Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко помощ в търсене на упражнения?


7thString

Recommended Posts

Здравейте

 

От известно време се зарибявам да се понауча да свиря на черно-бяла клавиатура, но намирането на уроци в интернет за пиано/клавир е просто един ад в сравнение с информацията за китари. Като цяло повечето уроци се свеждат до наизустяване на някакви прости парчета и разхождане по белите клавиши.

 

Това, което ме интересува е:

- Хармонии и преходи между акорди, и пръстовки за акордите - кога какво и как се държи - някакви уроци, добри упражнения, видео най-добре.

- Синхрон на ръцете - някакви упражнения за синхрон и независимост на л/д ръка.

- Скали - упражнения, които включват и черните клавиши - към момента заучих 3-4 упражнения, които хората препоръчват за развиване на техника като се разхождам нагоре-надолу по клавиатурата, но всичките са само "бели".

- Арпежи - упражнения за техника

- Визуална памет - упражнения, с които се запомня разположението на гамите в/у клавиатурата - това към момента ми е голям бич, защото от китарата съм свикнал на хроматична "клавиатура".

 

Много е препоръчително нещата да са описани или заснети по начин, по който няма да ми се налага да чета ноти :) Без да навлизам в полемики за решението си - не съм и нямам желание да бъда "нотно-грамотен". Ако някой се сеща за материали по тези теми, които мога да разгледам, ще съм много благодарен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление пианото иска нотна грамотност, то не е просто учене на "прагчета". Но пък може някой от младите пианисти във форума да се е научил по някакви неща сходни на таблатурите при китарата, така че нека да видим дали ще има отговор по темата. Доста крайно решение от твоя страна, мен ако питаш :) За времето, което ще хвърлиш в гледане на видеоклипове и картинки на хора, натискащи клавиши (което между другото е доста трудно при гледане на видео, щото не се вижда кой клавиш е натиснат и кой - не), можеш съвсем спокойно да научиш нотите и от там нататък всичко ще ти е толкова лесно... Успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с теб напълно относно важността на нотописа за пианото - проблема е, че дето се вика, едвам намирам време напоследък да свиря, да уча нотопис ще ми дойде в повече, та затуй искам като за начало някакви "фитнес" упражнения колкото да ми свикнат ръцете с клавишите. Иначе има точно таблатури за пиано, но са леко... странни за четене :) За момента се оправям по споменатия метод от теб - по "прагчета" с piano-roll на Sonar където нагледно дава кое "копче" е натиснато :D Иначе ти ми беше пратил в предния ми въпрос за пианото много готини упражнения за скали, за което благодарско

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има някои видеа в нета, дето пичът свири нещо на дигитално пиано и в горната част на видеото има насложена клавиатура, която по MIDI вижда натиснатите клавиши и слага едни точки на съответните клавиши, ама да ти кажа на мен ми се вижда доста сложно да разбирам така кво точно се свири, щото се случва доста бързо... Може би щото съм свикнал на ноти, но когато гледам петолиние с ноти в реално време, както има понякога, ми е много по-лесно да видя кво се случва в музикално отношение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента гледам едно такова видео, което демонстрира едно ново софтуерно пиано, но всъщност тоя пич има доста уроци по джаз, в които има насложена клавиатура отгоре така. Не знам дали ще ти свърши работа и дали се интересуваш от джаз, ама пак е нещо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, точно така ми е най-лесно :) Е, когато стане бързо, естествено, е неизползваемо, но за някакви слабоумни упражнения като за начало ми е идеално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Хвърли едно око на ето този софтуер: http://www.synthesiagame.com/ Дори и да не знаеш нотите, можеш да видиш какво всъщност има в един MIDI файл и как трябва да се изсвири.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ейй това е яко :) благодаря.

 

Между другото засега съм на вълна уроци от тубата, т.к. там поне на видеото показват пръстовките :) Тъпото е, че заради китарата като че ли в момента лявата ми ръка се развива по-бързо от дясната, което за пианото май не е особено яко...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

По-здравата лява ръка предполага по-добра басова линия, ако свириш някаква песен или инструментал сам. За синхрон между ръцете упражнявай гами.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.