Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez RG320 за Drop Tuning?


Ground

Recommended Posts

Здравейте,

 

намислил съм да се ъпгрейдна от към китарка и съм се спрял на две, които ме кефят по данни - Ibanez RG320 и Schecter Damien 6. За втората са ми ясни(мисля) нещата - става перфектно за метъл и дропване, но трудно за нещо друго. При RG-то обаче изпитвам малко съмнения, а и не открих достатъчно информация, дали е става за дроп(заради заключването), и дали ще звучи добре така. RG-тата са си легендарни направо и доста клоня в тази посока.

Има ли някой, който да има посочения модел и да го дропва до Ла примерно? По принцип аз се кефя да свиря в дроп До, но май ще се наложи да свалям до стандартен в Ла.

 

Приемам съвети относно двата модела, както и препоръки за други яки модели, които да са в ценовия клас и да вършат поне толкова работа :)

Моля мненията и препоръките да са от личен опит, а не от четене в нета, че установих, че много зависи къде четеш, а мненията са безобразно противоречиви(особенно на тези, оито предполагат, а нямат китарите).

 

Четох, че RG320 е много подходящ базисен модел за упгрейдване и с подходящите ъпове може да се направи да звучи, като по-високите класове. Нещо вярно в това твърдение?

 

Ще свиря основно метъл с китарата, но бих искал да може да звучи и фънки :)

 

китара>Garland Bi-Metal>return нa Peavey Bandit 112, ако има значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ц. Няма да я бъде тая работа с дропването. Хората пишат из нета разни трикове за дропване на 6та струна на китара с флойд, като се настрои така, че фината настройка да е почти максимално натегната, за да имап мегдан да отпускаш после, аз съм го правил при това не с максимално натегната фина настройка, но не си е работа тъй като това е плаващо трмоло, другите струни малко или много се качват, искат и те леко донастрйване, с 2 думи ако искаш една песен в стандартен строй, следващата в дропнат - няма да стане. Ако флойдът (не знам какъв е точно) не е ло про, т.е. болтовете, затягащи струната стърчат назад може и да може да се сложи "д-тюна", това е устройство измислено точно за тази цел, да може бързо да се дропва 6та струна. Е.В.Х. го е измислил, но първо, че е допълнителна инвестиция, второ не съм убеден дали може да се сложи, тъй като май е по-лесно (или дори възможно само) на флойдове, чийто болтове са...как да кажа, по-малко вдигат, основно свалят (флойдовете, не болтовете) и болтовете не са във вкопаната част на китарата. Едва ли много ясно се разбра какво написах, но с 2 думи отново, Ибанезът не е подходящ за дропване. Или се насочи към друг модел на тази марка с твърдо окачване, или вземи Шектъра.

Редактирано от MrDeath
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип, като я настроя няма да я мърдам - няма да е едно парче така, едно иначе. Въпросът ми е по-скоро дали е възможно без да я осъкатя от към звучене или да я засукам ако я сваля много - Си, Ла? Като за начало не смятам да и сменям каквото и да било. Е, ако изпадне някой много евтин SH-6 или 81-ца няма да го бавя :)

Как няма нито едно видео с дропнато RG :(

Срамота!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя грешка, четейки дроп до, незнайно защо си мислих за дроп ре и реших, че искаш да можеш да сменяш от стандартен в такъв.

Та няма проблем да свириш в какъвто строй си искаш, слагаш съответната дебелина струни, сетваш китарата (или я носиш на някого, който може, ако ти не можеш) и готово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако я дропнеш в Си (да не говорим за Ла) при такава мензура ще ти трябват струни дебели колкото корабни въжета. Помисли дали да не си вземеш някое баритонче за толкова ниски строеве. Например ето това:

http://www.ibanez.co.jp/products/eg_page12.php?area_id=3&data_id=231&color=CL01&year=2012&cat_id=1&series_id=73

Може да потърсиш и нещо с 27" мензура.

 

Категорично съм против флойд, ако ти се налага да сменяш често настройките.

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите!

 

В момента съм с по-ниския клас GRGR121 със струни 13-56, фиксиран бридж и 25,5 "мензура"(ако това е разстоянието от бриджа до главата), и нямам проблем с дроп до Ла стандарт. Има фрет бъз, но не се губи тона. Мензурите са нещо новомоята мисъл :) Голяма ли ще е драмата ако не е баритон(баритон=по-дълга мензура?) и в какво се изразява разликата. А баритоните могат ли да се ползват за високи строеве без проблеми?

Гледам, че и Шектера е 25.5" :unsure: Да не съм се объркал генерално нещо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един приятел с който свирим има подобна китара, не точно същия модел, но много си приличат. Свирим в "Drop C" основно, понякога и в "Drop B". Няма проблем да се дропне китарата, обаче е доста играчка с флойда, особено ако експериментираш с различни струни. В момента сме с 10-60 Dunlop Heavy Core за седемструнна китара (без 4 стрина) и дори трябваше да си купим още пружини за флойдовете. Та искам да че, доста дебелички струни трябват, за да са опънати (разбира се за всеки си е индивидуално разбирането за опън) и понякога е доста занимавка.

Подкрепям rosso,че мензурата е от голяма значение за опъна и ти препоръчвам да си вземеш китара с по-голяма (мензура) и ако нямаш намерение да го ползваш много тоя флойд, по-добре си вземи без.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:thumbup: Точно така. Доста вероятно е, ако си вземеш китара с флойд да ти трябва още поне една пружина. Най-добре провери опъна с някой string tension calculator - избираш си размер на струните и настройка и той ти изчислява всичко сам.

 

Иначе аз свиря със седем струнна китара с 25,5" мензура и в момента съм с комплект 10-60 в стандартен строй (e-b-g-d-a-e-b ) и бих желал по-голям опън на 7 струна, но това си е до вкус и усещане. На теб може да ти харесват по-меки струни. Колкото до баритоните - по-дългата мензура ти позволява да сложиш по-тънки струни и да имаш същия опън, както при китара с по-къса мензура с по-дебели струни при една и съща настройка на китарите. Това е важно не само за басовите струни, но и за високите, защото много дебелите тънки струни губят своята звънливост и тон. Освен това дебелите струни се интонират по-трудно при по-къса мензура. При баритоните също така флажолетите излизат по-лесно.

 

Баритоните могат да се използват и за нормален строй без проблем - просто си избираш по-тънки струни.

Ако си търсиш евтина китара определено хвърли едно око на този модел, който съм ти посочил по-горе. Иначе Schecter някакъв.... ама при тях не ги знам моделите, а сега ме мързи да ровя.

 

Поздрави.

Редактирано от rosso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Вземи си повече китари! Това е решението колкото и да не ти се иска, или да ти харесва хвата или гласа на някоя китара.

Аз като начинаещ имам 3 ел. китари. Огледай се за други марки и модели. Може и внора употреба нещо да си харесаш. Една китара като мине през едно българско лютиерско атилие става като нова.

Yngwie_Malmsteen.jpg

Редактирано от a_panov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Мислил съм го, ама то с мислене не става, а с пари. Вече имам две, и съм начинаещ. Явно работя по посочената схема. Няма да се изхвърлям преди съседите да почнат да различават на коя китара свиря :)

 

^^+

Май трябваше да кажа, че търся китара на старо и в момента има конкретни оферти, които са ми по джоба и са за двата модела, които съм посочил. Та май от некоректна отправна точка съм започнал своето търсене.

 

Извода, до който стигам, е че след като сега с GRGR121, струни 13-56 и 25,5" мензура(няма ли друга дума) в Ла е добре, не би трябвало да имам ядове с RG-то, най много да му турна още една пружина ако се наложи. Правилно ли се ориентирам?

 

Малий, как съм му се наточил на тоя Ibanez само, направо леко ми е замълил съзнанието :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.