Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отварям тази нова тема с идеята хората, които сами създават своите луупове и семпли да могат да споделят своя опит.

 

-Какви програми/хардуер използвате?

-Какви похвати?

-Tips and tricks, база от музика, звуци и прочее.

-Всичко друго, което може да ви доиде наум.

 

Аз самият от 10 години се занимавам (крайно непрофесинално) с електронна музика (dnb, dubstep напоследък, trip hop, classic hip hop instrumentials и от доста скоро, но с доста хъс - Dub) и кажи речи през цялото това време съм работил основно с Propellerhead Reason. Точно по тази причина до преди няколко години бях се изолирал от понятието "Sampling" и разчитах на всякакви семпли и луупове, които можеха да се намерят в нета или под формата на refills.

 

Напоследък започнах да използвам доста Propellerhead Recycle и се интересувам от това как други продуценти намират и режат своите звуци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам Maschine за тази цел. Там много по-лесно си организирам звуците. Но реално не семплирам части от други песни, ами звуци, които ми се струват интересни. Например на детето от играчките някои имат страхотен тембър и съм ги семплирал. Изобщо ако си харесам някой звук някъде го записвам с телефона ( ако не съм в студиото да си го запиша с микрофон ) и после в Maschine.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За рязане и обработка на семпли ползвам основно WaveLab, а за редене, миксиране и тн. FL Studio или Reason.Пробвал съм се и с Cubase и Rebirth, но по-не ми връзва B). ^ И аз напълно подкрепям създаването на собствени звуци, отколко ползване на готови от нета. Например WaveLab има Signal Generator с който с малко въображение и ръчкане се раждат чудесни звуци за ел. музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Семплинг и всичко кво ми трябва го правя в ФЛ. За рийзън можеш много просто да ползваш РиУайър през ФЛ. Семплинга не е използване на готов лууп, а по-скоро изрязване на част от лууп, която да ти помогне в раздвижването на проекта. За дъбстеп и дръм енд бейс можеш да семплираш и от чужди песни! Ако не можеш да си докараш правилно синт-а - режеш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Димо, това е много готин материал. И наистина препоръчвам да се послуша малко Пиер Шафер, обаче след специални настройки че е доста особена музика. А колкото до Кул Хърк, пича е новатор но не е точно семплинг, а брейкинг, защото използва само брейковете на песните и не е правил много повече от това да ги пуска и смесва. В смисъл - нищо не е семплирал той самия. Колкото до течението което е повлекъл след себе си и от тия като него се заражда търнтаблизма, което пак няма общо със семплинга, щото при едното само пускаш и правиш изпълнение, при другото записваш и проявяваш творчество с украсата/манипулацията на звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека сложим DJ Quick, Dj Premiere и многото чернилки дето ровят из музикалните магазини за плочи и режат от тях. Семплинг-а е много тънка хава. Не е за всеки стил музика... ако не си достатъчно добър! Всеки може да вкара семпъл върху дръмлиния. Не всеки може да изреже всяко барабанче, всеки звук на саксофона и да ги превърне в нещо авторско.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, и да и не. Малко няма да се съглася че всеки би вкарал семпъл в дръм линия. Да - прав си но зависи как ще го вкара и какъв ще е семпъла. Иначе знам за какво говориш с рязането - сигурно и ти едно време си си играл с програми като Фаст Трекър 2 - аз израстнах с тези доста преди него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах честта да си открадна един рисайкъл на Рийзън и там си режех нещата, после скочих на ФЛ 3-та серия (2006-2007ма година). Сега съм с ФЛ 10 и там каквото ми трябва си го вадя на уан-шот семпъл и после обратно в ФЛ си ги изсвирвам. Най-яко е да семплираш барабани от винили. НЯМА ТАКЪВ ЗВУК НА БАРАБАНА!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.