Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Чакай че след като Валяка ме резна в движение (и беше прав, естествено, ние в Архитектурния Факултет сме пропуснали темата за импеданса :) ), съм по-предпазлив в класификациите :)

Не знам какво следва да върши въпросният буфер, но: вързах седем ефекта един след друг и ползвах възможно най-дългите кабели между китара/първи ефект и последен ефект/амп.

Звука на чистата китара естествено се изкофти. Буфера (включен или изключен) не промени нищо. Тоест, ще го направя пак и после ще "изокам" отново.

Редактирано от jabs
Отговорено

Пробвай без седемте ефекта, но с възможно най-дълъг кабел в тази последователност: китара, буфер, кабел (10-ина метра трябва да се усети), усилвател. Повечето ефекти са си буферирани (ако ползваш само тру байпас е друга работа), някои по доста селски начин.

Отговорено

Е това е в зависимост от това какви ефекти използваш. Аз нямам нито един буфериран (имам няколко с възможност за избор и Клон клона, който е извън веригата), и целия чейн работи великолепно според мен.

Отговорено (Редактирано)

Тръгна, Валяк,... грънци.

"The best piece of marketing SHAIT you might find floating around", както би казал един мой бивш шеф, шотландец по рождение, призвание и глътка (най-вече).
Ха сега открийте разликите:

https://soundcloud.com/darth_jabs/cornish-es339

Единият запис е с китара директно в ампа, вторият е с 6 (този път) тру-байпас ефекта един след друг и около 6 метра сумарно кабели , третият е горното, с
"моджо" Корниш буфер боцнат в началото. Кой кой е според вас?

За по-начетените от мен, ето линк към схемата и вероборда:
http://revolutiondeux.blogspot.com/2012/02/pete-cornish-ld-1-buffer.html

Редактирано от jabs
Отговорено

Мисля, че проблемът е основно в концепцията, а после в самото изпълнение (копиране).

Това за което иде реч, е да се осигури правилно съгласуване на ВСИЧКИ ефекти. Обърни внимание, че чичо Пит слага по един съгласуващ модул МЕЖДУ всеки два ефекта. Няма да коментирам цените...

Успех!

Отговорено (Редактирано)

Валяк, преспах и ми мина яда за загубеното време. Прав си, разбира се. Проблема не е в Пит Корниш, иначе той нямаше да е гуруто в бранша. Пък и кой съм аз да се съмнявам в негова разработка. Яда ми беше повече към някои форумни писания, които създават юбер-мистична аура около буустера (или по-скоро неговото копие). Майната му, слагам го на рафта. Кутийката стана секси, а и свети готино в зелено :)

Освен това (да не е без хич) като се заслуша човек на слушалки, има някакво подобрение на звука между втория и третия запис :)

Редактирано от jabs
Отговорено

Ами по-скоро промяна. Подобрение ....знае ли човек дали да го нарече така. Ако използваш 20-30 метра кабели вероятно ще е по-значимо.

От друга страна, ако не го беше направил, нямаше да знаеш - нали така ? :)

Аз досега имам един/два такива EDIT - Имам предвид един два ефекта, които са с някакъв легендарен статус, а на мен въобще не ми харесват, което не е ненормално де.

Отговорено

Aaaa !

Мълчиш си значи и ме остави да се потя и да пъшкам :)

Срам те не било, както казват братята сърби :)

Добре де, за да затворим страницата (като при Mythbusters):

Приемаме че буустера работи, но при дълги чейнове и с използването на няколко бройки между отделни компоненти на чейна.

Отговорено (Редактирано)

Нека да се опитаме да използваме думите по предназначение.

Booster в дадения случай не е удачно име. Буфер е по-приемливо, все пак става дума за устройство, което не променя нивото на преминаващия сигнал.

Това е което видях в посочните линкове. Надявам се да не бъркам.

А, приемането, че устройството работи е ... малко относително. Опитът ми показва, че често нещо, което изглежда атрактивно, на пръв поглед работи, че и се продава на балъците, може да се окаже бангия от всякъде. Нямам предвид Корниш...

NB

Корниш има други, истински съгласуващи модули, с балансиран сигнал и т.н. , които слага в custom  изделията за големите. По спомени са към 500 паунда бройката... Нали темата е за екзотиката, де!

Редактирано от Parni_Valjak
Отговорено
Поради това че са спрени от производство обаче - цената им е интересна за това, което представляват :) Според мен няма смисъл много от такива бройки, освен ако не смяташ промишлено да произвеждаш...

Всъщност са полеви транзистори като всички други, само че имат по-малък максимален дрейнов ток и по-ниско напрежение на отсечката.

С преразчитане на схемата(и най-вероятно по-високи захранващи напрежение), може да се постигне в общи линии идентичен ефект.

Не знам дали имат директен заместител, който се произвежда в момента, но някои стари КП303А имат много подобни характеристики.

Отговорено (Редактирано)

Клона, в завършен вид.

Сънчу се оказа прав, "зеленото изделие" е за смяна. След това, заради спорта и ако представлява интерес, ще запиша още малко семпли.

klons.jpg

Междувременно, засега в насипен вид, един друг ефект за който не виждам отзиви във форума: Mad Professor Sweet Honey Overdrive.

https://soundcloud.com/darth_jabs/honey-es339

На мен лично ми допадна, вади някакъв "ретро"... плътен звук. Блусарски педал.

Редактирано от jabs