Jump to content
Българският форум за музиканти

проблем с грифа


kaloyan_kirov

Recommended Posts

Преди един ден си купих нова китара Epiphone ej160 John Lennon.И имам проблем с грифа.Когато свиря по силно се чува бъзене.Проблемът е че не знам как да използвам тръс рода ,а и не искам да си повред грифа.Бих си завел китарата при спецялист или музикален магазин обаче във Видин няма такива. :blush:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На кои позиции се чува бъзенето? Ако погледнеш грифа и не се забелязва backbow(обикновено при него се появява бъз), проблемът може да е във височината на струните или в поставянето на прагчетата. А може пък да натискаш прекалено силно, знае ли се... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

натисни струна на 1-во и примерно 14-то прагче едновременно, и кажи около 5-то, 6-то, на колко високо е струната над прагчето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може грифа да е извит назад, трябва малко да отвъртиш шиша (най-вероятно в посоката в която се развива винт).

Пробваш четвърт или половин оборот. Веднага след това можеш леко да напънеш грифа напред, за да видиш каква е промяната.

Трябва при натисната струна на 1-во и 14-то прагче, струната да не се допира до средните(5-то, 6-то..),

а да има малко разстояние между нея и върха на прагчето. Това разстояние е различно в зависимост от китарата, струните, строя и това какво се гони, човек свиква да го наглася на око, но в общи линии, колкото да можеш да пъхнеш 1-2-3 листа хартия отдолу. В милиметри може би е около 0.25мм.

На китарата, с която свиря в момента е толкова(0.25мм, проверих с луфтомер току -що).

На някои китари се налага да е повече(около 0.3 - 0.35, дори 0.4), но не бива да е твърде много. При други китари(например шредърски метъл китари, особено ако са с по-обтегнати струни, примерно 10-ки в ми, и ако грифа е идеален), може грифа да е почти прав и тогава може би ще свирят дори при много малко разстояние, от порядъка на 0.1-0.2мм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочете ли какво ти написах горе, преди да питаш?

Завърташ го в посоката, в която се развинтва винт. Малко.

Грифа трябва да е извит ЛЕКО(по-горе съм написал колко и как се гледа) напред, накъдето дърпат струните.

Това се прави, за да може струните да не удрят в средните прагчета(5то-10-то), когато натискаш на първите прагчета(1-во-7-мо), защото на ниските тонове струната има голяма амплитуда на вибрациите, доста се "лашка" дет се вика, и ако грифа е идеално прав, при вибрацията ще се удря в прагчетата около средата на вибриращата си част и ще звъни. Затова грифа почти винаги се прави леко извит напред.

 

http://www.taylorguitars.com/global/pdfs/truss_rod_adjustment.pdf

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте, имам въпрос, свързан с писаното по-горе. Работата е, че трябва да настроя китарата в ре(цял тон надолу), но ме притеснява, че ако отпусна напрежението на струните(напред), тръс рода ще ми огъне грифа назад. Може ли да стане подобно нещо? Трябва ли да коригирам тръс рода въобще? Струните ми в момента са обикновен комплект девятки, трябва ли да сложа хибридни?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчета и момичета, не се притеснявайте да си правите сетъп на китарите. Това е нещо, без което не може. Четете, колегата Евтим много добре и изчерпателно се е постарал да обясни. В случай, че не сте достатъчно уверени, нека първия път да пипне някой по-опитен. Но няма нищо страшно. Обърнете внимание, че тръс родът не трябва да се пренавива много от веднъж. Да речем 1/6 - 1/4 оборот на ден, като в последващите часове се наблюдава реакциата на грифа.

@колегата jav, имам наблюдения, че моите китаристи ползват 11ски за ре. Единият пич дропва и в до. С 9тки не знам как ще ти дойде, бате.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@колегата jav, имам наблюдения, че моите китаристи ползват 11ски за ре. Единият пич дропва и в до. С 9-ки не знам как ще ти дойде, бате.

Ще стане спагети инцидент... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.