Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Имам една дилема и ще съм благодарен за мнения по въпроса (особено от хора които са пипали въпросните инструментчета)

Намислил съм да си взема бас (имам един стар, купуван втора ръка, но вече е в кофти състояние и при свиренето на него губя удоволствие). От гледна точка на бюджета ми и изискванията съм се спрял на тези два модела (мисля и за 5-струнните модификации на същите модели, но това е отделен въпрос).

Та - какви са предимствата и недостатъците им и имат ли читав звук, удобни ли са за свирене, тежки ли са, дебели ли са грифовете.

Да уточня че метъл не свиря - залагам основно на джаз и прог-рок, като техниката ми на тоноизвличане е повлияна малко от тази на Geddy Lee - Rush. По принцип търся по мек звук (но не глух), макар че понякога се случва да ползвам слап техника, за която е по-добре по-остър и агресивен звук (пак зависи де). Да уточня още че предпочитам малко по-голямо разстояние между струните (като на типичните фендерски джаз басове) - свирил съм на басове с по-малко разстояние и ми е неудобно (а и свиря само с пръсти, по-малкото разстояние е ок ако свириш с перо, но при мен не се случва)

мерси!

p.s. пропуснах да отбележа че не съм начинаещ басист и нямам нужда от съвети за първия ми бас като начинаещ ;) - свиря от много години, макар че не го правя професионално (професионално клавир и смесителен пулт) и смея да твърдя че съм в доста прилична форма...

Редактирано от master_gamgee
Отговорено

Колега, GB34а има по-голямо разстояние м/у струните, но трябва да ги пробваш и двата.Друг начин няма.Който ти хареса повече го хващаш за ушите и го водиш вкъщи :).Успех!

Отговорено

Колега, GB34а има по-голямо разстояние м/у струните...

Всъщност е точно обратното, С4 е с по-широк гриф, но това едва ли има значение. GB34 е оразмерен по Jazz Bass. За парите си е добре изработен и звучи съвсем прилично. Друга възможност е Squier Vintage Modigied Jazz Bass. Струва малко повече, но според мен си заслужава. След като не си начинаещ басист, би трябвало да си наясно какво търсиш. Оттам нататък, всичко е въпрос на проба.

Отговорено

Имам GB34a и съм пробвал C4H.

На мен лично грифа на GB34a ми е по-удобен,както и самия бас,но най-добре пробвай 2-та,защото за всеки е различно.

Отговорено

Мисля, че един Squier ще бъде по-подходящ за музикалните ти предпочитания. Защо не погледнеш в продажбите, има доста изгодни предложения за съвсем прилични инструменти. Съжалявам, но нямам особено високо мнение за инструментите на Cort.

Отговорено

Съжалявам, но нямам особено високо мнение за инструментите на Cort.

Cort са един от най-големите производители на електрически, струнни инструменти в света и имат такива за всеки джоб. За съжаление, в България се внасят само евтините серии. Басовете от висок клас са страхотни инструменти, но на съвсем различна цена. Тези например:

http://www.cortguitars.com/en/product/gb4-custom

http://www.cortguitars.com/en/product/a4-custom-sp

Няма сравнение между тук разискваните инструменти и тези от линковете.

Squier, от друга страна са бюджетно изпълнение на съответния Fender. Направени са от по-евтини материали, на места с евтина работна ръка и не толкова стриктен качествен контрол. И там има различни класове, като по-скъпите са далеч по-добри от базовите модели. Всичко зависи от бюджета. До около 350 лв, GB-34 е по-доброто предложение.

Отговорено

Познавам добре предлаганите от Cort инструменти и то доста преди да се появят в България. Но след като читавите ги няма у нас, струва ли си да ги обсъждаме? От друга страна има доста добри и по-евтини копия на джаз бас, различни от Squier. Например в Гема мюзик има съвсем не лоши екземпляри по 250 лв. Нека колегата обиколи и поогледа. Пазарът вече презлага доста възможности.

Отговорено

всъщност бюджета ми е до около 500 (+/- още малко), така че се съобразявам с това...иначе преди години имах възможност да пипна за малко истински (и бая скъп) Warwick...съвсем различна класа е. Любими мои басисти скубят и Rickenbacker и ме радват като звук и визия, но едва ли са по джоба ми...

Отговорено

Rickenbacker са в пъти над бюджета ти, да не говорим, че в България няма къде да се видят (няма вносител).

За около 500 лв, повтарям препоръката си за Squier Vintage Modified Jazz Bass.

• 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

Купих си Cort GB35A :) (5-струнен)

Пробвах и гледах доста варианти, но това дръвце най ми допадна като удобство, а и изглежда сравнително добре за цената си. Не забелязах някакви проблеми с грифа, тялото или каквото и да било, звука също ми допада. Баса е октавно верен (или както там се нарича), само сингъл адаптера беше малко свален надолу, но аз си го вдигнах колкото е нужно.

Както вече казах - удобството е най-важно, а и все пак го вземам повече за чесане на краста, не за професионални цели, така че и не виждам смисъл да влагам повече пари в нещо друго...

Няколко човека предлагаха Squier-и, но тези които пипнах не ми допаднаха нито като звук, нито като удобство.

Все пак благодаря за съветите.

Редактирано от master_gamgee