. Сдъвкано, само остава да го глътнеш. Най-първото приложение е за Аm акорд. Но не само. 3 Цитирай
a_panov Отговорено Февруари 17, 2013 Отговорено Февруари 17, 2013 travelcaster2 метеоритните остатъци над Русия да не са от тебе! Майтапа настрана, даваш доста материал за мислене! Цитирай
Recommended Posts