Jump to content
Българският форум за музиканти

А сега накъде?


Shinedown23

Recommended Posts

Здравейте.Свиря на акустична китара точно от две години.Никога не съм ходил при учител.Никога не съм и съжалявал за това.Сам се изучих,благодарение предимно на youtube.Но ето какъв ми е проблема.Искам вече наистина да повиша техниката си и то значително.По прицнип винаги си наумявам песен и я научвам чрею ютуб и понякога  с табове( в момента уча One на Metallica ) Но искам наистина да задобрея,било то в теорията или практиката.На 19 съм,знам че може би няма хляб в музиката в България но това не ме интересува.Искам да стана бог на китарата,и напълно разбирам че това няма да стане с дрънкане на песнничка след песничка.Ако може съвети( без наемане на учител,за сега поне не мога да си го позволя) Знам също че за това ще са нужни години,разполагам с търпението!На ден мога да отделям(поне за сега) време да свиря докато ме заболят пръстите.Харесвам повече солата,научих някои за акустична,на Ерик Клептън Layla Unplugged ми е любимо.Отворен съм за всякакви съвети и идеи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В нета има доста качени скали.

Наизусти ги от тук, например:

http://www.myguitarsolo.com/content/guitar-scales

и си намери backing track...след това върху него солирай...в повечето е казано за коя скала са...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е, че достигането на така желаното от теб ниво "Бог" (каквото и да значи това) е реално постижима цел, зависеща от:

 

1. Запазване на същият ентусиазъм/желание/настървеност за свирене и музикално развитие в рамките на поне следващите 10+ години.

2. Физическа възможност за почти ежедневно няколкочасово свирене в рамките на следващите 10+ години.

3. Отсъствието на отклоняващи ни в живота от поставената цел странични дейности като учене/ходене на работа, изкарване на пари, приятелки/жени/любовници и евентуално деца в рамките на следващите 10+ години.

 

Успех и весели коледни празници!

 

П.С. Аз за това си останах аматьор, ама си заслужава! :)

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ала бала ...дрън дрън ...яворови  мечти...хахаха...елементарно  е да се разбере противоречието  в изказа  му ... :greenball:

 

Но и смях е необходим на форума ....даже и на Коледа! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Благодаря за позитивните коментари :D Явно всеки разбира различно под "бог на китарата" и явно то си е българска черта подобните коментари към новаците било във форум за музиканти или какъвто и да е друг форум.Моето разбране е да свиря за "бог на китарата" не е от нивото на световно известните китаристи,а просто наистина като хванеш китарата да знаеш че си уникален на нея.Весели празниви продължавайте с този ентусиазъм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което можеш да направиш, е да свириш както досега - парчета, парчета непрекъснато. Това е незаменим учител - свиренето, де. Щом не можеш да си позволиш засега учител, остава варианта сам да четеш музикална теория - да проумееш основите и да вървиш нататък, докъдето можеш да стигнеш сам - за да можеш докато свириш чуждите парчета да почнеш да ги разбираш - има много добри книги и самоучители в нета, ако си упорит, може доста неща да разбереш от музикалната теория и сам. Трябва да се научиш да четеш ноти, да разбираш и конструираш хармонии и скали, да проумееш строежа на акордите и да се научиш сам да ги строиш - много много работа, но ако наистина искаш да се развиеш е необходимо. После идва импровизацията ... и т.н.

Без учител ще е много по-бавно и по-трудно - при първа възможност трябва да си осигуриш такъв - с него се върви по-лесно, най-важното по-бързо - може първоначално дори веднъж седмично да ходиш, колкото да ти отговаря на въпросите, които са ти възникнали при четенето на теория и при свиренето на чуждите парчета, също да ти отстранява грешките и да ти дава основните насоки - всъщност основната работа да си вършиш сам, а той само да те насочва и коригира - но трябва да е истински, да е добър, да знае какво прави. Не знам какво точно е "бог" на китарата, но те разбирам и мисля, че докато имаш желание и ентусиазъм имаш и шанс да направиш каквото искаш - ако си упорит и побачкаш усърдно гонейки целта.

Честита Коледа и успех! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благорадя за стойностния коментар.Наистина ме накара да се замисля дали наистина да не започна да се лишавам от някои работи само за да спестявам пари за учиител.Аз вчера си изтеглих Learn and Master the guitar DVD-то и сега започнах да уча уж да чета ноти.Дано торента се окаже полезен в което не се съмнявам.Весели празници и на теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всякакви DVD-та и самоучители са ОК, но с добър учител (а ако си начинаещ и с куц такъв) нещата могат да започнат да се случват доста по-бързо и лесно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оги ,..никога не е късно... :greenball:

---------------------

 

Нали е Коледа и  ....понякога стават.... чудеса! :coolp:

Наздраве на всички в дискусията! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В темата "От къде да започна с ученето?" съм описал методиката която ползвам, за да добиеш добра основа. Най-голямата грешка на много начинаещи е че се опитват да свирят сложни песни още в началото, а нямат техниката дори да държат добър ритъм. Освен това има голяма разлика между това да научиш нещо добре и просто да го поназнайваш. Ладовете/modes са много типичен пример за това. Научи добре акордите с баре и пентатониката и останалото ще дойде без особени проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.