Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Щото звучи по-готино когато свириш жици. Затова :) Мен явно са ми слаби ръцете и за бендове не мога да нищо друго освен 9ки, но има едни комплекти 9 на 38, в които петиците звучат като изпърдяни от някой синтезатор...

Колкото до страха - съвсем основателен си е, ако не знаеш какво правиш - най-малкото - трябва да знаеш как се мери дъгата, да знаеш как да натягаш и отпускаш и за какво да гледаш когато го правиш. Препоръчвам преди каквато и да е ебавка с тръс рода, да се сложат съответните струни и да се види как ще реагира грифа - тогава настройваш при нужда - при мен от 9/46 при ми и ре не ми се налага изобщо да бутам тръс рода, може би защото държа малко височки струните - нещо, което по някаква причина не мога да натамъня и мисля да водя лопатата на доктор...

Редактирано от 7thString
Отговорено

Трудното е,че незнайно защо когато тръгна да сменям една скъсана струна ръцете ми почват да треперят,сърцето да бие силно :greenangel: Треперя,все едно е - 20 градуса...Но сега за момента добре съм си направил настройката,даже като за начинаещ доста добре!

Това не го разбирам. Струните са консуматив, какво треперене и сърцебиене... все едно да се вълнуваш когато сипваш гориво в колата.

След като имаш подобен проблем, най-добре не пипай нищо и свири както е.

Лошото е,че когато ми докараха китарата от София,китарата беше с изметнат гриф и изкривен..нито тръс род му влияеше нищо не му вляеше...Но от сайта/няма да споменавам кой,защото ще им направя ужасна реклама на тея некоректни идиоти :angry: /веднага ми пратиха друга.Това доста ми нарани психиката... :crying:

Абсолютно неоснователно квалифицираш хората! Ти какво очакваш, търговецът да проверява всеки артикул поотделно?! Това можеш да очакваш ако си поръчаш custom shop. В случая са се отнесли 100 % коректно, като са ти подменили стоката бързо и без допълнително оскъпяване, така че употребата на подобни епитети си остава в твой пасив.

Съжалявам ако ще прозвучи грубичко, но темата е за здравен форум (съвсем сериозно). Единственият проблем, който виждам е с ползвателя на инструмента и той е от естество извън границите на този форум.

Отговорено (Редактирано)

Щото звучи по-готино когато свириш жици. Затова :) Мен явно са ми слаби ръцете и за бендове не мога да нищо друго освен 9ки, но има едни комплекти 9 на 38, в които петиците звучат като изпърдяни от някой синтезатор...

Кой пък е говорил за 8-ци (или 9-ки?) на 38? Нерде 52, нерде 38.

Ако една китара, особено със скала 25.5", не звучи достатъчно "готино" с 10-46 в стандартен строй, проблемът определено не е в размера на струните.

Редактирано от sevenstring
  • 3 weeks later...
Отговорено

Няма абсолютно никаква причина китарата да не понесе тези струни . Ако все пак даде отклонение, това е признак, че китарата по начало не е читава.

Отговорено

Аз ползвам 9-46, защото "нормалния" сет е много рехав и просто не звучат добре стъргалките с РМ. А 10-тки за сола са ми твърди. Аналогично е и за други хора. И ако някой иска 10-тки и стегнати ниски при драйв изборът 10-52 съвсем не е лош. Въпросът е каква е китарата и в какъв строй ще се мъчи. 10-52 в Е на плаващо тремоло изобщо не ми се получи, но с 9-46 е идеално! Гиби мензурата си иска малко по-дебели и така... ;)

Отговорено

Ако сложиш 10-52 това ще огъне малко грифа - логично, по-голям е опъна на струните. Може да се огъне повечко, може по-малко. Може като се огъне да не ти е нужно да пипаш тръсрода - огъването ще отдалечи леко струните, но от друга страна по дебелите струни логично ще искат повече място да вибрират, тоест огъването може да си дойде на мястото.

Вариантите са 2 - или да ти се появи фретбъз заради по-дебелите струни, ако грифа не се огъне достатъчно от по-големия опън или да ти стане висок екшъна, ако се огъне повечко (зависи от китарата, респ. грифа, респ. гъвкавостта на тръсрода)

Ако има фретбъз - отпускаш (обратно на часовниковата стрелка)

Ако имаш висок екшън - натягаш (по часовниковата стрелка)

Много е важно да въртиш тръсрода бавно и по малко - да не пренатегнеш, скъсаш и т.н. - с по четвърт оборот най-много за един път. След това,настройваш китарата, чакаш, дрънкаш, пак настройваш - така няколко пъти - и между две врътвания на тръсрода с по четвърт оборот да минат поне няколко часа (2-3 поне, за да реагира грифа адекватно, да се намести - особено ако става въпрос за отпускане) Ако след това решиш, че не е достатъчно, врътваш още четвърт оборот ... или ако е много връщаш малко ... и така, леко-полеко ще стане.

Помниш какво си правил - за да можеш да възстановиш първоначално или предишно положение, ако прекалиш в някаква посока и вместо да подобриш нещата ги влошиш. Ако внимаваш и си достатъчно търпелив, няма какво чак толкова да стане.