Jump to content
Българският форум за музиканти

Кондензатори - травестити !


Recommended Posts

Аман от паркетни лъвове, дето разбират най-много от това, което хич не разбират.

То е ясно, че приказките са като на пазара, ама от време на време съвсем се увличате.

Новите технологии за производство на елементи са оптимизирани за количество и цена.

Само , че материалите и технологиите от преди години са мааалко по-различни.

Надявам се, че всички са наясно какъв върл противник съм на аудиофелационистичните глупости, но нека да не забъркваме всичко в една каша.

"Навитият" кондензатор има различно поведение спрямо слоестите и керамичните. Ама човек трябва да поназнайва малко, преди да се произнася "компетентно". Диелектрикът има огромно значение за качеството на кондензаторите. Както всичко на този свят, различните типове кондензатори имат плюсове и минуси.

Няма да водя лекция, който иска да се разрови и да се образова.

Ще подчертая, че за различни приложения, се използват различни типове елементи. Глупавото copy/paste поставяне на елементи без съобразяване с техните качества води до проблеми. Защо и как, има книги, училища, техникуми, че и университети.

В дадения случай, това което се вижда на рентгеновите снимки са два различни, но все пак близки по качество кондензатора.

Дали има разлика по отношение на звука е спорно, и от опита ми със самозвани "много чуващи" съм се убедил, че обикновенно нищо не различвават. Обаче! В десетилетията контакти с много музиканти съм срещал и такива които Чуват! На брой са колкото пръстите на едната ми ръка, хайде и на двете, но само толкова. Дори само за тях или изключително само за тях, трябва да се правят изделия, които да ги удовлетворяват.

 

Изобщо не коментирам въпроса за цените. Този въпрос не е технически и трябва да се коментира отделно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Валяк, тук не е изобщо технически въпроса - въпроса е, че това е номер, присъщ на берингер дето слагаха светодиоди под изключени ламби, за да "докарват" лампов звук. Присъщо е на оризовите хора, които слагат малки кондензатори в корпуси на големи, и правят разклонители с форма на UPS и тухла вътре за тежест. Не е присъщо обаче на фирма от ранка на Гибсън да си прави такава нагла ебавка, при това да кълве хората толкова.

 

FakeCapacitor1.jpg

 

Лоша поличба е, че американска компания с неизнесено производство прави китайски маймунджелъци...

 

Писанието ми е насочено и към Дилян, т.к. проблема не е дали има разлика или не, а точно обратното - при положение, че няма разлика, да се "боядисва" един чарк за 5 стотинки и да се продава за 150 лева. Грешно ли разбирам, или го смятате за нормално? :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама не е от днес или от вчера този индивид Аудиофилът. Докато го има - естествено , че ще е нормално фирмите да правят пари на негов гръб. Кой нормален човек и без това би си купил кондензаторите точно от Гибсън , освен ако не го прави за собствения си душевен оргазъм. Ама нищо , аз имам време бол да си чеша езика за глупости , поне да не минаваме на вълна "Гибсън са измекяри , няма да си купя повече тяхна китара" и тем подобни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе, сочно начало са дали... нищо чудно след време някой да изпищи с талашитен хай енд модел на ЛП :) Инак за аудиофилите си прав - ако ми писне програмирането, ще отворя един цех за иридиеви конусчета и коркови подложки :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...присъщ на берингер дето слагаха светодиоди под изключени ламби, за да "докарват" лампов звук.

 

Колкото и да не ти се вярва, но лампата там работи. Това, че има светодиоди да я правят "лъскава" не значи, че тя е само за красота... в буквалния смисъл на думата.

Друг е въпросът, че много знаещи започнаха да се изразяват за това как берингер слагали лампа за красота. И после иди разправяй, че нямаш сестра ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Интересно е, че разликите, макар и малки, наистина се чуват(ако приемем, че не са заради различното изсвирване).

Друго интересно нещо е, че макар да има разлики, не можем да говорим за ценова зависимост, а всичко опира до вкус.

На предоставените примери, керамичният кондензатор не звучеше никак зле, а е може би най-евтиният.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От цялото нещо положителният момент е, че в гибсънския е-магазин търпят отрицателните коментари под обявата. Дали пък предварително не са изкупили "витите" полипропиленови, полиестерни и други полиХХХ кондензатори?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някога технологиите са били толкова назад,че наистина е имало значение как, от какво и кой точно произвежда електронните компоненти тъй като освен всичко друго е липсвала и повтаряемост на качеството. Днес обаче по мое скромно мнение си е загуба на време да се изпада в "аудиофилски", както колегата по-горе спомена, залитания точно в област, където честотните ленти не са особено широки, а шумовете в пасивните схеми(адаптери, проводници, високоомни потенциометри и т.н.) направо убиват по критериите на аудиофилите. Просто си има материали за кондензатори с определени честотни приложения и това трябва да се гледа, а не какви легенди пълзят из нета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Че има легенди-има,и още как. Но има и абсЕлютно маймунски истории като на оная снимка с "матрьошките"! Правих ей тъй за занимавка един усилвател с TDA 1514. Оказа се изключително добре звучаща машинка. Синът ми си я прибра във Варна и я направи компонент от TV системата си.Но след около половин година усилвателят се окоти. След консултации по телефона намерихме изгорял предпазител на 220V-входа на трафа. Бързи сметки показаха че може и да съм сгрешил леко и пратих младшият да купи нов бушон,вместо 0,8А-съответно 1,25. Замяната оказа поразителен ефект-пушеци и "воня на амоняк"- според сина ми. Както и да е,донесе ми той машината да си видя майсторлъка. Какво се оказа- при стойност на изправеното захранващо напрежение 22V единият електролит беше си изплюл напълно гуменото "дъно", а вторият- надут като бременна булка. Кондензаторите бяха 4 700uF/35V ,някаква китайска марка,вече не помня каква. Купих ги от ЕЛИМЕКС. За някакви грешки ( освен покупката на тези боклуци) не можеше да става и дума. Замяната им с качествени такива доведе до безпроблемна работа вече две години,та и отгоре. Та думата ми е затова,че има качествени и не толкова чаркове. Но има и голямо вживяване. Има и таласъми-да,има ги!  Преди години в Русе направихме прослушване на сляпо на няколко усилвателя и резултатът беше поразителен- повечето участници в теста "припознаха" като свои усилвателите на опонентите си....Бе случват се и такива неща в крайна сметка....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.