Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отварям тази нова тема с идеята хората, които сами създават своите луупове и семпли да могат да споделят своя опит.

 

-Какви програми/хардуер използвате?

-Какви похвати?

-Tips and tricks, база от музика, звуци и прочее.

-Всичко друго, което може да ви доиде наум.

 

Аз самият от 10 години се занимавам (крайно непрофесинално) с електронна музика (dnb, dubstep напоследък, trip hop, classic hip hop instrumentials и от доста скоро, но с доста хъс - Dub) и кажи речи през цялото това време съм работил основно с Propellerhead Reason. Точно по тази причина до преди няколко години бях се изолирал от понятието "Sampling" и разчитах на всякакви семпли и луупове, които можеха да се намерят в нета или под формата на refills.

 

Напоследък започнах да използвам доста Propellerhead Recycle и се интересувам от това как други продуценти намират и режат своите звуци.

Link to comment
Share on other sites

Аз ползвам Maschine за тази цел. Там много по-лесно си организирам звуците. Но реално не семплирам части от други песни, ами звуци, които ми се струват интересни. Например на детето от играчките някои имат страхотен тембър и съм ги семплирал. Изобщо ако си харесам някой звук някъде го записвам с телефона ( ако не съм в студиото да си го запиша с микрофон ) и после в Maschine.

Link to comment
Share on other sites

За рязане и обработка на семпли ползвам основно WaveLab, а за редене, миксиране и тн. FL Studio или Reason.Пробвал съм се и с Cubase и Rebirth, но по-не ми връзва B). ^ И аз напълно подкрепям създаването на собствени звуци, отколко ползване на готови от нета. Например WaveLab има Signal Generator с който с малко въображение и ръчкане се раждат чудесни звуци за ел. музика.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Семплинг и всичко кво ми трябва го правя в ФЛ. За рийзън можеш много просто да ползваш РиУайър през ФЛ. Семплинга не е използване на готов лууп, а по-скоро изрязване на част от лууп, която да ти помогне в раздвижването на проекта. За дъбстеп и дръм енд бейс можеш да семплираш и от чужди песни! Ако не можеш да си докараш правилно синт-а - режеш!

Link to comment
Share on other sites

Димо, това е много готин материал. И наистина препоръчвам да се послуша малко Пиер Шафер, обаче след специални настройки че е доста особена музика. А колкото до Кул Хърк, пича е новатор но не е точно семплинг, а брейкинг, защото използва само брейковете на песните и не е правил много повече от това да ги пуска и смесва. В смисъл - нищо не е семплирал той самия. Колкото до течението което е повлекъл след себе си и от тия като него се заражда търнтаблизма, което пак няма общо със семплинга, щото при едното само пускаш и правиш изпълнение, при другото записваш и проявяваш творчество с украсата/манипулацията на звука.

Link to comment
Share on other sites

Нека сложим DJ Quick, Dj Premiere и многото чернилки дето ровят из музикалните магазини за плочи и режат от тях. Семплинг-а е много тънка хава. Не е за всеки стил музика... ако не си достатъчно добър! Всеки може да вкара семпъл върху дръмлиния. Не всеки може да изреже всяко барабанче, всеки звук на саксофона и да ги превърне в нещо авторско.

Link to comment
Share on other sites

Хм, и да и не. Малко няма да се съглася че всеки би вкарал семпъл в дръм линия. Да - прав си но зависи как ще го вкара и какъв ще е семпъла. Иначе знам за какво говориш с рязането - сигурно и ти едно време си си играл с програми като Фаст Трекър 2 - аз израстнах с тези доста преди него.

Link to comment
Share on other sites

Аз имах честта да си открадна един рисайкъл на Рийзън и там си режех нещата, после скочих на ФЛ 3-та серия (2006-2007ма година). Сега съм с ФЛ 10 и там каквото ми трябва си го вадя на уан-шот семпъл и после обратно в ФЛ си ги изсвирвам. Най-яко е да семплираш барабани от винили. НЯМА ТАКЪВ ЗВУК НА БАРАБАНА!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.