Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Това означение показва, че нарисуванта съвкупност от продължителности, която в случая е равна на 10/16, колкото е и един такт, трябва да се изсвири за един удар на метроном, който е направен да бие 46 до 48 пъти в минута. Или казано другояче, имаш 46 до 48 такта в минута.

Отговорено
имаш 46 до 48 такта в минута.

Не съм срещал на друго място да задават темпото в "от - до "... ами ако всеки от оркестъра си избере различно :) (жалко за оркестъра)

Не знам до колко това е правилно и ако не е грешка, вече и аз така ще пиша но не виждам смисъла. Дано да грешиш.

П.П.:

... а защо не, тогава 46-48?

Отговорено

Аз съм виждал да се задава от-до в числа (удари в мунита) и то често. Но в такъв обратен вид май не съм. Или е печатна грешка, или се задава нарочно така заради това, че е бавно темпо, т.е. нещо като "темпото е бавно (48 удара в минута, но не по-бавно от 46 удара в минута)". Възможно е все пак това означение да показва нещо друг, но ме съмнява много.

Отговорено
бавно темпо, т.е. нещо като "темпото е бавно (48 удара в минута, но не по-бавно от 46 удара в минута)".

и аз сьм на това мнение

иначе тия 10/16 изглеждат сложна работа, а всьщност са си елементарни,

ако си тактуваш в 4/4 с удьлжено 3-то време и 4-то време(ТЕМПО 96 И СИ ОК)

още когато ходех на уроци ( преди доста време)

имах проблеми сьс суинга (вече не- надям се :rolleyes: )

но пьк лесно с справях с неравноделните

според учителя Бай Иван - суинга е доста по лесен да се усети от нашите неравноделни

обаче нал ни е по в крьвта

а сьм виждал и чувал доста бг китаристи ( предимно такива познавам) да не усещат блуса

(тия които могат да не се засягат)

Отговорено

Здравейте!

Не успях да прочета всички отговори по темата, но да отговоря на човека задал въпроса...

Не, не е печатна грешка, има такъв размер и той е бърз. Също така има и 10/8, което са 10 осмини в такт. За да свикнеш с неравноделните размери разглеждай нотите в тях ги по групи от по 2 и 3, в зависимост как е хорото или парчето. Например ръченицата е 2-2-3 или 3-2-2 (Черепишко мъжко хоро, пак вид ръченица), като всяка групаноти се изпълнява за 1 удар, т. е. имаш 3 удара тук, винаги е силна първото време, като, забележи, там където групата е с 3 ноти, просто трябва да удължиш времето на удара. И ако си в 7/8 си готов - хванал си ритъма :(, но ако си в 7/4 - трябва да забажищ темпото двойно, а ако си в 7/16 - да забързиш двойно...

Освен 10/16, мойе да срещнеш и 10/4(по-рядко) или 10/8... раздели пак нотите по групи така, както са дадени в мелодията

Не погледнах тези, които си побликувал тук, но например 2-2-3-2-3-2-2 - това е един от често срещаните размери в 10/8 има още 2-2-3-3-2-2 и др. Прегледай си нотите, групите си личат, изключи метронома и си избарабани темпото, докато хванеш ритъма и почвай с китарата... това е :)

Отговорено (Редактирано)

@dea, мисля, че не си разбрал въпроса. Смятам, че автора на темата е наясно с неравноделните метруми. Неяснотата е около определянето на абсолютната стойност на темпото.

Съгласен съм с мнението, изказано от CiberGene - "Това означение показва, че нарисуванта съвкупност от продължителности, която в случая е равна на 10/16, колкото е и един такт, трябва да се изсвири за един удар на метроном, който е направен да бие 46 до 48 пъти в минута. Или казано другояче, имаш 46 до 48 такта в минута."

Успех!

Влад

Редактирано от Vlad
Отговорено
P1000288.jpg

...или, може би, е печатна грешка? :wall:

може да е пе4атна грешка само това 4е поголямото 4исло е пред по-малкото ина4е е съсвсем нормално да се обозна4ава темпото с 4исла /по метронома на Мелцел/

Естествено 4е абсолютно темпо няма зависи вси4ко от изпълнителя,това което се изписва над петолинието е само препоръка за темпото а не заповед така 4е няма ултимативен характер!

Няма такава опасност всеки да си избере разли4но темпо в оркестъра защото не би било оркестър тогава, а ако е класи4ески оркестър темпото се избира само от диригента.

Ина4е примера които си дал е на 4етириделен, дест временен неравноделен размер.2+2+3+3 и пулсацията ще ти бъде на шестнаистинка.

е да наи-характерните размери /а и наи-4есто употребявани/ са: 5/8,7/8,9/8!

Отговорено

Темпото се задава в относителна /с думи - бързо, умерено и т.н./ и абсолютна стойност - четвъртина равна на определен брой удара в минута.

Преговори си теорията!

А че абсолютното нотна стойност няма ултимативен характер - това е толкоз просто и логично, че не е нужно да го обсъждаме!

Влад

п.п.

Когато започнах да влизам в този форум и аз пишех с"ч"-то като 4, както и "ш"-то като 6. Но осъзнах, че това не прави добро впечатление на по-интелигентните хора.

В.

Отговорено
п.п.

Когато започнах да влизам в този форум и аз пишех с"ч"-то като 4, както и "ш"-то като 6. Но осъзнах, че това не прави добро впечатление на по-интелигентните хора.

В.

Мда, доста е грозно с цифри

Отговорено
Темпото се задава в относителна /с думи - бързо, умерено и т.н./ и абсолютна стойност - четвъртина равна на определен брой удара в минута.

Преговори си теорията!

А че абсолютното нотна стойност няма ултимативен характер - това е толкоз просто и логично, че не е нужно да го обсъждаме!

Влад

п.п.

В.

:rolleyes: Невиждам каде в текста съм оспорил съществуването

на относителна и абсолютна стойност на темпото!?

А ина4е поста ти го възприемам като обяснение в любов! :)

Отговорено
Естествено 4е абсолютно темпо няма зависи вси4ко от изпълнителя,това което се изписва над петолинието е само препоръка за темпото а не заповед така 4е няма ултимативен характер!

Това имам предвид.

Все пак абсолютно темпо може да бъде зададено - т.е. има.

Просто не искам да се подава двусмислена информация - това, което за теб е естествено по подразбиране - за начинаещите може да не е така. Нека бъдем от полза един за друг!

Влад

п.п.

Съжалявам, ако грашно си ме разбрал - семеен съм:rolleyes:

Отговорено

Айде без караници. А иначе за 4-ките и 6-иците направо недоумявам как може да се ползват, при положение че се пише на кирилица и могат да се използват българските букви?!

Отговорено

Това имам предвид.

Все пак абсолютно темпо може да бъде зададено - т.е. има.

Просто не искам да се подава двусмислена информация - това, което за теб е естествено по подразбиране - за начинаещите може да не е така. Нека бъдем от полза един за друг!

Влад

п.п.

Съжалявам, ако грашно си ме разбрал - семеен съм:D

.....е в това което цитираш думата абсолютно е използвана като синоним на идеално, перфектно! /а не за абсолютната стоиност на темпото/ като е упоменато понататък във същото изре4ение изписаното темпо във вси4ки слу4аи е препоръка а не заповед което озна4ава 4е изпълнителя или диригента може да избере коенно разли4но темпо от написаното в зависимост от естети4еките му търсения,интерпретация и музикален вкус независимо 4е примерно: може да е изписано м.м!=160

мисля 4е разсеях мъглата! :arrow: :read: