Jump to content
Българският форум за музиканти

Дайте съвет за синтесайзер, слушалки и микрофон


Recommended Posts

Здравейте,

занимавам се с пиано и пеене професионално от около 12 години. За съжаление ми се наложи да прекъсна по едно време и така. Ще спестя мелодрамите. Работата е там, че искам да се върна в играта, но живея в апартамент в сграда, чийто съседи не биха понесли някой, който свири по 8 часа на ден. По същество...

 

Искам да си купя полу-професионален синтезатор, микрофон и слушалки. Колкото и тъпо да звучи нямам много голям опит с дигитален звук, така че наистина не съм наясно какво ми трябва като техника - имам предвид усилватели и т.н. Искам да ги вържа с компютъра, за да мога да си композирам и едитвам. Спомням си, че баща ми навремето свиреше на един Roland, а слушалките му бяха Sennheiser и беше доста доволен, не знам сега дали имат добри продукти. Въпреки че не обичам да се ограничавам стилово, свиря предимно джаз, фънк и соул. Ще съм ви благодарен ако ме насочите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето DAW имат вградени софтуерни инструменти. Щом си пианист, логичният избор е може би тежка клавиатура. Дали това ще бъде мастър клавир или не, зависи от теб.

 

Не пишеш с какъв бюджет разполагаш, така че....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами истината е, че нямам никва идея по колко вървят тия работи. В момента мога да отделя 4-5к, но ако трябват повече ще намеря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брат , щом свириш повече джаз и соул пробвай с Норд стейдж или електро.По звук е несравним. Слушалки едни Зенхайзер среден към висок клас ще ти свършат работа.... А за композирането и едитването на комп ....Норда си има USB.Сядаш да почетеш малко как става със софтуеър например Сибелиус 6 ...и си в играта.. С уважение Гого

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли значение за качеството дали е вързан по midi или usb. Ако още има такова нещо midi де...

 

Иначе за това ли става въпрос ? http://www.nordkeyboards.com/main.asp?tm=Products&clpm=Nord_Stage_2

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да за такова става въпрос..Само че вече има и електро 3.... Ако решиш нещо ..пиши ми на лично може да съм ти полезен и за някоя остъпка ...така да се каже.А и микрофонче пак някое Зенхайзерче ...Евтинки , добре звучат , носят на злоупотреба с алкохол и ритници...

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Варианти имаш много вече и всички са добри (ще изброя само стейдж-пиана с 88 клавиша и хамър-механика, защото всичко останало е компромис):

 

- Nord Stage (вече го казайа) - най-скъп е, но има защо (могат да му се качват семпли, не си вързан с предварително зададени звуци, има и аналогов синтез). На мен лично не ми харесва клавиатурата, пробвал съм я, просто ми евтинее, но аз свиря предимно класическа музика и соло джаз-пиано и съм доста претенциозен на допир. Отделно от това макар и да има голям избор на акустични пиана, на мен лично никоет от тях не можа да ми пасне на сърце, така да го кажем. Генерира се страхотен звук специално за запис, но за свирене някак си се чувствах все едно свиря просто много добри семпли и нищо повече. Но пак казвам, аз съмпретенциозен в една тясна област. Иначе съм с двете ръце за този Норд, ако ще го ползваш да правиш записи и изобщо това е най-доброто, спор няма.

 

- Yamaha CP5 - за мен лично една от най-добрите клавиатури като усещане, има по-добри Rhodes-пиана от всички други (включително от Норда, лично мнение). Акустичното му пиано, макар и според някои като звук за запис да е малко стерилно, при свирене на живо се чувства като истински органичен инструмент, просто не усещаш, че свириш на нещо електронно, а се отпускаш и мислиш само за музиката.

 

- Korg SV-1 - това е невероятно маниашки инструмент, на външен вид изглежда като ретро синтезатор, всичко е прости врътки и бутони, няма дисплей, идеята е да бъде винтидж ;) И между другото има две истински лампи (!), които се виждат през едно прозрачно капаче - ползва ги, за да придаде лампов звук, когато ползваш амп-симулатор режимите. Има невероятни Rhodes-пиана и т.н. Но е малко ограничено откъм набор на други инструменти и функции. Клавиатурата е приятна, мен лично ме кефи и на няколко пъти съм се замислял да си го взема. За Funk, Soul, R'n'B се е утрепало, влез на сайта на Korg и гледай видето с Frank McComb (който слуша Soul и фънк знае за кого става дума) - гарантирам ти, че няма да можеш да спиш от кеф няколко дни :)

 

- Roland RD-700NX - не съм го пробвал, но някои хора доста го харесват. Аналогично е на Yamaha CP5. Rhodes-пианата малко куцат, което го прави малко неподходящо за теб вероятно, но все пак трябва да го пробваш, ако имаш къде.

 

- Kawai MP6 - това нещо си го поръчах от Камертон и трябва да пристигне до края на месеца :) (Пфф, мислех да си мълча и да се изфукам, като дойде, ама айде...) Свирих на него известно време, докато го имаше там. Ще споделя по-задълбочено мнение и аудио от първа ръка, когато дойде, но съотношението цена/качество за мен е най-доброто. Ако имаш повече пари, предполагам горните ще ти свършат повече работа, но не много повече от това Kawai, а то е на половин цена, предлага може една от най-добрите клавиатури, има супер акустично пиано и Rhodes-пиано и т.н. и изобщо за мен Kawai в момента като клавиатури са най-добрите (имам в момента Kawai CA63 с дълги дървени клавиши). Това не е с дървени клавиши, но като усещане се доближава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И още малко допълнения. Ако ще правиш само музика вкъщи, без да свириш наживо, най-добре да си вземеш просто миди клавиатура и да ползваш повече софтуер, няма смисъл да даваш луди пари за стейдж пиана, които в общи линии няма да ти дадат нещо повече от хубави софтуерни синтезатори и семпли, напротив, ще те ограничават.

 

По въпроса за софтуера има писано много. Колегата Rudibass може би се е заблудил малко, защото Sibelius е софтуер за правене и печат на ноти, но за композиране и изобщо правене на музика ти трябва DAW (Digital Audio Workstation) софтуер, аз лично предпочитам Cubase, също така Logic (само на Mac), Reaper, Ableton (повече за съвременна и по-електронна музика) и т.н. Всеки от тях върви с набор от доста звуци, но има и отделно продавани софтуерни инструменти, като бих препоръчал доста нещата на Native Instruments.

 

От друга страна, ако ще свириш и на живо с група, може би ще ти трябва не стейдж пиано, а уъркстейшън, който има секвенсър и може да просвирва предварително записани неща и т.н, зависи от типа музика и твоята роля в групата.

 

Ако не те кефи твърда клавиатура с хамър механика (като на пиано), може да спестиш пари и да си вземеш нещо с меки клавиши.

 

По въпроса USB или DIN MIDI, няма никакво значение, аз лично предпочитам DIN MIDI, защото мога да го включвам и изключвам по всяко време, докато с USB трябва първо да включиш клавиатурата и тогава софтуера и ако направиш обратното, трябва да спреш софтуера и пак наново. Но пък USB се включва директно с USB-кабел, за другото обикновено ти трябва специален изход на компютъра, какъвто вероятно няма да имаш и ще стигнеш пак до MIDI-USB преходник, така че практически пак няма никакво значение какво ползваш. USB е по-добро от гледна точка на това, че клавирите с такъв ход обикновено предлагат и други екстри по USB като управление на нещата по клавира чрез компютър, създаване на пресети и т.н.

 

Ако има нещо друго, питай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите.

 

За DAW щях да питам, какво мислите за продуктите на cakewalk - sonar ?

 

А иначе какво представлява гореспоменатия уъркстейшън ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.