Xsert Публикувано Ноември 17, 2012 Публикувано Ноември 17, 2012 Хей здравейте на всички!Имам един въпрос свързан с композицията на електронна/компютърна музика и в частност Дъбстйепа щот нали е модйерен. Работя с ФЛ студио и само с вградените генератори и ефекти.Нито имам масив нито нещо друго допълнително.Като цяло съм доволен от дроповете които създавам (като за любител), но не съм доволен от интротата си понеже ми звучат прекалено компютърни и все едно съм ги правил на телефона си.Искам да попитам има ли някакъв начин да звуците и инструментите да звучат някак по живи.Слагам ривърб но някак си пак ми звучи кухо...Слагам компресори, работя с еквалайзери, но уви пак не мога да докарам достатъчно жив саунд. http://soundcloud.com/dimitar-rujinov/x-sert-knifer http://soundcloud.com/dimitar-rujinov/x-sert-dr-jekyll-and-mr-hyde Цитирай
JordanK Отговорено Ноември 22, 2012 Отговорено Ноември 22, 2012 Здрасти, Аз също ползвам ФЛ, но има някои недостатъци точно в постигането на по- реалистични звуци. Колкото до твоя случей мисля че самите семпли не са добри. Цитирай
noflip Отговорено Ноември 27, 2012 Отговорено Ноември 27, 2012 точно по тази причина стоя по-далеч от FL, но като цяло просто програмата не ми е удобна. затова и се пренасочих към Reason още в началото. според мен по-скоро попрочети това онова за продуцирането на дъбстеп, днб и най-вече дъб (който е в основата и на двата други стила), мисля, че може да са ти от полза. Цитирай
Xsert Отговорено Ноември 28, 2012 Автор Отговорено Ноември 28, 2012 noflip аз пък точно reason я гледам като тръба .Ами истината е че не съм се занимавал да си свалям допълнителни семпли, звуци и инструменти.Използвам тези които са в Sytrus а те не са от на-добрите.И все пак има някои тънкости които помагат за "оживяване" на звука (ако вече не е достатъчно жив ).Колкото до инфо за продуциране на дъб и производни, разбирам на къде биеш , но не мисля че там ще открия това което търся.На мен не ми трябват основите за създаване на бийт, мелодия или бас.Аз търся информация за това как да постигна конкурентно и модерно звучене на инструментите и звуците.Все пак това е адски обширна и относителна тема и всеки си има малко или много собствено мнение, но ми е интересно другите хора които се занимават с комп. музика как се справят с това Цитирай
Solas Отговорено Декември 1, 2012 Отговорено Декември 1, 2012 Човек, ти си изкарал егааааси якия звук от вградените инструменти на FL! Това първо. Второ, композициите ти са доста яки. И това ти го казва човек, който не слуша такава музика. Трето. Според мен слабото място е звука на барабаните. Има къде къде по-яки сетове, които може да се използват в тия парчета. Като те гледам какви чудеса си сътворил с антикварния Sytrus, само мога да си представям какво ще се случи, ако се докопаш до едно Battery 3 за барабаните... Относно "оживяването" на звука. Това е доста субективна тема (особено като вземем предвид, че в парчетата няма живи интрументи), но има едно нещо, което може да бъде от огромна полза за цялостното звучене на композициите ти - automation. Като започнем от неща като честотата и резонанса на филтъра на синтовете, LFO-та, дилей (време и количество) и стигнем до елементи на микса като volume, панорама, количество EQ, reverb и други ефекти на отделните тракове - всичко това може да се контролира чрез automation. Много на брой такива малки нещица могат изключително много да раздвижат и "оживят" един микс. Цитирай
Xsert Отговорено Декември 2, 2012 Автор Отговорено Декември 2, 2012 Solas мерси за комплиментите мой човек! За automation-а си напълно прав.Има мнооого неща които трябва да науча.Ако искаш виж в саундклауд последните две парчета които съм качил, там си играя малко с automation на някои от инструментите. Мерси и за съвета за ударните ще чекна Battery 3 Цитирай
Stoil Tomanov Отговорено Декември 2, 2012 Отговорено Декември 2, 2012 "Колеги" ако искате по реалистични звуци се снабдете с разнообразие от инструменти. Другия вариант е да експериментирате с настройките на инструментите. ФЛ Студио е една от най-лесните програми (да не кажа и най-лесната). Няма недостатъци ако знаеш как да я използваш. Не очаквайте обаче, че като е най-лесна ще се научите за 2 дена... Аз правя музика с ФЛ Студио от около 2-3 години и още имам какво да уча. Колкото до "тракчетата", ще повторя Solas, свършил си доста прилична работа с вградените инструменти, но рано или късно ще започнат да стават неразнообразни. Задължително се снабди с други ВСТи инструменти. По принцим Wobble bass можеш да правиш с почти всеки инструмент. Гледай уроци в интернет. Който желае може да оспорва мнението ми Успех за напред. Цитирай
Flowsky Отговорено Януари 10, 2013 Отговорено Януари 10, 2013 Радвам се, че има хора, които бачкат само с ФЛ. За по-жив звук използвай ПАНОРАМА! запомни - всичко в центъра е кофти. Всичко в страни пак е кофти. Барабаните ти вярно звучат сухи. Сухи е точното определение. Използвай най-различни барабанни семпли, търси из форуми, разпитвай. Намери си едни добри синт барабани и почни от тях. Изграждай цялата композиция от барабаните. Колкото по-развити - толкова по-добре. Не се стряскай да слагаш и акустични елементи. В дъбстепа има едно правило - няма правила! Чети за стерео картината. Относно интротата - Токсик и Пойзоун имат уникални пад-ове. Разцъкай ги. И една тънка мелодийка за интро. Като ... Жан Мишел Жар или Тим Бург.ако ти остане време цъкни на линка да чуеш как бачкам аз само с ФЛ и ефекти! https://soundcloud.com/flowskyofficial Цитирай
noflip Отговорено Февруари 4, 2013 Отговорено Февруари 4, 2013 1 "запомни - всичко в центъра е кофти" 2 "В дъбстепа има едно правило - няма правила!" 1 - стана ми интересно след това изказване да чуя някой твой трак... особено как точно ти звучат kick-a и subbass-а ... 2 - да, като изключим темпото, syncopated drums, double time и още едно не-задължително нещо..... а... да... SUBBASS!.... Цитирай
BASSSKO Отговорено Март 19, 2013 Отговорено Март 19, 2013 Момци, не ми се отваря нова тема. Точно за ФЛ студио имам въпрос. От около месец започнах да се занимавам с електронна музика и в момента все още експерементирам за да се насоча към конкретен стил. Везните обаче накланят към дъбстеп, имам питане към колегите, творящи в този стил. Какви дръм пакети ползвате? Вградените доста постно звучат и ги съживявам единствено с ефекта Soundgoodizer от миксера. За басове пък ползвам 3x Osc пак от програмата и го модулирам с плъгина за преамп Poulin и основно го модулирам с fast LP. Има ли друг удобен бас генератор? И последно, за така наречения "robot voice" го модулирам с помоща на дисторжън bitcrusher. Някакъв помощен плъгин, нещо като Albino например ползвате ли? Та с това до тук нека публикувам един семпъл: https://soundcloud.com/vasil-dexter-yordanov/led Цитирай
velqn Отговорено Март 30, 2013 Отговорено Март 30, 2013 Пич, виж този видео урок -> Час и десет е и има много автоматизация и игра, но няма да съжаляваш. Ако си ориентиран към дъб степа, това е най-прекрасния начин да вдъхнеш повече живот/въздух в музиката си. Виж похватите във видеото, дано ти хареса. Цитирай
BASSSKO Отговорено Април 1, 2013 Отговорено Април 1, 2013 Доста туториали прегледах тези дни. Скоро ще публикувам един гарйнд- дъбстеп проект Цитирай
andropov Отговорено Септември 21, 2013 Отговорено Септември 21, 2013 Аз също цъкам на ФЛ и най-вече с вградените неща...така като се замисля само с вградените неща. https://soundcloud.com/a-katanski/long-story-short https://soundcloud.com/a-katanski/shift-shuffle Цитирай
The_Final_Cut Отговорено Октомври 7, 2013 Отговорено Октомври 7, 2013 (Редактирано) Съгласен съм с колегата по-горе - ФЛ не може да постигне разнообразния звук на Рийзън. Макар в последния да няма опция за ползване на външни VST, има толкова много Refill-и към програмата, че възможностите и в електронната музика са практически безкрайни. Преди няколко месеца излезе Рийзън 7, който май поддържа и VST, ама е с usb key и не може да се кракне, така че аз лично бих ти препоръчал 5-ицата, има я в read_rules. Иначе ФЛ-а има като цяло едно дървено и пластмасово звучене. От самолет си личи че нещо е правено с ФЛ. Едит: Иначе дроповете ти къртят Редактирано Октомври 7, 2013 от The_Final_Cut Цитирай
andropov Отговорено Октомври 11, 2013 Отговорено Октомври 11, 2013 ...Иначе ФЛ-а има като цяло едно дървено и пластмасово звучене. От самолет си личи че нещо е правено с ФЛ. Много ми е интересно как можеш да потвърдиш това си твърдение с факти. Това генерализиране в изказването ти ми говори, че или си много навътре в нещата или просто изразяваш субективната си гледна точка. Ако е първото, може би можеш да хакнеш едни и същи семпли в няколко различни програми, да ги експортнеш и после да гледаме визуално дали вълните са различни за да разберем дали по дифолт нещата излизат по-различни (пластмасови) от ФЛ. А ако е второто значи не си много навътре в нещата и поради този факт си останал с това впечатление от програмата... може би за това ти мнение са допринесли интерфейса и уъркфлоуа... или просто харесваш повече синьо от червено... незнам... идеята ми беше, че твърдението ти по този начин поднесено е подвеждащо Цитирай
Recommended Posts