Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за обезглавена китара


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте на всички ! Обръщам се с молба за съвет. Миналата събота си намерих една акустична китара. Беше невероятно мръсна и занемарена, но това, от което ми се скъса сърцето беше, че главата й се беше отчупила при ключовете. Търсих и гледах клипчета, кои по-добри, кои не дотам, и в общи линии разбрах, че ще се лепи. Проблемът е, че при самото счупване са останали много дървесни влакна, които не позволяват перфектното пасване между глава и гриф. Чета форума от години и съм запознат със способностите на често споменаваните лютиери, но за съжаление не мога да се възползвам от услугите им. Акустична китара вече си имам, и въпреки, че представлява супер евтин Епифон, ми служи вярно в музикантските ми търсения по градинки и парковеJ Желанието ми да възстановя намерената китарка, е продиктувано от това, че тя се оказа Ibanez Performance произведена преди 20 години, и на мен страшно много ми се иска да й чуя гласа. След кратко проучване разбрах, че като модел е била бюджетно насочена, и не е била нищо особено за времето си. Гръб и страни от махагон, топ от кедър, гриф от нато и фингърборд от палисандър. Нато между другото се оказа, че е аналог на махагона в Азия, или поне така пишат. Това, което ми хрумва като идея, е да се отнеме материал от главата и грифа, диагонално, както е и самата посока на счупване, или дори направата на нова глава. После клиновидно лепене с последващо лепене на фурнир и воала. Проблемът е, че нямам в наличност нужните инструменти за целта. Подмята ми се едно зеге тука, но си мисля, че с него е просто абсурдно да се пробва дори. Другото, което си мисля, е дали ПВА лепилото, което смятам да използвам, няма да свърши полезната дейност от запълването на евентуални малки липси на дървесни влакна между двата елемента, и дали по този начин, мястото на слепване ще издържи на опъна на струните? Необходимо ли е, един вид като застраховка, да се използват видии, които да фиксират счупеното ? Съвети,коментари,въпроси, критика, всичко е добре дошлоJ

Редактирано от 81.slash
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Имаш 2 възможности:

- да я залепиш сам, след това да се счупи и после в кофата. Вече лепена китара на дадено място много трудно би се залепила пак - говорим за надеждност!

 

- да я дадеш на проверен човек който се е доказал с това, че се справя с такива проблеми и той да я оправи.

 

Аз лично бих избрал втория вариант.

Редактирано от Nikifena
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Може и да греша, но на мен от снимките не ми изглежда да има липсваща дървесина просто при слепването трябва да се набие малко за да съвпаднат напълно. Естествено е най-добре лютиер да свърши тази работа, гледам, че си написал, че не можеш да се възпалзваш от услугите им - явно кинти нет. Но все пак попитай може процедурата да е по-тънка от колкото си мислиш. Ако все пак тръгнеш сам да се справяш намери си хубаво ПВА лепило - в никакъв случай българско. Titebond - си е класика в лютиерството - имам от него, но е купувано преди година и незнам още годно ли е. В никакъв случай видии. Може и фурнир да се лепне на глававта за по-здраво, но трябва да е по-дебел за да има ефект - не от този 0.6 който е само за красота а поне 2 до 4мм. Трябва да помислиш и за хубавото равномерно стягане на слобката докато съхне лепилото. Варианти има доста, но всичко зависи от това колко си сръчен.

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Трябва си сръчност обаче... както казаха колегите, надали лютиерите тук във форума биха ти отказали съвет и насоки ако решиш да се заемеш сам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за съветите и коментарите. Не съм в България, и поради тази причина не мога да се възползвам от услугите на споменатите лютиери. От изгледаните клипове и намерената информация, стана ясно, че преди каквото и да е било лепене, е добре, даже не добре ами задължително, елементите да се напаснат на сухо. Точно тука е проблема. Лепило имам някакво на Хенкел - Понал, но и Тайтбонд не е проблем да се намери. Стяги също мога да намеря. Въпроса е, дали мога да си позволя да "изроня" част от влакната, или това би било пагубно за здравината на слепването ?

Nikifena - Вече съвсем сериозно почвам да клоня към втория вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми човека на видеото напои стабилно всякаквите олющени парченцаи ги слепи. На твоето счупване като гледам няма толкова много разрошване. Важно е да имаш голяма площ, която да се допира плътно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам, че си направил първата стъпка, свалил си ключовете.

Слушай внимателно, няма да повтарям! Шегичка.

Трябват ти четири неща:

1. Добро епоксидно лепило

2. Гумен или дървен чук, говоря не за дръжката, а за главата.

3. Памучен тампон и ацетон или коресилин за почистване на излишното лепило.

4. Ролка хартиена лепенка, от средно широката.

Как да процедираш:

1. Прочети внимателно инструкцията за смесване компонентите на лепилото.

2. Разбъркай необходимото количество, не жали материала, нека да има достатъчно.

3. Почисти счупените повърхности от прах и обезмасли добре с тампон, напоен с ацетон ацетон.

4. Намажи двете части на грифа, с тънка клечка вкарай лепило навсякъде.

5. Намести счупените повърхности, внимателно с помощта на гумения чук, възможно най-плътно.

6. Почисти излишното лепило с тампон, внимавай да не разместиш повърхностите.

7. Фиксирай залепеното с лепенката. Още по-добре ако върху нея можеш да стегнеш с някаква стяга за дърво.

8. Остави китарата, по възможност на стойка, далеч от минаващи и любопитни съжители, както и от домашни любимци.

9. Не я пипай в следващите 48 часа.

10. След изтичането на това време отстрани стягата и лепенката, почисти евентуални остатъци от лепилото.

11. Ключове, струни и т.н.

Имаш късмет, че тръсрода се натяга от акустичния отвор на тялото, един проблем по-малко. Този Ибанец, поне доколкото виждам беше от едни съвсем не лоши серии. Повече от десет години свирих с един 12-струнен Ибанец, копие на Фендер Конкорд, който е бил още по-лошо строшен и залепен, на самия гриф, точно преди главата. Китарата все още е жива и здрава в Писарски от Атлас, купи я от мен когато аз напуснах бандата. Така че, спокойно, страшно няма.

Успех в начинанието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Скоро ще пускам тема за това как аз отремонтирах моя такава. Беше спукана по същия начин котарака я бутна и се спраска.

1. Вариант

Отиваш на майстор.

2. Вариант

Взимаш коларски болт и водоустойчиво лепило за дърво. След като разпрониеш 2-те части и ги залепиш заедно с болта, китосваш с авто кит, филер, база и накрая лак.

818ebc42aa5839da.jpg

 

1a727ab99a40d355.jpg

 

В това състояние е от 3, 4 години все се каня да я доправя ма ме хваща мързела. Та предполагам че идната седмица ще я довърша заедно с бояджийската част и ще пусна подробна тема.

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Принципно е така (лютиера ще го направи по този начин) но хванато с коларски болт и хубаво лепило за дърво няма мърдане а е и по лесно. На мен ми остава да го зашлайфам китосам финно и после да го боядисъм частично с филер, база и лак. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак те съветвам потърси помоща на БасТрафик, той има тук във форума точно такъв ремонт, щом си в чужбина още повече ще ти помогне, той е много добър човек !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7thString - свободна за лепене площ се намира достатъчно.

Fats - Благодаря за насоките.

lyu_records - Бих се радвал да споделиш работата си.

Ще изчакам да минат тези дни и другата седмица ще реша какво да правя. Съжелявам че липсва нещо интересно за показване, но все пак ми се иска да постъпя колкото се може по-разумно. Приятен уикенд на всички :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.