Todorcho Публикувано Декември 9, 2012 Публикувано Декември 9, 2012 Здравейте! Тези дни моите синовете ми връчиха две стари цигулки, за да избера една от тях за мой коледен подарък. Цигулката "PAGANINI" е с разлепен крепежен елемент на струнника, но той се държи стабилно и не разстройва цигулката. Лъкът е със скъсани косми, макар и с добър вид. Цигулката е много използвана - черното на грифа е изтъркано на 2/3-ти от дължината му под "ми" и по-малко под "ла". Останалата част от конструкцията й е в добро състояние. Другата цигулка е чешки фабричен "Stradiuarius" и е в добро състояние. За нея зная достатъчно (според мен) , но за качествата на цигулките "PAGANINI" не намерих информация. И двете цигулки имат добър звук - много по-топъл и по-ясен от моята цигулка. Моля за съвет: коя марка е по-висок клас и ако е "PAGANINI", струва ли си да я дам за ремонт и да я запазя за себе си? Благодаря! Цитирай
Fats Отговорено Декември 10, 2012 Отговорено Декември 10, 2012 Ако си в София се обади на 0888 406 561 Владо Тилев. Ателието му е на Славянска и Шишман. Най-добре е да отидеш с двата инструмента, той ще прецени кое как е и може да се заеме с евентуалния ремонт на цигулката и лъка. Може да кажеш, че те праща Румен Александров. Весели празници и радост с новата цигулка! Цитирай
travelcaster2 Отговорено Декември 10, 2012 Отговорено Декември 10, 2012 Ами ако струва $ 2 000 000? Има ли кой да я оцени? Цитирай
kolio_k Отговорено Декември 11, 2012 Отговорено Декември 11, 2012 Не съм чувал за цигулки Паганини (не се и интересувам от цигулки), но от поста ти съдя, че е от по евтините (нито една скъпа цигулка няма да използва боядисан с черно фингърборд, даже не до там претенциозните са с абаносови) и едва ли си струва много сериозни ремонти! От друга страна, ако цигулката е в ред, нищо не и пречи да има приятен звук, разбира се! Поздрави! Цитирай
lyubohar Отговорено Декември 11, 2012 Отговорено Декември 11, 2012 Колегата kolio_k е прав.Всички черни части по цигулките трябва да са от абанос,а не боядисани. Не,че няма много фабрични с абаносови гриф,струнник и ключове. Нищо особено не са и двете цигулки.Фабрично производство за учебни цели. Слагат надписи Паганини,Сарасате и др.за привличане на внимание и клиенти. Обикновено ремонта излиза по скъпо от самия инструмент. Някои майстори като им влезеш с подобен инструмент в ателието си имат готова сценка. Цитирай
Recommended Posts