Jump to content
Българският форум за музиканти

Кардан, чукчета (биячи)-проблем.


Recommended Posts

Привет на всички!

Търсих подобна тема във форума, но не намерих.

Това е втория кардан при който забелязвам този проблем, и преди съм имал кардани, но не помня дали пак са го имали.

Проблема ми е следния: Макар и абсолютно еднакво настроени и двата педала едното чукче винаги е по-напред (назад), от другото и инерцията на едното е много повече от другото.

Пробвах какво ли не, различно затягане на пружините, смяна на лагерите, повдигане (сваляне) на единия педал и нищо не става!

Става въпрос за кардани:"Mapex."

Ако сте имали или имате подобен проблем и сте го оправили, моля дайте съвети!

Благодаря на всички! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога не може да са абсолютно равни, защото единия педал винаги движи повече маса поради наличието на самото карданче, карета и т.н.

 

Ако имаш проблем с левия крак, концентрирай се върху техниката на свирене, а не толкова върху хардуерната част, защото отговора рядко е там. Възможно е и като цяло педала да ти е неудобен, защото аз съм имал такъв и той без съмнение е малко тежичък и муден като движение. За съжаление често се случва да търсим проблема в инструмента, който имаме, а решението е ясно и просто - повече свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен така ми се струваха различни педалите. След като пробвах всички видове настройки и разстройки без успех, заключих, че проблемът е в задкарданното устройство... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви много! Би ли бил малко по-специфичен, какво ще рече : "задкарданното устройство"? Поправи ли го някак? Ако - да, как? Благодаря предварително и много здраве! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

задкарданно устройство = свирещ :)

 

Установих още, че при много натегната/отпусната бойна кожа също малко ми се нарушава и без това рехавия баланс, някои по-засукани неща почвам да ги дъфча. Не знам аз ли силно ритам или касата е доста смотана (или и двете), но постоянно се отпуска кожата, дори почва да се върти в посока обратно на часовниковата стрелка (лепенката под чукчетата тръгва да прави завой) :)

И като доста се отпусне ми пречи. Ако много я натегна също се усеща странно. Така че не е само от педала.

 

Но главно е виновен свирещия. Въпроса е да не са някак супер дефектно настроени педалите и да ти е комфортно. Оттам насетне - яко практис. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с въртенето и аз го имам като проблем от както сложих спиид кобрата. За мен цаката е да се развиват всичките техники за свирене - heel up, heel down, с приплъзване и т.н., защото в различните музикални ситуации, различен стил е по-подходящ. Даже по-засуканите неща започнах да ги свиря heel down, което ми беше много чуждо по принцип, но с конкретния педал работеше по-добре...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Офтопик!

Проблема с кожата се решава с добри лъгове, примерно на Ямаха...не съм сигурен за Стейдж, но на моделите от Оук Къстъм нагоре, има инсталирана мека пластмаса вътре, която играе ролята на пластмасата в стоп гайките. Примерно моите за последно настроих март месец и до днес кожите не са мръднали по периферията, а ги настройвам тонално и това лесно се проверява с пианото. Разбира се в центъра се поподбиха и са за смяна самите кожи, а не, че лъговете са ги отпуснали, като това важи само за томовете, а касата не е мръднала изобщо. Но това си има цена и тя е много висока (поне за мен) усещането да си затегнеш болтовете "finger tight", за да се захванеш с ключето, липсва тотално. Просто трябва много да се внимава и да се следят детайли. Развива се и ново усещане за натягане със самото ключе, защото болтовете се въртят по-трудно, но това на мен изобщо не ми харесва и предпочитам лъгове или болтове без пластмаса (предлагат се и такива) макар това да значи, че доста често ще си пренастройвам барабаните, но не ме мързи в това отношение, просто искам перфектен контрол над този процес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е старкласика до скоро нямаха гумички на държачите на обръча, та любители си правеха сами такива - в смисъл не е гаранция. По принцип обичайния заподозрян в подобни случаи и не добре "очупена" по ръбовете кожа. И аз свиря на фингър тайт, но преди това здраво опъване, няколко натискания и тогава отпускане - иначе започват завъртания или много по-готиното, както свириш и ти пада някой болт;) С две думи "изпуквайте" си кожите старателно;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слагате по една федер шайба на всеки болт и няма да имате проблеми с развиването (за няколко лева ще си сложите на целия сет).

Поздрави,

Мони

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема или по-скоро "ефекта" идва от Спиид кобрата и дизайна на чукчетата. Понеже са заострени, когато ударят кожата, ъгъла под който пада чукчето всъшност завлачва кожата надолу. Това и малко по-разхлабена кожа = Remo лого на 2 часа : )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да имаш по-як удар с левия крак, знам ли. Другото за което се сещам е, че лявото чукче трябва да е малко (off-centered) евентуално! Но пък надали е така, щото е по-добре да прецакаш позицията на двете чукчета по малко от колкото едното да е на съвсем вярното място, а другото съвсем не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.