Jump to content
Българският форум за музиканти

От къде да започна с ученето?


alpineca

Recommended Posts

Здравейте, музиканти. Казвам се Емо, на 20 години от София. Отдавна ме влече да свиря на китара но тази която беше в нас беше ужасна пък. След около година мъки с тази китара най-накрая се докопах до една сравнително хубава(за мен) електрическа китара+усилвател. Вече ми е доста по-приятно да се занимавам, но сега се появи един друг проблем - Каква последователност да следвам докато се уча да свиря? Първо научих 2-3 рифчета които ми се сториха лесни и приятни. След това научих няколко акорда, след това същите акорди но с баре. Сега от 2 дни се занимавам с pentatonic scale. Получават ми се нещата, но ми се иска ако може някой да ми каже върху какво трябва да работа, да се стремя, да уча и тн. Пари нямам за учител по китара пък и ми е по приятно сам да постигам резултатите.

 

Предварително ви благодаря, дано съм си задал правилно въпросите :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да разгледаш школите на Юли Марков, че са на български, а и не са хич лоши.

А на английски пък има само 7231925 подобни книги в нета... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Книжките на Марков са си един вид класика. Мисля, че ги имаше и някъде из нета за свободно сваляне, макар че с мп3-ките се губи романтиката от превъртането на касетката с упражненията.

 

Има също една много приятна книжка на английски - Fretboard Theory на Desi Serna. Един приятел ми я показа наскоро и ми се стори добра.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Набавих си изданията на Юли Марков + мп3ките. Разгледах ги и се заемам с тях. Бях ги срещал и преди но забравих как се казват и не успях да ги открия. Вече са си в мен и ми се струват доста полезни. Докато ги мина всичките мисля че ще науча доста неща... дано. Благодаря за помощта и бързата реакция. Лек ден :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре си намери учител.Той ще ти покаже основите ,а по-нататък ти решаваш.Ако имаш някакви грешки в техниката той ще то помогне да ги отстраниш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за учител, ако ще се занимаваш сериозно. Дори за няколко урока само. Нямаш идея, колко бавно и трудно се отвиква от грешно заучени постановки. Ако пък съвсем не можеш да идеш, направи си сам система. Раздели свиренето си на няколко части. Например...загряващи упражнения, скали, акорди, някой арпеж, няколко рифа. Повтаряй всичко по много, докато усетиш, че го правиш с лекота и без замисляне. Свири с минимум ефекти (драйв) за твоя вкус, за да чуеш собствения си пръст и да градиш тона си, без мазането на педалчетата да ти пречи. Отдели ден от седмицата, само за да "вадиш" по слух някое твое любимо парче. Повярвай ми, развиването на слуха, ще ти помогне неимоверно в бъдеще. Чети много. Книги по темата безброй. Питай. И успех !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Nightmare, прав си за учителя, но в момента съм зле с парите. Гледам уроци, чета книгите на Марков, слушам китарата, всеки ден научавам нещо ново и се мъча да го използвам. Мисля че ще успея да постигна задоволително ниво и без учител. Нямам намерение да ставам професионален музикант или да свиря в група. Целта ми е да мога да импровизирам за да се релаксирам вечер. Стискайте палци :metalist: . Поздрави :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Научи си грифа като начало,тоест да знаеш кой тон къде е,акордите повечето рокаджии въобще не ги ловят с "правилната' постановка като баре и т.н.,има и обръщения..

Значи - решаваш какво точно ти се свири,слушаш много и така..

Пентатониките ако ги свириш по учебник може да се получи нещо като Китайския химн или ирландско народно.. :)

Шегувам се обикновено,но учител по класическа китара обърква тотално рок музикантите (те не са и музиканти,щом палеца стърчи над грифа) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кажи какъв стил музика ти се свири. Аз също започнах без уроци с две книги - китара и рок китара For Dummies, има ги в Хеликон. Свършиха ми доста добра работа, даже сега понякога ги отварям да видя нещо, което съм забравил. Има и някаква подобна за блус. Мисля че са около 10-15 лева едната.

Друго, което мога да ти препоръчам е видео уроците в youtube. Има от такива, които ти известни известни рифове тон по тон до такива, които ти показват как да направиш супер откачено неокласическо соло(нещо, което продължава да не ми се получава). По мое мнение ще ти свършат добра работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

Ученето започва от вътре. Каквото ти се учи/свири - от там почни.

 

Ако ти липсва информация - Гоогле

 

+1 за учител

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

    Без учител е малко по-трудно, но не  е и напълно невъзможно. Има доста неща от ел. теория на музиката, които би могъл да разгледаш и осмислиш сам. Например нотната грамотност не е задължителна, но помага много, независимо в каква стилистика искаш да се развиваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

+1 за музикалната теория, въпреки че като цяло интереса на музикантите към нея е подобен на този към изучаване на китайски език...  :rolleyes: Много ми харесва следната сентенция - да учиш музика без теория е като да се луташ към целта в гъста мъгла, а музикалната теория е като стълба към небето - по-стръмна и по-трудна за изкачване, но затова пък над мъглата нещата се виждат по-добре.

Мяркал съм книжките от сериите for Dummies и мисля че са подходящи за начало.

И още едно съветче от мен - фокусирай се върху това което ти се получава и в никакъв случай не си поставяй срокове - нека нещата се подреждат с естествения си ход.

Редактирано от timez
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От къде да започна с ученето?-от намирането на учител! Без учител ще напредваш бавно и когато правиш някой грешки и не се осещаш ,така ще ги запомниш и после трудно ще се отучиш! Но ако си много зле с финансите ,много е добра предложената по горе поредица на Юли Марков. Успех с свиренето!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.