Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

брутални са приятелю:huh:особено DX 7 II е класика в жанра...ако ми изпадне веднага бих си закупил...какво те интересува точно за DX?

Отговорено

Ами дали стават се чудех :think: за домашно студио, гледах че някъде продаваха за около 400-500 лв. -DX 7, DX 27... Благодаря!!! :hello:

Отговорено

Ако не съм в грешка тия синтове работят с FM синтез и са със страхотно качество на звука. Водят се легендарни...сигурно има защо :D

Гледах как Чък Къриа вади душата на един такъв DX 7 :blink:

Отговорено

Чък Кърия е свирил на такова нещо??? Брех, почнах да се зарибявам! :blink: Това нали не е самосвирка а синтезатор?

Отговорено

Имах DX7 II преди доста време. Вече не си спомням какво най-много ме дразнеше в нея, ама я продадох с кеф.

Значи, спомням си, че няма корекции на звука в реално време, което на мен специално много ми трябваше. Освен това си я бях закупила без допълнителни карти със звуци, а оригиналните са, как да кажа, безлични. Почнах да си правя собствени, но не мога да се похваля с голям успех. Всъщност нямах необходимото желание, търпение и знания за да ги правя свястно. Беше обаче някак си усукана работа. За сравнение, блендите в Корга М1 се правят супер лесно и гарантирано стават много яки. Ако се сетя още нещо, ще ти пиша. А, да, тогава я купих за 200 лв и за толкова я продадох.

Отговорено

Ямаха ДХ 7 е избран за синтезатор на 80's.Така че не може да се очаква от него да има супер възможности.За времето си е бил звяр.Всички велики са свирили с таквоз чудо.Но сега вече.... too old!

Отговорено

чак пък "страхотно качество" - силно казано <_<

конверторите им са 12 битови и си "църкат" особено на ниските ноти(алайъсинг ноиз дет има една приказка)

лично според мен дехикс седем умори една камара добри американски фирми за синтове навремето не с качество а с маркетинг

първият комерсиален дигитален синт при това първият с миди

за класиката си е класика но си е дигиталка 180% <_<

освен това правенето на звук е доста по завъртяно от това на един стандартен OSC->FILTER->AMP синт което си е нож с две остриета

например пробвайте един мазен стрингс с дехиксовете <_<

и после го сравнете с едно просто juno :)

наистина намериха му цаката през 80-те - сложиха му тонове с реверб и хорус и той звукна

но от историческа гледна точка мен малко ме е яд че прецака толкова други малки и интересни фирми

Отговорено

Емиии <_< , Scaldor, сравнението с Juno е неуместно според мен.

Тук е мястото да кажа, че следващата свирка, която купих и продадох след Ямахата ДХ7, беше Roland Juno 106. За него все още ми е мъчно. Кеф ти плъзгачки, кеф ти портаменто, кеф ти кривочи всякакви - да си солираш на воля.

П.С. Ама щрайховете му бяха голяма мазня. <_<

Отговорено

еми да де <_<

дехикса му наливаш осцилатори, разстройваш, мажеш и той пак като стъкло звучи - не му ли сложиш хорус(както хитро бяха направили при dx21) все дърво

вярно супер оригинални звуци - отличават се но за основен синт искаше маса ефекти да му слагаш за да се намеси в микса

Отговорено (Редактирано)

FM-синтитата си имат характерния чист, дигитален звук, който не може да бъде заменен от друго.. От друга страна обаче наистина не са толкова phat-звучащи като аналоговите. Също така, както се спомена, наистина са трудни за програмиране - дори корифей като Алан Уайлдър пише, че никога не е успял да си туийкне звука по негово желание и за това в по-късните албуми на Депеш въобще забравят за тоя синт.. Но пък можете да го чуете на наистина много други места - Чик Къриа наистина много го ползва.. И въобще в смуут-джаза и фюжъна масово се ползва особено за характерния FM-Rhodes, който звучи малко по-различно от истинския.. При Вангелис също може да се чуят DX-ове..

Добре е наистина човек ако може първо да пробва - идеален за това е FM7 на Native Instruments.. Има страшни пачове и може да се позлва но наистина си е труден за туийкване.. И все пак те са се изхитрили малко - има една секция Easy в която контролите са малко по- като на субтрактивните синтита и горе-долу може да поразнообразиш звука.. Това е и една от причините, поради които бих предпочел софтуерния вариант..

Редактирано от ecmjazz