Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Изпадна един Celestion G12H-100 от някакъв кабинет на JCM-800 и си мисля да го тествам на моето комбо, което е Peavey със стоков говорител Sheffield. Комбото е 80W - 8 ohm, с отворен гръб, а говорителят е 100W - 6,8 ohm(DC resistance).

Предполагам, че ще стане, но искам да се посъветвам преди това, ако някой има забележки.

Освен монтиране и правилно свързване на жичките, има ли някакви други специфики при монтажа?

Редактирано от Ground
Отговорено

Аз да не прецакам нещо, пък иначе ясно, че ще опиша(евентуално запиша) резултата. Никой нищо не казва за проблеми в съвместимоста, та ми е по-спокойно. Както проличава, не съм много технически грамотен в тази област.

• 3 weeks later...
Отговорено

Направих записчета от стария и новия говорител. В съвсем непретенциозно домашно качество...

Комбото е Peavey Bandit 112 озвучено с Shure 57, който е поставен на решетката под ъгъл около 22 градуса насочен към границата между голямата и малката мембрана на говорителя. За съжаление нямах възможност да опъна волумето и е малко над 1 (излагация, амъ).

Китарата е Schecter Diamond Series 006 Deluxe, използвам стоковия бридж адаптер на Schecter.

Свиренето да не го коментираме моля :)

Стар и нов говорител с EQ на 12ч - Flat

Sheffield - flat

Celestion G12H-100 - flat

Стар и нов с настройки:

Gain(button) - in

Trash(button) - in

Pre Gain(drive) - 7 / 10...

Bass - 5

Mid - 3.7

High - 7.1

Presence - 3.2

Sheffield - mod

Celestion G12H-100 - mod

Селесчъна ми звучи с по-ясни ниски среди, и като цяло е по-среднист, но със по-стегнат и плътен звук. Малко ми е трудно да му свикна все още. Sheffield-а има повече ниски, но мажеше яко, като вдигна волума над 7. Нямам търпение да го набримча по-човешки :)

Отговорено

Доволен съм от новия говорител. Единствения проблем е, че настройтите на на комбото променят по много различен начин звука, отколкото при стария говорител и сега трябва да открия "онези" настройки, както бях открил при стария. Все пак ще напиша впечатления и след като го изтествам с ниво над половината.

Един от "онези" въпроси :) - има ли значение как са свързани двете жички от комбото към говорителя, в смисъл, може ли да са на обратно и какво ще се чува ако са?

Отговорено

Според мен Шефийлда е бая по-неясен/мътен и съм доволен от резултата ти. :)

Ще свикнеш бързо. Ако искаш си поиграй след 3-4 седмици да сложиш пак Шефийлд-а и почти съм сигурен, че няма да спреш да базараш EQ-то с цел да го оправиш... :)

Отговорено

Хммм, само мен ли по ме кефи как звучи sheffield-a? А може и да съм bias-нат заради името :D

и на мен също - Шефийлда може да е по-неясен/мътен , но повече изпъква ...

Отговорено
Един от "онези" въпроси :) - има ли значение как са свързани двете жички от комбото към говорителя, в смисъл, може ли да са на обратно и какво ще се чува ако са?

Използвай ушите си!

Това е добер съвет, не само за теб и за доста ситуации.

Правилното свързване е плюс в плюс, минус в минус.

Движението на мембраната(на говорителя) ще е назад, напред и тн.

Ако ги обърнеш жичките, ще се получи движение на мембраната на обратно, първо напред , после назад.

Оттам ще имаш разлика в звука.

Тук няма правилно или не правилно( по отношение на звученето, за свързването правилното го казах).

Което от двете, ти хареса повече.

Отговорено

Има значение, може би, че настройките за записите, където еквилайзера не е на 12ч. са правени със стария говорител, преди да съм пробвал новия, така че са си правени за някакъв приличен за мен тон от Шефилда. Селесчъна е доста по-различен и за постигането на подобен тон са много по-различни настройките от комбото. Мога, ако някой проявява интерес и докато 57-цата е в мен, да направя записи с различни настройки за придобиване на по-ясна представа от звученето на Селесчъна.

Пропуснах да кажа, че струните на китарата са 10-46, което хич не ме кефи и ще коригирам проблема скоро.

@ТONY, притеснявах се да не се прецака нещо, иначе се сетих, че мога и да пробвам :)

малко като златното правило на програмистите - "Ако работи, не барай!".

Сега вече съм по-спокоен и ще пробвам, щом не е опасно. За съжаление никъде не видях индикация, кое е + и кое - , нито на жичките, нито на говорителя. Едната жица е синя, другата жълта.

Отговорено

Не съм чувал/чел от завъртането, нещо да се прецаква, просто звука се променя именно заради смяната на посоката на движението на мембраната. Не мога точно да квалифицирам разликата, може да е усещането от различният "отговор" на говорителя.

Мисля, че от този опит глава няма да заболи, а ще разбереш за себе си, как стоят нещата

Навремето бях обърнал поляритета на говорителя в един амп и се оказа, че така повече ме кефи.

Иначе карам по стандарта.

С две думи - пробваш и решаваш.

Няма как да се разбере по цвета( стандартното е червен проводник +, черен - минус) .

При теб, освен, ако вече някой не знае как е при Пиви и ти каже.

Може да стане, като се отвори ампа и човек , който разбира ти каже, жълтото примерно е плюса, синьото минуса.

Евентуално, може да е обозначено на ПСБ платката на ампа.

На самият говорител, там където са контактните точки, има едни хартиени примерно квадратчета, на които има знаците + и -.

99% на твоя селешън, трябва да е така. Огледай го.

Отговорено

На къде е пуснат поляритета, абе как се движи - напред или назад един високоговорител. Определянето на поляритета му, го правя като му подам пик. Запиша излъчвания звук и след това го погледна в Audacity. Много ясно се вижда от графиката на сигнала в Audacity дали говорителя тръгва напред или назад. Може да вземеш като референтен сигнал записа от някой малък говорител измъчван с 1,5V батерия. Има и специализирани софтуери за определяне на поляритета.