Jump to content
Българският форум за музиканти

Учебник по китара


Recommended Posts

Здравейте! Имам голямо желание да се науча да свиря на електрическа китара. Бихте ли ми препоръчали някакво четиво? Не ми се ходи на уроци. Искам да уча вкъщи.

Все пак, ако може книгата да е някаква по-съвременна. Не че не мога да си намеря и купя книга, но искам да избера правилната, съветвайки се с вас, съфорумници! :)

Благодаря предварително.

Редактирано от Stelian_02
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потърси Heavy Metal Rhythm Guitar Vol.1&2 на Troy Stetina,ако си напълно начинаещ.Според мен са доста добре систематизирани.Би трябвало да ги има в някаде в интернет на .pdf формат заедно със аудио записи на примерите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изтеглих я, но в wikipedia видях, че има и "Metal Lead Guitar Volume 1". Това, което си ми пратил не е ли за ритъм китара, защото аз говоря за лийд китара (lead guitar).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Огромната грешка,която правят голяма част от китаристите(включвам и себе си в това число,та го казвам от опит) е,че пренебрегват ритъма и се хвърлят направо на сола.Крайния резултат обикновено е,че не можеш да свириш нито ритъм ,нито лийд.Бих те посъветвал да обърнеш по-голямо внимание на ритъм и акомпанимент,след това ще ти е по лесно със солата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. А само да попитам дали е нужно да знам и нотите за тази цел, защото има табове в интернет и защо са ги измислили тези табове, като си има ноти? :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Табовете са измислени, защото са по-лесни от нотите. Но уловката е, че нотният лист ти дава всичко - ноти, време, има ли, няма ли баре и пр. Докато при табовете ти е дадено само номета на прагчето и толкова. Другото - по слух.

 

Не знам дали в книгата има ноти, че да трябва задължително да ги знаеш, но в много от тях има и таб, и ноти. Един съвет от мен - опитай поне що-годе да научиш петолинието, няма да си в грешка ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От там от къде си свалил книгата - провери и за видеа на Lick Library.

Аз лично много ги харесвам и са ми супер полезни. За тва и имам около 100 ГБ техни ДВД-та.

 

Andy James forever :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кадърните TAB-овете са не по-малко информативни от кадърните ноти! Същото важи за некадърните ноти и ТАВ-ове - еднакво безполезни са... :P

 

П.П. Danny Gill forever!!! :hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Учебници и литература колкото щеш има, аз лично съм си събрал в една папка над 8гб (вътре имало 400-500-600-700 файла :greenball: )

 

Сега аз чета/разсвирвам greg howe - speed metal neoclassical styles. Готино книжле,особено, ако си фен на Малмстийн.. и не само :)

 

П.П. - не си казал какъв стил искаш да свириш, кажи и ще можем по-лесно да ти дадем идеи.

Редактирано от Lathron
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама това спийд метъл ми звучи като за бая напреднали, които вече развиват скорост на свирене. Знам, че има много литература, но именно това искам да попитам, кое е най-доброто за начинаещ, иначе мога сам да си намеря някаква книга... А принципно на ритъм китарата не се ли свири различни неща, от електрическата и нужно ли е чрез специална книга да развивам чувството за ритъм и какво точно представлява то?

 

Фен съм на Slash! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такаааа... Под ритъм китара се има предвид китаристa, който не свири солото на песента, този, който поддържа хармонията/акордите. Соло китаристът е този, който предимно свири сола и тук-там някоя мелодийка. Да кажем, че така може да се обяснят тези двете "понятия" :D

 

Чувството за ритъм е нещо много важно, което много китаристи не взимат под внимание. Пол Гилбърт беше казал, че няма нищо по-лошо от китарист без усет за ритъм.

Седни, разгледай, разсвири поне малко книгите, за които ти казаха по-горе (за ритъма).

 

Аз имам една книжка - Joes Guitar Method-, която е за начинаещи, но в нея се набляга предимно на акордите - също нещо важно за китариста, ако не я намерш и я искаш ми пиши :)

 

П.П. - Щом си фен на слаш - http://www.licklibrary.com/store/danny-gill/26585/learn-to-play-slash-2-dvd-set Но да изсвириш нещата ще ти трябва "доста" свирене, не е за начинаещ. Ако не можеш да си го намериш по пиратски, а много искаш да го видиш, свиркай ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.