Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов Hi-Fi предусилвател


Recommended Posts

Модерно стана в този форум да се мислят и правят лампови устройства, та и аз си викам: ще ставам като големите хайфисти и аз ще си направя лампов предусилвател. Тук обаче започна да ме чопли малкия ми мозък... За чий ми е тоя предусилвател? Сигналът от звуковата карта влиза в усилвателя и към колоните. Въпреки това, тъп и упорит, реших, че ще си начеша крастата. Ок, щом е лампов значи ще има лампи. Каква лампа да сложа? Всъщност изобщо не съм мислил. Брънах в чувала с лампите - както прави Дядо Мраз и намерих една кутия с малки лампета. Имах 2 модела 6Н16 и 6Н17. Викам си ще го правя с тия дето искат по-ниско анодно - 6Н16. Характеристиките им ми изглеждаха окей - коефициент на усилване около 20 и преднапрежение около минус 3 волта. Тоест това лампе ще поеме да кажем около 6 волта пик-пик на входа. На въпроса що не съм избрал разни по-класически лампи като ецц82,88, 6SN7 или разни други чешити не мога да дам логичен отговор. Просто така реших. Сигурен съм, че всяка една лампа сложена в търсен режим ще звучи окей. Та водейки се от този постулат, може би, прецених, че 6Н16Б - това което имам ще е окей.

 

До тук с встъпителните части.

Аз все още не съм направил нищо, ама ще го направя!

 

Сметнах някви режими на горе долу линейно поведение на лампата и се получи това:

 

sch.png pcb.png

 

Тъй, като всичко е само на някакви си сметки не съм 100% убеден, че това е най-добрия режим на лампата - ако изобщо можем да говорим за такъв термин, така че най-вероятно ще я донаглася на слух, но като цяло това е концепцията. Трябва май да надупча още дупки за хващане на тая платка, че 3 ми се виждат малко. Ще видя като стане много ли се криви.

 

Остана кутията. Чудя се дали да е някаква изтрещяла - като кутиите на "големите хайфисти" или нещо обичайно в правоъгълна кутия. Е това в момента ми е дерта. Мислих да е от полирана неръждавейка заради "лъскавкото", ама нещо много играчка. Абе още ще го мисля пък да видим какво л..но ще измисля хаххаха :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като човек, който е чувал и тествал лампова апаратура от N-Audio съм 100% сигурен, че и този проект ще е много успешен. Да ти спори работата и ще очакваме развитие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо четене 6Н16Б е с отопление 6,3 V. Ако смяташ да ги свързваш последователно... Ще има малка несиметрия.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, последователно, за да се запази ток от 400мА а не 800мА при паралелно. Възможно е да има малка несиметрия, но едва ли ще е кой знае колко. А и това може да се компенсира с 1 резистор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"асиметрия" не "несиметрия" , за другите неща не съм достатъчно компетентен , но ми е интересно и ще продължавам да следя темата

Редактирано от Басурендер
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо четене 6Н16Б е с отопление 6,3 V. Ако смяташ да ги свързваш последователно... Ще има малка несиметрия.

 

Играл съм си доста с тези и други подобни лампи. За не-хайфи нужди това не е проблем. Поначало отопленията имат известен толеранс в тока, който консумират. Въобще всичко зависи от това доколко хайфи искаш да бъде нещо, защото там е една доста хлъзгава наклонена плоскост...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

какво имаш предвид?

Ами ей това имам пред вид. Влиза се в една тема,дето няма край. Аз си имам мнение-китарен усилвател без лампи е като топла бира със студени кебапчета. Хай-фи с ламБета обаче-приказка без край! Ники,ти си доказал какво можеш ,всички знаем. Тия лампи,дето си избрал,доколкото помня са създавани от руснаците за промишлени апаратури и не съм чувал някой да ги ползва за аудио. Това изобщо не пречи да ги чуеш как ще свирнат,колко му е пък да покажат нещичко... Иначе си писал кои са лампите-82,88,аз бих добавил и 81. Това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

*************************

какво имаш предвид?

Каквото и да имат на оцилоскопа ще се покаже.

**********************

Де да можеше само с осцилоскоп да се види...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^

Не знам дали съм прав или не, но ако разглеждаме лампата като електронен елемент с дадени свойства, не намирам причина той да не може да се използва за нещо толкова тривиално като усилвател настроен в оптималния си режим на работа. Може и да греша, но мисля, че да направиш нещо което да не криви (много) е по-лесно от това да направиш овърдрайв с готино кривене. С този си проект (за който все още ме мътзи да направя платката) не искам да се тупам в гърдите, видите ли това е за хайфисти. Идеята ми е просто да си загубя малко време и да си начеша една от крастите. 

 

ПС: Не мисля, че за хайфи или китара трябва да се ползват само 5-6 вида лампи. Лампи бол. Хващаш една за ушите с параметри които ти вършат работа и готово. Дреме ти, че никой не е правил нищо лампово с тая "крива" лампа и не го е публикувал в интернет.

... ама знам ли. Може и да се окаже, че само 5 лампи могат да се ползват за хайфи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6Н16 е добра лампа, въобще не е крива, така че давай смело. И аз съм намислил да си "лампизирам" CD плейъра Azur 640C отвътре и мисля да ползвам такива или 6021W, така че ще има материал коментари, а нищо не пречи да направиш една комбинирана платка с цокли и за двата вида лампи и да си правиш експерименти на воля.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е въпросът за криво или право! Има процесори,дето правят кривочи като по учебник,ама звучат като робот в операционна зала-стерилно и банално. Това обаче изобщо не пречи да се види кое ,как и защо. Все пак не се знае от коя трънка какво зайче може да изскочи,нали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.