Nikifena Публикувано Ноември 16, 2012 Share Публикувано Ноември 16, 2012 Модерно стана в този форум да се мислят и правят лампови устройства, та и аз си викам: ще ставам като големите хайфисти и аз ще си направя лампов предусилвател. Тук обаче започна да ме чопли малкия ми мозък... За чий ми е тоя предусилвател? Сигналът от звуковата карта влиза в усилвателя и към колоните. Въпреки това, тъп и упорит, реших, че ще си начеша крастата. Ок, щом е лампов значи ще има лампи. Каква лампа да сложа? Всъщност изобщо не съм мислил. Брънах в чувала с лампите - както прави Дядо Мраз и намерих една кутия с малки лампета. Имах 2 модела 6Н16 и 6Н17. Викам си ще го правя с тия дето искат по-ниско анодно - 6Н16. Характеристиките им ми изглеждаха окей - коефициент на усилване около 20 и преднапрежение около минус 3 волта. Тоест това лампе ще поеме да кажем около 6 волта пик-пик на входа. На въпроса що не съм избрал разни по-класически лампи като ецц82,88, 6SN7 или разни други чешити не мога да дам логичен отговор. Просто така реших. Сигурен съм, че всяка една лампа сложена в търсен режим ще звучи окей. Та водейки се от този постулат, може би, прецених, че 6Н16Б - това което имам ще е окей. До тук с встъпителните части. Аз все още не съм направил нищо, ама ще го направя! Сметнах някви режими на горе долу линейно поведение на лампата и се получи това: Тъй, като всичко е само на някакви си сметки не съм 100% убеден, че това е най-добрия режим на лампата - ако изобщо можем да говорим за такъв термин, така че най-вероятно ще я донаглася на слух, но като цяло това е концепцията. Трябва май да надупча още дупки за хващане на тая платка, че 3 ми се виждат малко. Ще видя като стане много ли се криви. Остана кутията. Чудя се дали да е някаква изтрещяла - като кутиите на "големите хайфисти" или нещо обичайно в правоъгълна кутия. Е това в момента ми е дерта. Мислих да е от полирана неръждавейка заради "лъскавкото", ама нещо много играчка. Абе още ще го мисля пък да видим какво л..но ще измисля хаххаха 7 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Ноември 16, 2012 Share Отговорено Ноември 16, 2012 Като човек, който е чувал и тествал лампова апаратура от N-Audio съм 100% сигурен, че и този проект ще е много успешен. Да ти спори работата и ще очакваме развитие. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Ноември 16, 2012 Share Отговорено Ноември 16, 2012 (Редактирано) На първо четене 6Н16Б е с отопление 6,3 V. Ако смяташ да ги свързваш последователно... Ще има малка несиметрия. Редактирано Ноември 16, 2012 от g_vayov 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Ноември 16, 2012 Автор Share Отговорено Ноември 16, 2012 Да, последователно, за да се запази ток от 400мА а не 800мА при паралелно. Възможно е да има малка несиметрия, но едва ли ще е кой знае колко. А и това може да се компенсира с 1 резистор. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Басурендер Отговорено Ноември 16, 2012 Share Отговорено Ноември 16, 2012 (Редактирано) "асиметрия" не "несиметрия" , за другите неща не съм достатъчно компетентен , но ми е интересно и ще продължавам да следя темата Редактирано Ноември 16, 2012 от Басурендер Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Gregg Отговорено Ноември 16, 2012 Share Отговорено Ноември 16, 2012 На първо четене 6Н16Б е с отопление 6,3 V. Ако смяташ да ги свързваш последователно... Ще има малка несиметрия. Играл съм си доста с тези и други подобни лампи. За не-хайфи нужди това не е проблем. Поначало отопленията имат известен толеранс в тока, който консумират. Въобще всичко зависи от това доколко хайфи искаш да бъде нещо, защото там е една доста хлъзгава наклонена плоскост... 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ditronix Отговорено Декември 23, 2012 Share Отговорено Декември 23, 2012 (Редактирано) Мноооого хлъзгава е плоскостта..... И много наклонена! Редактирано Декември 23, 2012 от ditronix 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Декември 23, 2012 Автор Share Отговорено Декември 23, 2012 какво имаш предвид? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bir4o Отговорено Декември 24, 2012 Share Отговорено Декември 24, 2012 какво имаш предвид? Каквото и да имат на оцилоскопа ще се покаже. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ditronix Отговорено Декември 24, 2012 Share Отговорено Декември 24, 2012 какво имаш предвид? Ами ей това имам пред вид. Влиза се в една тема,дето няма край. Аз си имам мнение-китарен усилвател без лампи е като топла бира със студени кебапчета. Хай-фи с ламБета обаче-приказка без край! Ники,ти си доказал какво можеш ,всички знаем. Тия лампи,дето си избрал,доколкото помня са създавани от руснаците за промишлени апаратури и не съм чувал някой да ги ползва за аудио. Това изобщо не пречи да ги чуеш как ще свирнат,колко му е пък да покажат нещичко... Иначе си писал кои са лампите-82,88,аз бих добавил и 81. Това е. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Декември 24, 2012 Share Отговорено Декември 24, 2012 ************************* какво имаш предвид? Каквото и да имат на оцилоскопа ще се покаже. ********************** Де да можеше само с осцилоскоп да се види... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Декември 24, 2012 Автор Share Отговорено Декември 24, 2012 ^^ Не знам дали съм прав или не, но ако разглеждаме лампата като електронен елемент с дадени свойства, не намирам причина той да не може да се използва за нещо толкова тривиално като усилвател настроен в оптималния си режим на работа. Може и да греша, но мисля, че да направиш нещо което да не криви (много) е по-лесно от това да направиш овърдрайв с готино кривене. С този си проект (за който все още ме мътзи да направя платката) не искам да се тупам в гърдите, видите ли това е за хайфисти. Идеята ми е просто да си загубя малко време и да си начеша една от крастите. ПС: Не мисля, че за хайфи или китара трябва да се ползват само 5-6 вида лампи. Лампи бол. Хващаш една за ушите с параметри които ти вършат работа и готово. Дреме ти, че никой не е правил нищо лампово с тая "крива" лампа и не го е публикувал в интернет. ... ама знам ли. Може и да се окаже, че само 5 лампи могат да се ползват за хайфи... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Декември 24, 2012 Share Отговорено Декември 24, 2012 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Gregg Отговорено Декември 24, 2012 Share Отговорено Декември 24, 2012 (Редактирано) 6Н16 е добра лампа, въобще не е крива, така че давай смело. И аз съм намислил да си "лампизирам" CD плейъра Azur 640C отвътре и мисля да ползвам такива или 6021W, така че ще има материал коментари, а нищо не пречи да направиш една комбинирана платка с цокли и за двата вида лампи и да си правиш експерименти на воля. Редактирано Декември 24, 2012 от Gregg Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ditronix Отговорено Декември 24, 2012 Share Отговорено Декември 24, 2012 Не е въпросът за криво или право! Има процесори,дето правят кривочи като по учебник,ама звучат като робот в операционна зала-стерилно и банално. Това обаче изобщо не пречи да се види кое ,как и защо. Все пак не се знае от коя трънка какво зайче може да изскочи,нали? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts