Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

И пак не ми е ясно, как лампа може да усилва звука...

Ся един наистина тъп въпрос: Таз лампа свети ли някъде? :headbang:

Както и да е, важното е звук да има, пък как работи не ни бърка, споделяте ли мнението ми :)

Отговорено

Ами прочетете малко инфо относно електронните лампи де. Цял интернет имате. Електронната лампа се нарича лампа, защото конструктивно представлява стъклен балон, който е вакуумиран и в него се намират някакви електроди. При диода са два, при триода три, при тетрода четири и т.н. Значи усилвателни свойства имат лампите от триод нагоре включително. Катода (отрицателния електрод) има подгряващ електрод. След включването на захранване и подгряване на катода до необходимата температура, от него започва емисия на електрони ( метала повишава енергииното си състояние и свободните електрони в металната решетка започват да излитат и да се движат до границата на метала като електронен облак). Все пак не могат да се отдалечат много, защото метала оставайки положително зареден от преобладаващите протони в решетката ги привлича. Така се получава едно уравновесяване на силите. При прилагане на положително напрежение към анода и отрицателно към катода започва движение на токоносители ( електрони) от катода към анода. Отрицателното напрежение компенсира силите на привилчане на металната решетка, а положителното напрежение на анода пък привлича електроните от облака. И се получава протичане на ток. Ако обаче приложим отрицателно напрежение към анода а положително към катода, електронния облак ще се свие и ток няма да протича. Това е принципа на действие на ламповия диод. Както може би знаете диода има точно това свойство да пропуска ток само в едната посока. Ако между анода и катода има трети електрод (нарича се решетка) при подходящо напрежение приложено към него може да се управлява анодния ток. И по този начин ако към преднапрежението, приложено към решетката, което задава постоянно токовия режим на триода добавим и някакъв сигнал, то колебнията на този сигнал, ще се предадат на анодния ток. И по този начин ламповия триод усилва сигнала. Има вече допълнителни особености при тетрода - при него има така наречения динатронен ефект, доколкото си спомням, при пентода се елиминира от третата решетка. Но не ми се пише повече подробности. Намерете някой по-стар учебник по електроника за техникумите, там нещата са обяснени добре и лесно разбираемо. А що се отнася до хармониците, наистина в тях е особеността, но в променливия сигнал, какъвто е всеки звук, ако предположим че звучи безкрайно дълго време има само нечетни хармоници - основен, трети, пети и т.н. Има си много особености в самите характеристики и при лампите, и при транзисторите, но това е много обширна тема. Факт е обаче, че и до ден днешен ламповите усилватели звучат много по-приятно за ухото от транзисторните. Особено пък за китарни усилватели. Но са много по-скъпи, имайки пред вид че лампите се произвеждат в малки серии, за разлика от полупроводниковите прибори.

• 1 month later...
Отговорено

За мене Маршал са върха. В нас обаче имам една Wermona. Мнооого стара. С 2 входа но има само бас, високи и волюм на всяка букса. 35 вата. Напулно достатъчно да тормозя комшиите. Лампов и вади доста добър звук за годините си. :rolleyes:

Отговорено

Аз съм с Laney Hardcore mXd 30W.Не е зле като за домашни условия...мисля за нещо по-сериозно,но на практика в момента не ми е необходимо защото не съм активен музикант.Дрънкам си сам у дома и не правя концерти.Като му дойде времето ще се метна на някой Marshall Mode 4 или де да знам какво ще ми хрумне тогава....

Отговорено

Ами на практика на мен ми трябва само РА,а всички усилватели вкл.Меса-та и Солдано-то съм си ги скрил в Линията Номер 6 ! :headbang:

Не ми казвай че Mode 4 не става за метъл... :cheers:

Отговорено

Aз лично използвам Marshall! Според мен тонът трябва да е задължително лампов!!! .... Лично аз бих искал до има място (магазин) в България където да могат да си чуят и видят усилватели като MESA BOOGIE, CARVIN, MARSHALL, PEAVEY i mnogo drugi za da moje 4ovek da si napravi baza za sravnenie ... a i da si kupi ne6to :) ! В момента в БГ има магазини в които има Маршали, Пийвита .... и т.н но те са много слаби модели!!!

Отговорено

Лампов е за хора, които се занимават на по-професионално ниво с музика и могат да си позволят такива усилватели.

Аз лично нито бих давал пари за скъп лампов усилвател, нито бих се занимавал с подръжката му ако нямам сериозна група, с която да издаваме албуми и да имаме активна концертна дейност.

Отговорено

не мога напълно да се съглася с теб!

Ламповите усилватели са за всеки!

ДА СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТАКОВА ЧЕ ДОРИ ЕДИН НИСЪК КЛАС ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ Е ТРУДНО ДОСТИЖИМ!!! Смятам че ламповият звук е както за любители така и за професионалисти!!! Относно Поддръжката, консуматива са му само лампите. Аз навренето намерих една стара английска глава която беше изгоряла и и свалих лампите (които бяха в много добро състояние) и така реших проблема с поддръжката на моя усилвател (почти до живот ... надявам се неговия не моя :D )! Това ми излезе някъде около 50 лв! Така че според мен не е толкова трудно да се поддържа една лампова машина от такъв клас!

p.s. Това е мое мнение и моя гледна точка и никого не задължавам с него! :D

Angermeans, Поздрави!!! :D

Отговорено

Е, важното е да се кефиш :D

Иначе и аз ако живеех в САЩ или Канада и работех за 4000-5000$ на месец, щях да си купувам доста неща, но... :D

П.С. Абе аз все още нищо не работя де :D

Отговорено

Наистина лампов услилвател ти трябва само ако се занимаваш по-сериозно с музика, иначе и добрият транзисторен върши работа. Аз имам Marshall MG 100DFX и съм много доволен от него, въпреки че можех да си взема и AVT, просто реших че не ми е необходим. Този звучи като лампов. При това AVT серията са хибридни - само предусилвателят е лампов. Изцяло ламповите Marshall са от 2000 лв. (TSL, JCM) нагоре и въобще хубавите лампови усилватели са от 800-1000 EURO нагоре. Мesa Boogie, Vox, Hughes&Kettner дори не се внасят в BG. Дори хората в Западна Европа или Щатите, които не се занимават толкова професионално с музика не си взимат толкова скъпа апаратура. Освен това проблемът на ламповите усилватели е че лампите след някое време трябва да се сменят и това изискава още средства и добър сервиз от страна на дилъра.

Отговорено
Наистина лампов услилвател ти трябва само ако се занимаваш по-сериозно с музика, иначе и добрият транзисторен върши работа. Аз имам Marshall MG 100DFX и съм много доволен от него, въпреки че можех да си взема и AVT, просто реших че не ми е необходим. Този звучи като лампов. При това  AVT серията са хибридни - само предусилвателят е лампов. Изцяло ламповите Marshall са от 2000 лв. (TSL, JCM) нагоре и въобще хубавите лампови усилватели са от 800-1000 EURO нагоре. Мesa Boogie, Vox, Hughes&Kettner  дори не се внасят в BG. Дори хората в Западна Европа или Щатите, които не се занимават толкова професионално с музика не си взимат толкова скъпа апаратура. Освен това проблемът на ламповите усилватели е че лампите след някое време трябва да се сменят и това изискава още средства и добър сервиз от страна на дилъра.

Абе малко "приказки от криптата" са това :)

Хич не е необходимо човек да се занимава професионално, за да има лампов усилвател и да му се кефи. Звук "като лампов" няма, или е лампов или не е ;)

Изключително добър лампов усилвател може да се намери и за малко под 1000лв. Изключителен лампов боклук може да се намери и за над 2000ЕUR (който за някой ще е "най-добрия" на света усилвател - щото просто е въпрос на вкус).

Моят Marshall JTM615 струваше около 1200 лв. (650-700$ по тогавашния курс)навремето. Така че не всички Маршали са над 2000 лв.

DSL201/401 са доста добри усилватели и далеч под 2000 лв. (btw. "JCM" 2000 e серията, "TSL", "DSL" са видовете в серията -triple super lead, dual super lead). За H&K Edition Tube, който е много добър лампов усилвател и също не струва 2000.

Не мога да разбера защо всички си търсят 50/100 ватова лампова глава, която да надуят 3 пъти в живота си.

Хората на запад и в Щатите си взимат, квото им харесва или не им харесва също като хората в България - независимо дали се занимават професионално или не. Разликата е, че могат да си го позволят. И всеки, който може да си го позволи си взима лампов усилвател.

Сервизирането на лампите не е чак такъв проблем. "след някое време" е година-две за крайните лампи (зависи колко свириш) и след 5-10 години или никога за предусилвателните (аз си ги сменям, щото се променя звука и просто си експериментирам). + това не във всички случаи е наложително да се прави от специалист. Голяма част от съвременните лампови усилватели (и 90% от Месите) са с т.нар. self biasing (да ме прощават инженерите тук - не знам как е на български :)( ) т.е. само вадиш лампите и слагаш новите - при повечето усилватели е значително по-лесно отколкото да смениш крушка на абажура...

толкоз!

п.с. А добрия транзисторен също върши работа..мда.. :hello: :D

Отговорено

Аз не съм против ламповите услилватели и съм 90% съгласен с това, което казваш за тях. Само това за "приказки от криптата" нещо не го разбрах. Просто аз излагам нещата от мойта гледна точка и смятам че за мойто ниво на свирене лампов усилвател не ми трябва, не че не мога да си го позволя. Просто не ми трябва услилвател за 700-800-1000 EURO (100 W). Ako свирех от десет или 15 години сигурно не бих се замислил, но на този етап просто не ми е необходим. И като визирам хората в EU и USA имам предвид, че и там хората, които свирят от сравнително неотдавна, си правят сметка на парите, защото имам известен поглед върху живота там (специално Германия). Понеже аз карам и сноуборд, бих си взел дъска най-много за 800-1000лв., но не и за повече , просто защото не ми е необходима, защото от там нататък са само суперпрофесионални дъски , а аз не карам професионално и това би било с една дума изгъзица :) . За това исках да кажа, че на който не му е наложително (не свири професионално или не се смята за достатъчно добър) и няма въпросните средства просто няма смисъл да се изсилва на всяка цена да си купува лампов усилвател. Това ми беше мисълта. А що се отнася до моя amp, имах възможността да го сравня по звук с AVT 50 и трябва да кажа,че въобще не му отстъпваше по звук и с DFX превключвателя звучи не по-зле от AVT. Tова все пак е модел на Marshall oт 2002. Разликата в цента не беше чак толкова голяма ок. 150лв. Просто избрах MG, защото ми хареса повече и беше 100 W :) . Разбира се не бих се осмелил да го сравнявам с TSL 122, който обаче струва не 449 EURO, a 1659 EURO :D. Така че лампов усилвател наистина е по -добрият вариант, дори в BG не е чак толкова невъзможно да си го позволиш, стига да знаеш дали ти е необходим наистина и дали поддръжката е на ниво ;) .

Отговорено

Гледната ми точка, пич, е да не спира човек да мечтае....И аз съм почнал с адаптер от 3 кинта, набит на дупката на кухарката "Кремона" и наръчкан в Респром грамофон...и аз се чудех що като я набия същата тази китарка в дисторшън педал и от колоните излизаше такава микрофония че не ти е работа...

А мнението ми за 100 ватовите усилватели съм го изразявал многократно тук и не смятам да се повтарям - абсолютно ненужна изцепка - 20-30 ватов лампов такъв има предостатъчно headroom и струва 400-500 евро.

За Германия не знам толкоз...за Щатите всеки изрод който свири от 2 месеца вече си търси Mesa Dual "Rectumfrier"...

Аз точно това обяснявам, че поддръжката не е толкова важна за модерните лампови усилватели. В смисъл че можеш и сам да си я правиш.

Може и да не можеш да свириш, а може и да можеш да свириш - но и в двата случая добрия звук си е добър звук и действа вдъхновяващо.

Не е нужно да плащаш 1000-1500 Euro за лампов звук, можеш да минеш със половината, което не че е малко ама се събират. И изцяло ламповите усилватели не струват от 2000 лв нагоре...

Нямам против - всеки си е с мнението :). Просто вкарвам малко корекции във фактите...

Отговорено

Opitaite Gallen&kruger s 2X12" pri Pepi Slavov v Jazz Shop.Az sam sobstvenika na tozi usilvatel taka 4e mozete da mi se obadite direktno.www.ultramusic.bol.bg